Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΕΓΔΥ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
(ΑΚΙΓΔΥ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ)

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

Συνάδελφοι, -ισσες
Μετά τις εκλογές στο ΓΕΩΤΕΕ ήρθαν οι εκλογές στην ΠΕΓΔΥ. Ποια θα είναι η συνέχεια για τους γεωπόνους δημόσιους υπαλλήλους, θα ακολουθήσουν τον δρόμο της αποχής του 85% όπως έγινε και στο ΓΕΩΤΕΕ;
Η σημασία αυτών των εκλογών είναι πολύ μεγάλη. Η πλειοψηφία των συναδέλφων εργάζεται σε ημιδιαλυμένες λόγω Καλλικράτη και συνεχών αναδιαρθρώσεων υπηρεσίες, που λειτουργούν με λιγότερους και χειρότερα αμειβόμενους υπαλλήλους. Το ερώτημα που μπαίνει σήμερα σε αυτές τις εκλογές είναι αν θα υπάρξει ενωτική συνδικαλιστική δράση ή αν θα υπάρξει απλά ουσιαστική διάλυση της ΠΕΓΔΥ .
Οι επικείμενες εκλογές για την εκλογή Δ.Σ στην ΠΕΓΔΥ πραγματοποιούνται σε μία περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτόγνωρης οικονομικής και κοινωνικής...
κρίσης. Οι κυβερνητικές επιλογές και το Μνημόνιο, σε απόλυτη σύμπνοια με τις επιταγές του ΔΝΤ και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που καθορίζει ο συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων στην Ε.Ε., οδηγούν τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία στην πιο άγρια κοινωνική βαρβαρότητα και την κατεδάφιση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Αφήνουν το πεδίο ελεύθερο στην ασυδοσία των αγορών, οδηγούν την κοινωνία σε χρεοκοπία, διογκώνουν την ανεργία και βουλιάζουν τη χώρα στην ύφεση.
Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και η περικοπή των εισοδημάτων τους γίνεται το κέντρο αυτής της πολιτικής: συντάξεις, επιδόματα, υπερωρίες περικόπτονται, ο 13ος και 14ος μισθός κατάντησε επίδομα ελεημοσύνης, υποβαθμίζεται η παροχή ιατρικοφαρμακευτικής περίθαλψης, αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης, αυξάνεται ο χρόνος εργασίας κατά 2 ½ ώρες εβδομαδιαίως για να μην γίνουν νέες προσλήψεις, παραπέμπεται στις καλένδες η καταβολή του εφάπαξ και τέλος στο στόχαστρο μπαίνουν και τα επικουρικά Ταμεία. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την κοινωνικά άδικη αύξηση των έμμεσων φόρων που συμπαρασύρουν τις τιμές όλων των βασικών προϊόντων και υπηρεσιών μας έχει οδηγήσει σε απόγνωση, ενώ στον αντίποδα όλων αυτών και στη λογική του «λεφτά υπάρχουν» μειώνεται η φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου και χαρίζονται 110 δις. στις τράπεζες.
Τα μέτρα αυτά ήταν μόνο η αρχή. Το Ενιαίο Μισθολόγιο που προωθείται πρόκειται να μειώσει ακόμη περισσότερο τους μισθούς μας, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση και τα Μ.Μ.Ε οι Δ.Υ είναι οι κύριοι υπαίτιοι της κρίσης.
Ειδικότερα στον χώρο των γεωπόνων Δ.Υ είχαμε το προηγούμενο διάστημα:
• Την περαιτέρω συρρίκνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με την μεταφορά αρμοδιοτήτων (δάση, αλιεία, ΕΦΕΤ) σε άλλα Υπουργεία και με το επικείμενο οργανόγραμμα που καταργεί Διευθύνσεις και οργανικές θέσεις.
• Την πλήρη αποδιοργάνωση των περιφερειακών και δημοτικών γεωτεχνικών υπηρεσιών και την υποβάθμιση των γεωπόνων που υπηρετούν σε αυτές, μέσω της εφαρμογής του Καλλικράτη. Οι συγκεχυμένες αρμοδιότητες, η διάλυση παραγωγικών Διευθύνσεων (π.χ Έγγειες Βελτιώσεις), το αβέβαιο της καταβολής μισθών έχουν προκαλέσει έντονη ανασφάλεια στους συναδέλφους σε σχέση με το εργασιακό τους μέλλον.
• Την υποστελέχωση των Υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα, λόγω της μαζικής συνταξιοδότησης υπαλλήλων και της μη πρόσληψης νέων να οδηγεί αναπόφευκτα σε δυσλειτουργίες και να ανοίγει το δρόμο σε αναθέσεις αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.
• Την περικοπή των επιτρεπόμενων εκτός έδρας μετακινήσεων στο 1/3 με αποτέλεσμα την απομάκρυνση από το αντικείμενο της δουλειάς μας, την προβληματική έως αδύνατη άσκηση των καθηκόντων μας και τη μετατροπή μας σε υπαλλήλους γραφείου.
Συνάδελφοι,-ισσες
Απέναντι σε όλα αυτά η ΠΕΓΔΥ με απόλυτη ευθύνη των δύο μεγάλων παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) έφθασε στην απόλυτη απαξίωση:
Το προεδρείο ακολούθησε την αδιέξοδη τακτική της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με την απλή συμμετοχή στις συμβολικές κινητοποιήσεις καταγραφής δυσαρέσκειας αρνούμενη να οργανώσει κινητοποιήσεις πραγματικής αντίστασης στα κυβερνητικά μέτρα.
Μετά από ένα εξάμηνο σκιαμαχιών και προσωπικών και κομματικών διαγκωνισμών από τις προηγούμενες εκλογές, συγκροτήθηκε δικομματικό Προεδρείο με τον αποκλεισμό των υπολοίπων παρατάξεων, αφού πρώτα είχαν καταγγελθεί από τον υπεύθυνο της ΔΑΚΕ «συνδικαλιστικά παραμάγαζα» που λειτουργούν στον κλάδο μας.
Στη συνέχεια, και καθόλο το διάστημα μέχρι σήμερα μέσα από μία συνειδητή προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ηττοπάθειας και συμβιβασμού προσπάθησε να μην πραγματοποιηθεί καμία κινητοποίηση ενάντια σε αυτόν τον ορυμαγδό μέτρων που έπλητταν τους συναδέλφους. Ακόμη και στη μοναδική κινητοποίηση που ξεκίνησε και συνάντησε την ολόθερμη υποστήριξη των συναδέλφων πέρυσι για τον περιορισμό των εκτός έδρας ημερών, άρκεσε μία αόριστη υπόσχεση (που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ) από την προηγούμενο Υπουργό για να την αναστείλει, παρά την εκπεφρασμένη θέση πολλών Περιφερειακών Συμβουλίων για συνέχιση της.

Συνάδελφοι,-ισσες
Εμείς παλεύουμε για:
• Αναβάθμιση της θέσης του γεωπόνου Δ.Υ ως επιστημονικού συμβούλου του αγρότη και φορέα της τεχνολογικής εξέλιξης στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και του ρόλου του στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
• Νέο οργανόγραμμα του ΥΠΑΑΤ που να ανταποκρίνεται στον παραγωγικό του χαρακτήρα και στον αναπτυξιακό ρόλο του και όχι οργανόγραμμα που θα το οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση, όπως σχεδιάζεται σήμερα από την Πολιτική Ηγεσία.
• Αύξηση των επιτρεπόμενων ημερών εκτός έδρας στο επίπεδο των αναγκών των υπηρεσιών, αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης και τιμαριθμική αναπροσαρμογή της χιλιομετρικής αποζημίωσης.
• Κάλυψη της μισθοδοσίας των υπαλλήλων σε Περιφέρειες και Δήμους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
• Διαφύλαξη του Δημοσίου φορέα των υπηρεσιών και των θέσεων εργασίας μας.
• Προστασία των εισοδημάτων μας.
Η ΠΕΓΔΥ και η ΠΟΓΕΔΥ μαζί με τους υπόλοιπους Δ.Υ πρέπει να παλέψουν για ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής που έχει οδηγήσει τη χώρα στην ύφεση, στη διαρκή λιτότητα και ανεργία και να διαμορφώσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Συνάδελφοι,-ισσες
Η παράταξη μας με την παρουσία και λειτουργία της, επί δεκαετίες σφραγίζει το γεωπονικό συνδικαλισμό με αγωνιστικότητα, συνέπεια, συλλογικότητα, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και ανιδιοτέλεια. Θα συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην αναβάθμιση του γεωπονικού κλάδου και της αγροτικής οικονομίας.
Να διαμορφώσουμε μια ΠΕΓΔΥ με επεξεργασμένες θέσεις – ζωντανό συνδικαλιστικό κύτταρο υπεύθυνης στάσης και επίκαιρου λόγου με απόψεις και προτάσεις. Να συγκροτήσουμε ένα Δ. Συμβούλιο με προγραμματικές θέσεις, που θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σημερινές δύσκολες στιγμές της κρίσης που περνάμε.
Το επόμενο διάστημα ο Συνδικαλισμός καλείται να λειτουργήσει συνθετικά, σε συνθήκες πρωτόγνωρες μιας και ήδη μπαίνει σε ερωτηματικό ακόμα και η συνέχεια της ύπαρξής του. Η ΠΕΓΔΥ που ξέραμε για δεκαετίες δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει τις ίδιες δυνατότητες παρέμβασης στο μέλλον. Η μείωση του αριθμού των συναδέλφων και ο διαμοιρασμός του μεγαλύτερου μέρους του στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης αλλάζουν καθοριστικά το εργασιακό περιβάλλον. Θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες σύνθεσης αιτημάτων που θα έχουν την αποδοχή των συναδέλφων αλλά και άλλων συνάδελφων διαφορετικών ειδικοτήτων (διοικητικοί, Τεχνολόγοι) που δουλεύουμε δίπλα δίπλα στα ίδια γραφεία.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μόνο η συλλογική δράση όλων μας μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα μπροστά σε αυτή τη πρωτοφανή γενικευμένη επίθεση που δεχόμαστε σαν εργαζόμενοι.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν, με την ενεργή συμμετοχή τους, αυτή τη προσπάθεια.
Χρειάζεται να δημιουργήσουμε νέους δρόμους επικοινωνίας και σύνθεσης, να μάθουμε να μην κάνουμε σημαία αυτά που χωρίζουν τους εργαζόμενους αλλά χτίζοντας γέφυρες ενότητας και δράσης να αποκτήσουμε τον συνδικαλισμό που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις σημερινές συνθήκες.
Καλούμε τους συναδέλφους να ψηφίσουν την ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ.
Μάιος 2011

2 σχόλια:

  1. Ειδατε το νεο μισθολόγιο. Προσεξατε οτι οι 5ετους ΠΕ φοιτησης που είμαστε εμεις δεν εχουμε καμία διαφορα με τους τετραετους ΠΕ. Κανετε τιποτε για αυτό πριν να ψηφιστει ώστε να γίνει διόρθωση. εστω να εχουμε ενα προβαδισμα 2 χρονων διαφοράς με τους αλλούς ; Ή δεν ασχολείστε καθόλου με το θέμα; Πρεπει να διεκδικησουμε εστω και τα αυτονοητα αφου δεν τα βλέπουν οι άλλοι χωρις να καθυστερούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπειτε στο www.agrigate.gr και δειτε την προσπαθεια μας αν θελετε να ανταλαξουμε μπανερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή