Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Θέσεις της γενικής συνέλευσης των μελών της ΠΕΓΔΥ Λακωνίας την 29-1-2009.

Τα μέλη της ΠΕΓΔΥ Λακωνίας συνήλθαν σε Γενική Συνέλευση την 29-1-2010 στα γραφεία της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό να διατυπωθούν προτάσεις που απασχολούν τον κλάδο μας και γενικά τους γεωτεχνικούς δημοσίους υπαλλήλους.
Διατυπώθηκαν οι εξής θέσεις:
1. Εκφράστηκε αντίθεση με τον νέο νόμο για τα δάση (κυρίως αφορά τις καμένες εκτάσεις της Αττικής). Δεν καταργεί το δασοκτόνο νόμο 3208/03, υποβαθμίζει την δασική υπηρεσία και αναθέτει στην εταιρεία «Κτηματολόγιο Α.Ε.» την σύνταξη και κύρωση Δασικών χαρτών. Ζητάμε χρηματοδότηση και στελέχωση της δασικής Υπηρεσίας, επενδύσεις στη Δασοπονία κ.λ.π.
2. Διαφωνούμε με το νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος για τις Αν. Πηγ. Ενέργειας. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει επέκταση των ΑΠΕ σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, Περιοχές NATURA (εδώ με τον περιορισμό ειδικών περιβαλλοντικών μελετών), δάση. Ο κύριος στόχος του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων χάριν της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Τα έργα χαρακτηρίζονται υψηλής εθνικής σημασίας ώστε να είναι πιο χαλαρή η δασική νομοθεσία. Δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι ανάγκες διατροφής του πληθυσμού ( το έλλειμμα του γεωργικού ισοζυγίου φτάνει τα 2,5 δις.) και η οριστική υποβάθμιση χωρίς επιστροφή της Γ.Υ.Π. Επομένως όχι σε άναρχη επέκταση αυτών των επιχειρήσεων σε Γ.Υ.Π., περιοχές NATURA, δάση.
3. Καθολική αντίθεση εκφράστηκε με τη νέα εισοδηματική πολιτική που προβλέπει περικοπές 10% στο επίδομα του ΥΠΑΑΤ και στο γεωτεχνικό επίδομα, πάγωμα των μισθών για πάνω από 2000 ΕΥΡΩ μικτά, μείωση αφορολόγητου ορίου, φορολόγηση των αποζημιώσεων και οδοιπορικών πέραν της αυτοτελούς φορολόγησης κ.λ.π. Τα επιδόματα αυτά στην πραγματικότητα αντιστοιχούν σε μισθό. Το επίπεδο διαβίωσης θα πέσει δραματικά αν εφαρμοστούν τα παραπάνω μέτρα με δεδομένο ότι οι γεωτεχνικοί δημόσιοι υπάλληλοι είναι από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους.
4. Θέλουμε να καταγγείλουμε τις ΠΟΓΕΔΥ-ΠΕΓΔΥ για τη μη έγκαιρη διατύπωση θέσεων όσον αφορά τη νέα διοικητική δομή της χώρας ( σχέδιο « Καλλικράτης» ). Εκτός από τη γενικότερη επιφύλαξη που εκφράστηκε στη συνέλευση όσον αφορά τους πολιτικούς και οικονομικούς στόχους του εγχειρήματος εμείς οι γεωτεχνικοί έχουμε πλούσια εμπειρία 15 ετών από την εφαρμογή του «Καποδίστρια 1». Δεν προέκυψαν θετικά αποτελέσματα προς όφελος των αγροτών και άλλων λαϊκών στρωμάτων, δεν αναιρέθηκε η περιφερειακή ανισότητα. Οι υπάλληλοι μετατάχθηκαν υποχρεωτικά στις Ν.Α., υποβαθμίστηκαν οικονομικά και επιστημονικά. Η θέση που προέκυψε από τη συνέλευση όσον αφορά το μέλλον των γεωπονικών υπηρεσιών είναι η δημιουργία σε επίπεδο Περιφερειακού διαμερίσματος-Νομού μια νέας ενιαίας Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, Δ/νση ή Τμ. Εγγείων Βελτιώσεων, ΤΟΚΑΑ, ΚΕΠΥΕΛ, ΠΕΓΕΑΛ κ.λ.π. που θα υπάγεται απευθείας στο ΥΠΑΑΤ και όχι στη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση (όπως ήταν και η πάγια θέση της ΠΕΓΔΥ από προηγούμενα συνέδρια). Στη νέα ενιαία Δ/νση θα καθιερωθεί νέο οργανόγραμμα σε άμεση αντιστοιχία και επικοινωνία με τη κεντρική υπηρεσία. Η θέση αυτή προέκυψε από τη μέχρι τώρα εμπειρία των 15 ετών που οι υπηρεσίες είναι εκτός υπουργείου, που τόσα αρνητικά φαινόμενα επισωρεύτηκαν στο έλληνα αγρότη, κατασπαταλήθηκαν δημόσιοι και ανθρώπινοι πόροι και οι γεωτεχνικοί ΔΥ οδηγήθηκαν σε πλήρη επιστημονική απαξίωση.
5. ¨Όσον αφορά τις 9 επιτροπές του ΥΠΑΑΤ στις οποίες μετέχει η ΠΟΓΕΔΥ και αφορούν ρόλο των γεωτεχνικών ΔΥ στη νέα ΚΑΠ, ΕΦΕΤ, συνταγογράφηση φυτοφαρμάκων, εισροές, συνδικαλιστικό κίνημα αγροτών κ.λ.π. θέλουμε να παρατηρήσουμε ότι εκτός από την αγροτική πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, ευθύνες για τη συνεχή υποβάθμιση των γεωτεχνικών υπηρεσιών και του επιστημονικού τους έργου υπάρχουν και στη συνδικαλιστική ηγεσία. Χαρακτηριστικό είναι εδώ ότι η ΠΕΓΔΥ έκανε 6 μήνες να εκλέξει προεδρείο. Επομένως τα όποια πορίσματα των επιτροπών και οι θέσεις των παρατάξεων θα πρέπει να γνωστοποιηθούν με διαφάνεια. Το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα να επανέλθουν οι γεωτεχνικοί ΔΥ στο ρόλο που τους αρμόζει. Αναβάθμιση του επιστημονικού τους έργου, επιστροφή στη παραγωγή για λύση του διατροφικού προβλήματος με ανατροπή του αρνητικού γεωργικού ισοζυγίου, υγιεινά τρόφιμα, διασφάλιση αγροτικού εισοδήματος κ.λ.π.
6. Τέλος με αυτό το πλαίσιο θέσεων καλούμε σε συμμετοχή στην ΑΠΕΡΓΙΑ την 10-2-2010.




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΔΡΕΠΑΝΙΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΡΕΛΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

3 σχόλια:

  1. Τα γραφεία Αγροτικής Ανάπτυξης που λειτουργούν στα χωριά να μην πάνε στις Περιφέρειες αλλά να μετατραπούν σε ΤΟ.Κ.Α.Α.
    Ηλίας Τυροβολάς γεωπόνος ΤΟΚΑΑ Ναυπλίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ συνάδελφε , τόσο η πρότασή σου , όσο φυσικά και των Π.Σ Κιλκίς & Λακωνίας , είναι απόλυτα σωστές και έπρεπε να αποτελούν την φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.
    Δυστυχώς όμως οι φωστήρες της ΠΕΓΔΥ ακόμα φτιάχνουν επιτροπές για να συζητήσουν και το χειρότερο είναι ότι οι εξελίξεις , ειδικά για τα Το.Κ.Α.Α τρέχουν με πολύ άσχημο τρόπο. Συγκεκριμένα οι τελευταίες πληροφορίες από AGROTICA λένε ότι πολύ σύντομα , ίσως και εντός μήνα ή δίμηνου , τα Το,Κ.Α.Α διαλύονται , χωρίς να υπάρχει προς το παρόν σχέδιο για τους συναδέλφους αλλά γενικές σκέψεις . Κρίμα γιατί βλέπουμε το ίδιο έργο μετά από 14-15 χρόνια και μάλιστα με πολύ χειρότερες συνθήκες. Τότε τουλάχιστον δεν υπήρχε πρόβλημα μισθοδοσίας παρά μόνο ουσίας.
    Γεωπόνος από Ν.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με εξαιρετικά επείγον (και εντελώς πρόχειρο) έγγραφο, συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ καλεί όλους του υπαλλήσους των ΤΟΚΑΑ να υποβάλλουν αίτηση απόσπασης (?) σε άλλες υπηρεσίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή