Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ¨

ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ¨
Η διοικητική αλλαγή που επιχειρείται με το σχέδιο «Καλλικράτης» στοχεύει στην προσαρμογή του αστικού κράτους για να γίνει πιο αποτελεσματικό στην κερδοφορία και συγκέντρωση του κεφαλαίου με άξονα τις επιταγές της Ε.Ε., τις οποίες υπερψηφίζει η κυβέρνηση, στην ενίσχυση των κατασταλτικών λειτουργιών της εξουσίας των μονοπωλίων. Τα περί διαφάνειας, εξοικονόμησης πόρων και αποκέντρωσης, αποτελούν το «χρυσωμένο χάπι» των αντιλαϊκών επιλογών.
Οι εργαζόμενοι πρέπει σταθούν εμπόδιο στην ψήφιση του «Καλλικράτη» επειδή οδηγεί σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση δημόσιων ή δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών (παιδείας – υγείας - πρόνοιας), αποτελεσματικότερη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής ...
μέσω του νέου αντιδραστικού λειτουργικού νομοθετικού πλαισίου των οργάνων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφαρμογή αντεργατικής, αντιλαϊκής γενικότερα «αναπτυξιακής» πολιτικής, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
Με τον «Καλλικράτη» η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις, για επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και γενικότερα στη δημόσια διοίκηση, για ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και διάσπαση των δημόσιων υπηρεσιών, για επιβολή νέων φόρων και παράδοση του περιβάλλοντος στις ορέξεις του κεφαλαίου.
Το σχέδιο θα πλήξει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στις γεωτεχνικές υπηρεσίες της χώρας και θα πολλαπλασιάσει τα ήδη υπαρκτά και διογκωμένα προβλήματά τους (ελλείψεις προσωπικού και πιστώσεων κ.ά.). Ανοίγει ο δρόμος για την επίσημη πλέον μείωση του προσωπικού τους είτε άμεσα με απολύσεις συμβασιούχων ή λόγω κατάργησης των οργανικών θέσεων των Ν/Α είτε έμμεσα, μετά από τις για οποιοδήποτε λόγο απολύσεις (συνταξιοδοτήσεις) και τη μη διενέργεια νέων προσλήψεων λόγω των προσωποπαγών θέσεων. Παραπέρα, προωθείται ευκολότερα η ανάθεση δημόσιου γεωτεχνικού αντικειμένου στο ιδιωτικό κεφάλαιο και η επιβολή επιπλέον ανταποδοτικών τελών, για τη διενέργεια των γεωτεχνικών προγραμμάτων από γεωτεχνικούς και άλλους κλάδους με γενικευμένες ελαστικές εργασιακές σχέσεις (μπλοκάκι, ανασφάλιστοι κλπ.)., συμβάλλοντας έτσι και στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα του ελέγχου της ποιότητας και ασφάλειας των εγχώριων και εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων, που υπονομεύει τη δημόσια υγεία.
Οι εργαζόμενοι, όπως απορρίπτουν και το σημερινό σύστημα οργάνωσης της κρατικής διοίκησης, πρέπει να απορρίψουν και το σχέδιο ¨Καλλικράτης¨ για τους στόχους και τα μέτρα που προωθεί. Καμιά διοικητική δομή, τέτοια ή άλλη, δεν μπορεί να είναι προς όφελος του λαού εφόσον υπάρχει η εξουσία των μονοπωλίων και η στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Σε αυτή την εξουσία οφείλεται η ανισόμετρη ανάπτυξη των περιφερειών, η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής με ταυτόχρονη αύξηση εισαγόμενων ομοειδών αγροτικών προϊόντων ως αποτέλεσμα της 30χρονης ένταξης στην ΕΟΚ- ΕΕ. Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή δημόσια διοίκηση αν αυτή δεν υπηρετεί την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών τόσο σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο, αν δεν στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στον κεντρικό σχεδιασμό και στην εργατική συμμετοχή και λαϊκό έλεγχο. Μόνο σ’ αυτή τη βάση εξασφαλίζεται ο σχεδιασμός ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο και η αξιοποίηση του φυσικού και παραγωγικού πλούτου της χώρας με στόχο τη γενικότερη εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. –
Αθήνα Μάης 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου