Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Αγροτική πολιτική(;) και εργασιακή περιπλάνηση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγροτική πολιτική(;) και εργασιακή περιπλάνηση
Με προεκτυπωμένα και μερικώς ανακριβή έγγραφα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κάλεσε τους υπαλλήλους που προσλήφθηκαν για λόγους πρακτικής άσκησης (από 11-12-2009), να παρουσιαστούν σε υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ από 5-8-2009. Προφανώς το Υπουργείο προσπαθεί να δημιουργήσει παράδοση, είτε με προσλήψεις, είτε με μετακινήσεις μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Πρώτα από όλα, η υπουργός και οι εισηγητές έδειξαν υπερβολική εμπιστοσύνη στα ...
Ελληνικά Ταχυδρομεία, θεωρώντας ότι μέσα στον Αύγουστο τα έγγραφα θα έφταναν σε 4 εργάσιμες ημέρες στους αποδέκτες. Έτσι σημειώθηκαν αρκετά ευτράπελα όπως, όχι μόνο να καλούνται οι υπάλληλοι να παρουσιαστούν στη νέα υπηρεσία την επομένη ή την ίδια ημέρα με την παραλαβή, αλλά και την προηγούμενη. Αυτή η διαδικασία πρόσβαλε την αξιοπρέπεια των υπαλλήλων, απαξίωσε τις υπηρεσίες στις οποίες εργαζόταν μέχρι τότε και δημιούργησε προβλήματα με εκκρεμότητες και ανειλημμένες υποχρεώσεις τους. Θυμίζει όμως έντονα προηγούμενο έγγραφο του ίδιου υπουργείου, που καλούσε τους μόνιμους (και από το ΑΣΕΠ διορισμένους) υπαλλήλους των υπό κατάργηση ΤΟΚΑΑ, να επιλέξουν την υπηρεσία που θα ήθελαν να συνεχίσουν την "καριέρα" τους στο ελληνικό δημόσιο, εντός προθεσμίας 3 ημερών.
Να σημειώσουμε ότι το παράλογο ξεκινά από την πρώτη τοποθέτηση για λόγους πρακτικής άσκησης πολλών υπαλλήλων στα ΤΟΚΑΑ, τα οποία παρέμεναν χωρίς σαφείς αρμοδιότητες από την ίδρυση τους και ήταν ήδη ειλημμένη η πολιτική απόφαση για κατάργηση τους. Μετακινώντας, λοιπόν, αυτούς τους υπαλλήλους κάθε 3 μήνες στη 12-μηνης διάρκειας πρακτική άσκηση, τους απογοητεύουν και τους περιορίζουν τη δυνατότητα για ουσιαστική προσφορά και απόκτηση ολοκληρωμένης εμπειρίας. Όσο για τη φράση "να διευρυνθεί η κατά νόμο προβλεπόμενη εργασιακή τους εμπειρία" που αναφέρθηκε ως ένας λόγος μετακίνησης, τη θεωρούμε το λιγότερο ατυχή και ειρωνική προς τους αποδέκτες. Έχοντας υπόψη και τους εκβιασμούς των γεωπόνων με σύμβαση ορισμένου χρόνου στον ΕΛΓΑ του τύπου, συνεχής μετακίνηση σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας έχει ανάγκες ή απόλυση, θα προτείναμε στα απαιτούμενα προσόντα πρόσληψης το Υπουργείο να προσθέσει και την ιδιοκτησία τροχόσπιτου.
Παράλληλα, οι περισσότερες υπηρεσίες του Υπουργείου και οι Διευθύνσεις Αγροτικής-Γεωργικής Ανάπτυξης αποδιοργανώνονται και αποστελεχώνονται ταχέως (ιδιαίτερα με τη μαζική έξοδο που προκάλεσε η αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου) και αποψιλώνονται περαιτέρω με διάφορες ενέργειες όπως μετακίνηση υπαλλήλων για τις ανάγκες του ΕΛΓΑ.
Όλα τα παραπάνω μας ανησυχούν έντονα γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων συνεχίζει το αδιέξοδο καθεστώς των τελευταίων δεκαετιών, εξαντλώντας την άσκηση αγροτικής πολιτικής στην προσπάθεια έγκαιρης διανομής των κοινοτικών επιδοτήσεων και "πυροσβεστικών" καταβολών γεωργικών αποζημιώσεων. Με τη διαφορά ότι δε σέβεται πλέον ούτε την προσωπική ζωή και αξιοπρέπεια των υπαλλήλων, θεωρώντας τους αντικείμενα και μετατρέποντας τους (με φόβητρο την ανεργία) σε πρόθυμους εργασιακούς νομάδες για να καλύψει τις "επείγουσες ανάγκες" της στείρας πολιτικής του.

ο Πρόεδρος ο Γραμματέας

Αναστάσιος Γάτσιος Αθανάσιος Κατωγιάννης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου