Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Καταργούνται τα ΤΟΚΑΑ και η ΠΕΓΔΥ αφήνει στον Δραμυτινό τον λόγο.

Όλοι γνωρίζαμε οτι τα ΤΟΚΑΑ δεν λειτουργούσαν και δεν είχαν απολύτως κανένον λόγο ύπαρξης μιας και η λογική της σαλαμοποίησης και της δημιουργίας οργανισμών που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζει και η σημερινή δεν είχαν προσφέρει τίποτα ούτε στις εργασίες που έπρεπε να πραγματοποιηθούν αλλά ούτε και στους αγρότες. Το ζήτημα που μπαίνει σήμερα είναι οτι βλέπουμε το Υπουργείο να αλλάζει την εσωτερική του οργάνωση , καταργόντας τα ΤΟΚΑΑ (ΣΩΣΤΟ) αλλά η ΠΕΓΔΥ να μην έχει καταφέρει να αρθρώσει λόγο και να μην υπάρχει πουθενά η φωνή της.
Οι συνάδελφοι Γεωπόνοι πρέπει την επόμενη περίοδο να ξαναδιεκδικίσουμε την επαναλειτουργεία του Υπουργείου σε ολόκληρη την Ελλάδα, να σταματήσει η διαλυτική κατάσταση με τους οργανισμούς τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ, ΑΓΡΟΓΗ, Αgrocert που δεν έχουν καταφέρει να επιτελέσουν το έργο τους και αποτελεόυν την αιτία μαζί με την παραχώρηση αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών μας στις ΕΝΩΣΕΙΣ που τα πράγματα πάνε απο το κακό στο χειρότερο για τις υπηρεσίες και τους αγρότες.


«Ενδοοικογενειακή» κόντρα έχει προκύψει στην Γενική Διεύθυνση Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή επικείμενη μετάθεση 250 μόνιμων υπαλλήλων των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΟΚΑΑ). Οι «ασκοί του Αιόλου» άνοιξαν με την απόφαση να μεταθέσουν αυτούς τους υπαλλήλους στις κεντρικές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και στους Οργανισμούς του υπουργείου (ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΚΕΠΕ κ.α.). Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη με αφορμή την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», αλλά και τις περικοπές στις δαπάνες των υπουργείων, ύψους 4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Oικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενεργοποιείται το «μαξιλάρι» ασφαλείας που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και σύμφωνα με το οποίο πιστώσεις που αντιστοιχούν στο 10% των προϋπολογισμών των υπουργείων «παγώνουν» και θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτων αναγκών εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Ο ΑγροΤύπος σας παρουσιάζει τι αναφέρει η επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας του ΥΠΑΑΤ με θέμα: «Εκδήλωση ενδιαφέροντος υπαλλήλων των ΤΟΚΑΑ για τη στελέχωση των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και το εποπτευόμενων Οργανισμών του»:

«Στο πλαίσιο της βελτίωσης της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ καθως και των εποπτευόμενων οργανισμών του αλλά και ενόψει τις επιβεβλημένης κάλυψης αμέσων και επιτακτικών αναγκών τους σε προσωπικό, παρακαλούνται όλοι οι υπάλληλοι των ΤΟΚΑΑ να υποβάλουν προς τη Γενική Διεύθυνση Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας σχετική αίτηση, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 12/02/2010 εκδηλώνοντας την προτίμησή τους για την υπηρεσία ή τον εποπτευόμενο οργανισμό που επιθυμούν εφ εξής να απασχοληθούν.
Η κατανομή του προσωπικού των ΤΟΚΑΑ στις προς στελέχωση υπηρεσίες θα είναι οι παρακάτω:
α) Κεντρικές Υπηρεσίες ΥΠΑΑΤ: περίπου 35 - 40 άτομα
β) ΕΘΙΑΓΕ (τεχνικό προσωπικό κ.λ.π.) Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Αποκεντρωμένες υπηρεσίες (ΚΕΠΠΥΕΛ, ΠΕΓΕΑΛ κ.λ.π): περίπου 50 - 55 άτομα
γ) ΟΠΕΚΕΠΕ, ΠΚΠΦΠΕ: περίπου 160 - 170 άτομα».

Αντιδράσεις στην απόφαση
Ωστόσο αυτή η κόντρα έχει και μια ακόμα παράμετρο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Διευθυντής Γεωργικών Εφαρμογών του ΥΠΑΑΤ, κ. Γιώργο Δραμυτινός αλλά και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε επιστολή του, «ο Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας κ. Ανδρέας Κατζηλάκης στην ουσία τον παρέκαμψε στέλνοντας έγγραφο στα κατά τόπους ΤΟΚΚΑ με το οποίο ζητούσε να του υποβληθούν άμεσα οι αιτήσεις μετάθεσης όλων των υπαλλήλων».
Ειδικότερα σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Δραμυτινός στην επιστολή την οποία κοινοποιεί στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «το 161219/08.02.2010 εξαιρετικώς επείγον έγγραφό σας, το οποίο πληροφορήθηκα μόλις σήμερα (σ.σ. 09/02/2010), από fax περιφερειακής μας υπηρεσίας, με λύπη μου διαπιστώνω ότι εγκαινιάζετε νέα ήθη στη Δημόσια Διοίκηση.
Η καθ’ όλα αντικανονική και αντιθεσμική πρωτοβουλία σας, να ζητήσετε από τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΟΚΑΑ), των οποίων προΐσταμαι, να σας υποβληθούν άμεσα οι αιτήσεις μετάθεσης όλων των υπαλλήλων τους, δημιούργησε αδικαιολόγητη σύγχυση και αναπάντητα ερωτήματα, σχετικά με την τύχη των περιφερειακών αυτών υπηρεσιών και του προσωπικού τους».
Και προσθέτει: «Σας εκφράζω την έντονη δυσαρέσκειά μου, που όχι μόνο επιλέξατε να μην ζητήσετε τις απόψεις της εποπτεύουσας τα ΤΟΚΑΑ Δνσης Γεωργικών Εφαρμογών, για ένα τόσο μείζον και ευαίσθητο θέμα που μόνος σας αναλάβατε αντιθεσμικά να χειριστείτε, αλλά και γιατί θεωρώ ότι σκόπιμα παραλείψατε να ενημερώσετε την υπηρεσία μας, ως οφείλατε, σχετικά με τις προθέσεις σας.
Τα ΤΟΚΑΑ αποτελούν νέες περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου, για τα οποία γίνονται τελευταία σοβαρές προσπάθειες πλήρους και αποτελεσματικής αξιοποίησής τους, σε όλους τους τομείς γεωργικού ενδιαφέροντος. Εάν εσείς έχετε και εισηγείστε άνωθεν άλλη άποψη, παρακαλούμε να μας την γνωρίσετε.
Για επιβεβλημένους λόγους τάξης των πραγμάτων και προκειμένου να επέλθει η αποκατάσταση του διαταραχθέντος υπηρεσιακού κλίματος, θεωρούμε απαραίτητο να εξετάσετε την περίπτωση ανάκλησης του ανωτέρω εγγράφου σας».

Ανακοίνωση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ)
«Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε ότι ο Γενικός Διευθυντής Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας με το αριθμ. 161219/8-2-2010 έγγραφο του, ζητούσε από το προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΟΚΑΑ), την υποβολή αιτήσεων μετάθεσής τους μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 12-2-2010.
Επειδή θεωρήσαμε ότι το παραπάνω έγγραφο ήταν αντιδεοντολογικό και απαράδεκτο και ότι με αποσπασματικές κινήσεις τέτοιας μορφής δεν αντιμετωπίζεται το σοβαρό πρόβλημα της διάλυσης των υπηρεσιών του γεωργικού τομέα, που λειτουργεί με ένα Οργανισμό απαρχαιωμένο από το 1988 (ΠΔ 402/1988), δημιουργεί έντονη αναστάτωση στους συναδέλφους, επιφέρει μεγαλύτερη παραλυσία στις υπηρεσίες και δημιουργεί αισθήματα απαξίωσής τους, ζητήσαμε συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής με τον Γεν. Γραμματέα κ. Γ. Κανελλόπουλο, που έγινε στις 10-2-2010.
Κατά τη συνάντηση που έγινε σε κλίμα συναίνεσης, ζητήσαμε την άμεση ανάκληση του απαράδεκτου και αντικανονικού αυτού εγγράφου και το αίτημά μας έγινε αποδεκτό. Παράλληλα συζητήσαμε και απαιτήσαμε ότι επιτέλους θα πρέπει να ασχοληθούμε (πολιτική ηγεσία, υπηρεσίες, συνδικαλιστικά όργανα και φορείς) σοβαρά με τη σύσταση ενός Νέου Οργανισμού, που με λειτουργική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του θα στοχεύει στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων του γεωργικού τομέα, την εξυπηρέτηση-ενημέρωση του αγρότη και την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων για τον καταναλωτή».

Ο λόγος ίδρυσης των ΤΟΚΑΑ
Τα Κέντρα δημιουργήθηκαν με στόχο να σηκώσουν το βάρος της ενημέρωσης των αγροτών. Να υπενθυμίσουμε ότι τα Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν επίσης σκοπό να παρέχουν κατευθύνσεις και οδηγίες, ιδίως μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, πάνω σε θέματα υλοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και εν συνεχεία της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου. Σκοπός των Τοπικών Κέντρων ήταν η επιστημονική, επαγγελματική και τεχνολογική στήριξη των αγροτών, η πληροφόρησή τους, ιδίως σε θέματα που αφορούν το είδος, την ποιότητα και την ποικιλία των αγροτικών προϊόντων που θα παράγουν, την τεχνολογία της παραγωγής και τη χρησιμοποίησή της στην καθημερινή πρακτική, την κατάσταση της αγοράς και τις προοπτικές της καθώς και η σύνδεση της αγροτικής έρευνας με την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της στην πράξη. Το αν πραγματοποίησαν το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκαν θα το δείξει η ιστορία.

5 σχόλια:

  1. ΝΕΟ 10-2-10
    ...
    Στα ΤΟΚΑΑ υπάρχει αυτή την στιγμή ένα αξιόλογο προσωπικό απο πλευράς επιστημονικών γνώσεων και εξειδίκευσης που η μετακίνησή του σε υπηρεσίες αιχμής του ΥΠΑΑΤ, θα έδινε λύση για την τρέχουσα περίοδο.
    Κατά συνέπεια, όσοι υπάλληλοι των ΤΟΚΑΑ επιθυμούν να μετακινηθούν προς άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου όπως: Κεντρική Υπηρεσία, περιφερειακες ελεγκτικές υπηρεσίες, αλλά και των εποπτευομένων του νομικών προσώπων ΕΦΕΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ, παρακαλούνται να το δηλώσουν, αρμοδίως: .....το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 18-2-10
    Είναι σαφές ότι, η ιδιότητα της σημερινής υπαλληλικής σχέσης θα κρατηθεί αναλοίωτη, όπου και να τοποθετηθούν τελικά οι υπάλληλοι. Θεωρείται αυτονόητο ότι για τις τοποθετήσεις, θα ληφθούν υπόψη οι προτιμήσεις των υπαλλήλων, η εντοπιότητα και βεβαία οι υπηρεσίες που θα μετακινηθούν θα είναι ανστίστοιχες των τυπικών και ουσιαστικών τους προσόντων.
    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    Γ. ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το σχόλιο αφορά την εισήγηση (1η παράγραφο) του συντάκτη στην παρούσα ανάρτηση και σημειώνω :
    1)Η προηγούμενη κυβέρνηση φταίει για πολλά , αλλά νέους οργανισμούς δεν δημιούργησε. ΔΕΝ κατήργησε αυτούς που είχε πει (όπως Αγρογή με τα γνωστά αποτελέσματα).
    2)Τα Το.Κ.Α.Α ιδρύθηκαν για να ξαναπάει το Υπ.Α.Α.Τ στην περιφέρεια και να μην είναι Υπουργείο ''Αχαρνών και πλατείας Βάθης΄΄. Στη συνέχεια βέβαια , αλλάζοντας οι Υπουργοί τα άφησαν στην τύχη τους. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και πιέσεις προσκείμενων Νομαρχών που φοβήθηκαν για το χάσιμο πελατείας.
    3)Η λέξη ''σωστό'' που βάζεις σε παρένθεση δείχνει μάλλον άγνοια της πραγματικότητας. Το σωστό είναι η αναδιάρθρωση όλου του οργανισμού του Υπ.Α.Α.Τ όπως προτείνει το ΓΕΩΤΕΕ και ήδη έχουν προτείνει κάποια περιφερειακά Π.Σ.
    4) Στο μέρος της αναφοράς για τους οργανισμούς και Ε.Α.Σ συμφωνώ απόλυτα.
    5)Όσο για το έγγραφο του Γ.Γ.Α είναι ''χρυσωμένο χάπι'' που λειτουργεί διασπαστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΜΕΣΗ ΕΠΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (Δ/ΝΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ,ΟΠΕΚΕΠΕ.κα) ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
    ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΙΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ Η ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ερώτηση σχετικά με τα Το.Κ.Α.Α έκανε ο βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ κ. Κωνσταντινίδης στις 16-2-2010.
    Το πλήρες κείμενο είναι το παρακάτω.

    ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
    ΕΡΩΤΗΣΗ
    Προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
    ΘΕΜΑ: Τοπικά κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΟΚΑΑ)

    Με το υπ. αρ. 161219/8-2-2010 εξαιρετικώς επείγον έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας το οποίο υπογράφει ο Γενικός Δ/ντης κ. Κατζηλάκης ζητήθηκε από τους 250 υπαλλήλους των ΤΟΚΑΑ με αίτηση μετάθεσης να εκδηλώσουν την προτίμηση τους για την υπηρεσία ή τον εποπτευόμενο οργανισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που επιθυμούν εφεξής να απασχοληθούν.

    Το έγγραφο συντάχθηκε και κοινοποιήθηκε προς κάθε ενδιαφερόμενο εν αγνοία του Δ/ντή Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας κ. Δραμυτινού που προίσταται των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος μάλιστα τυχαίως ενημερώθηκε για την απόφαση του λουκέτου στα ΤΟΚΑΑ και συγκεκριμένα μέσω φαξ περιφερειακής υπηρεσίας του Υπουργείου. Άμεσα ο κ. Δραμυτινός σε επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός και αναφέρθηκε σε σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Υπαλλήλων θεώρησε το έγγραφο αντιδεοντολογικό και απαράδεκτο και συναντήθηκε με τον Γ.Γ. κ. Κανελλόπουλο ο οποίος έκανε δεκτό το αίτημα για άμεση ανάκληση του επίμαχου εγγράφου.

    Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

    Ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Υπουργείου για τη λειτουργία των ΤΟΚΑΑ;
    Γνώριζε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας το οποίο έβαζε λουκέτο στα ΤΟΚΑΑ;
    Γιατί απέκρυψε η Γενική Δ/νση τις προθέσεις της για τα ΤΟΚΑΑ από την αρμόδια Δ/νση των Γεωργικών Εφαρμογών που είναι η προϊσταμένη αρχή των κέντρων;


    Αθήνα 16/2/2010 Ο Ερωτών Βουλευτής


    Ευστάθιος Κωνσταντινίδης

    Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Φλώρινας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι μεταθέσεις αυτές αφορούν και τους νεοδιόριστους; Έχω διοριστεί σε ΤΟΚΑΑ και την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσω υπηρεσία. Γνωρίζει κανείς πότε μπορώ να μετατεθώ σε άλλη υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή