Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Το Π.Σ. Αρκαδίας της ΠΕΓΔΥ για την διοικητική αναδιάρθρωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Τρίπολη 22-10-2008
ΠΕΓΔΥ
Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Δεληγιάννη 9
Τρίπολη ΤΚ 22100
ΘΕΜΑ: «Προτάσεις οργάνωσης – λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών γεωπονικού ενδιαφέροντος στην περιφέρεια, υπό το πρίσμα του σχεδίου διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας»

Τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου του Νομού Αρκαδίας ,της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Σ. ΠΕΓΔΥ Ν. Αρκαδίας) , συνήλθαν σε Γενική Συνέλευση, στις 19-2-2010, στα γραφεία της Δ/νσης Γεωργίας, με σκοπό να διατυπώσουν προτάσεις, που αφορούν τον κλάδο μας και γενικότερα τους γεωτεχνικούς δημοσίους υπαλλήλους.
Βιώνοντας τα τελευταία χρόνια το αποτυχημένο σύστημα «απομάκρυνσης» των ΔΑΑ από το ΥΠΑΑΤ και την υπαγωγή τους στις ΝΑ, διατυπώσαμε ομόφωνα τις εξής θέσεις: ...
1. Όλες οι μέχρι σήμερα γεωργικές υπηρεσίες των ΝΑ και του ΥΠΑΑΤ, να ενωθούν σε μια Ενιαία Δημόσια Υπηρεσία ανά Νομό – Περιφερειακό διαμέρισμα ( πρόταση και των Π.Σ. Κιλκίς και Λακωνίας). Συγκεκριμένα, προτείνουμε οι Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης/ Γεωργίας, Δ/νσεις Περιφερειών, Δ/νσεις Εγγείων Βελτιώσεων, Δ/νσεις Περιβάλλοντος, ΤΟΚΑΑ, ΚΕΠΠΥΕΛ κ.λπ. να αποτελέσουν μία νέα Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης που θα υπάγεται απευθείας στο ΥΠΑΑΤ και θα λειτουργεί βάσει ενός νέου οργανογράμματος αντίστοιχου με αυτό της κεντρικής υπηρεσίας, με σκοπό την καλύτερη λειτουργία και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών αυτών και την πλήρη αξιοποίηση του επιστημονικού – γεωτεχνικού προσωπικού ανά ειδικότητα.
Εναλλακτικά και σε περίπτωση που το ΥΠΑΑΤ διατηρήσει επιτελικό – οργανωτικό ρόλο, αυτές οι νέες Δ/νσεις να υπαχθούν στις νέες κρατικές γενικές διοικήσεις σαν Γενικές Δ/νσεις και με προκαθορισμένο ρόλο.
2. Να γίνει ενσωμάτωση των εποπτευόμενων και αποκεντρωμένων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ ( ΕΦΕΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΟΓΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΤΟΚΑΑ, ΚΕΠΠΥΕΛ) στις νέες περιφερειακές διοικήσεις, ώστε να εξασφαλισθεί η καλύτερη δυνατή κατανομή επιστημονικού προσωπικού, αλλά και η εξοικονόμηση πόρων. Να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των επιμέρους Δ/νσεων- Τμημάτων, αλλά να ισχύει η αρχή της επικουρικότητας.
Ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία, να σταματήσει η ταλαιπωρία του Έλληνα αγρότη, που τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν ξέρει πού να απευθυνθεί και πού να βρει λύση για το οποιοδήποτε πρόβλημα τον ταλαιπωρεί, διεξάγοντας αγώνα δρόμου μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Το εφαρμοζόμενο μοντέλο της τελευταίας δεκαπενταετίας, που οδήγησε στην διάλυση της δομής του ΥΠΑΑΤ και την πλήρη αποκοπή του από την περιφέρεια και τον αγρότη, οδήγησε σε συσσώρευση προβλημάτων και σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο.
3. Να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι στις νέες Γενικές Δ/νσεις, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα κατάλληλης κατανομής ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε περιφέρειας, δίνοντάς τους την απαραίτητη ευελιξία.
4. Σχετικά με τη δημιουργία των νέων Δήμων, να δημιουργηθούν Γεωτεχνικές Δ/νσεις, πλήρως στελεχωμένες με το απαραίτητο γεωτεχνικό προσωπικό και στις οποίες θα προΐσταται γεωτεχνικός, ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία τους, μια και οι ενοποιημένοι δήμοι θα παρουσιάσουν αυξημένες ανάγκες σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες.
5. Είναι ακόμη ευκαιρία να εκσυγχρονιστεί ο οργανισμός του ΥΠΑΑΤ με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, να μειωθεί η άσκοπη γραφειοκρατία, να οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες των σημερινών υπηρεσιών και οργανισμών, που με την αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων τους δημιούργησαν τόσα χρόνια σύγχυση, όχι μόνο στους υπαλλήλους τους, αλλά και στον τελικό αποδέκτη, τον αγρότη.
6. Τέλος επισημαίνουμε, την ανάγκη καθιέρωσης ενιαίου μισθολογίου, για όλους τους γεωπόνους του δημόσιου τομέα, του οποίου το 90% της προσόδου να είναι ο βασικός μισθός, απαλλαγμένος από επιδοματικές πολιτικές καθώς και την ανάγκη κάλυψης των οδοιπορικών ( αναπροσαρμογή των τιμών με την πραγματικότητα) χωρίς διακρίσεις μεταξύ γεωτεχνικών και υπαλλήλων άλλων κλάδων, οι οποίοι ασχολούνται με παρεμφερή αντικείμενα.
Τονίζουμε ότι ο συντονισμός, η λειτουργικότητα, η ορθή διοίκηση και η δίκαιη μεταχείριση πρέπει να είναι στόχος όλων μας για την αντιμετώπιση και τη λύση των προβλημάτων.
Κλείνοντας, επιθυμία όλων είναι, να οργανωθεί ανοικτός διάλογος από το Δ.Σ. της ΠΕΓΔΥ, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό, εκτός των άλλων, να γίνουν γνωστές οι θέσεις του Υπουργείου, καθώς και η παρουσίαση κάποιου οργανογράμματος των νέων υπηρεσιών, και να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε συνάδελφο να δηλώσει την προτίμηση του στο φορέα που θέλει να μεταταχθεί (Κεντρική Υπηρεσία-Περιφέρεια-Δήμους), θεωρώντας ότι ο σεβασμός στις προσωπικές, οικογενειακές και οικονομικές υποχρεώσεις μας δεν είναι πολυτέλεια στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε.

Για το Π.Σ. Αρκαδίας

Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας Ο Ταμίας


ΜΑΜΑΛΟΥΚΟΥ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘ. ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

6 σχόλια:

  1. λόγια, λόγια, λόγια, λέξεις, ατέλειωτη φλυαρία,
    στην κοσμάρα σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπλα, μπλα, μπλα, ενώ στην ουσία η ΠΕΓΔΥ ...κοιμάται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλήθεια ξέρετε τι είναι η αρχή της επικουρικότητας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προφανώς οι δύο προηγούμενοι σχολιαστές (26/2 , 9:12 και 27/2 , 8:04) είναι αυτοί στην κοσμάρα τους ή πολύ απλά δουλεύουν σε κάποια ''κεντρική'' υπηρεσία , αλλιώς δεν εξηγείται η εμπάθεια και η ειρωνεία. Αυτοί άλλωστε τα ξέρουν όλα ενώ όλοι οι υπόλοιποι ήμαστε αγράμματοι επαρχιώτες . Γι αυτό και χρόνια ολόκληρα (15 για την ακρίβεια) πάμε από το καλό στο καλύτερο. Ο άλλος σχολιαστής (26/2 , 11:25 ) καλύτερα να μας πει τι άλλο μπορούν να κάνουν τα περιφερειακά Π.Σ από το να προσπαθούν να ξυπνήσουν το φιλότιμο της ''κεντρικής'' ΠΕΓΔΥ και να την πείσουν να μην κοιμάται. Μήπως να κάνουν ότι και ο γνωστός ''κερατάς'' του ανέκδοτου που κόβει τα γεννητικά του όργανα για να τιμωρήσει την γυναίκα του; Όλα κι όλα 5 με 6 Π.Σ(Αρκαδίας , Δράμας , Καβάλας , Κιλκίς , Λάρισας , Λακωνίας ) από το καλοκαίρι μέχρι τώρα προσπαθούν με προτάσεις και κινήσεις να ξυπνήσουν όλους τους άλλους (πότε για να βγει προεδρείο και πότε για τον Καλλικράτη), ενώ υπάρχει μία τεράστια αδιαφορία και το μόνο θέμα συζήτησης στα γραφεία είναι το πόσο θα μας κόψουν στο επίδομα. Ελάχιστοι σκέφτονται το αύριο και ακόμη λιγότεροι θυμούνται το χτες. Τουλάχιστον να μην κάνουμε εύκολη κριτική σε αυτούς που αποδεδειγμένα κάνουν κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιστεύω ότι η δημιουργία μιας Δ/νσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών ανά Νομό, η οποία να ανήκει απ' ευθείας στο ΥΠΑΑΤ είναι η πιο σωστή λύση. Έτσιτο ΥΠΑΑΤ θα έχει εκτελεστικό χαρακτήρα και όχι επιτελικό. Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε ότι ο επιτελικός χαρακτήρας του ΥΠΑΑΤ με τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης οι οποίες ανήκαν στις Νομαρχίες δεν λειτούργησε όπως έπρεπε, άρα το να ξαναγυρίσουμε πάλι σε ένα σύστημα που έχουμε ήδη δει πως λειτούργησε, το θεωρώ λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΓΡ.ΑΝ.ΧΑΝΙΩΝ16 Μαρτίου 2010 στις 8:10 μ.μ.

    ΤΩΡΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΝΑΔ/ΦΟΙ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
    Ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΠΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΑ ΜΕΤΑΤΑΓΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ .ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΠΙΟΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή