Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Απλήρωτο το ΓΕΩΤΕΕ για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την εφαρμογή του προγράμματος εκτατικοποίησης της κτηνοτροφίας στη Κρήτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Απαράδεκτη και προσβλητική κυβερνητική συμπεριφορά απέναντι στο ΓΕΩΤΕΕ

Η ΔΕ του ΓΕΩΤΕΕ/π.Κρήτης αναγκάζεται λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, να καταγγείλει μια χρονίζουσα απαράδεκτη κυβερνητική συμπεριφορά.
Το 2005 κεντρικά κυβερνητικά στελέχη ζήτησαν τη βοήθεια του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την εφαρμογή του προγράμματος εκτατικοποίησης της κτηνοτροφίας στη Κρήτη, που υπήρχε αναξιοποίητο για το νησί, ήταν αίτημα των κτηνοτρόφων και ... διακαής πόθος των Δήμων της Κρήτης. Το Παράρτημα Κρήτης του Επιμελητηρίου ανταποκρίθηκε άμεσα όπως κάνει πάντα. Η Περιφέρεια Κρήτης οργάνωσε την απαραίτητη σύσκεψη για το συντονισμό όλων, υποσχέθηκε τη συμπαράστασή της και την κάλυψη της σχετικής δαπάνης για λογαριασμό των Δήμων και υπογράφηκε από όλους η προβλεπόμενη από το νόμο σχετική προγραμματική σύμβαση
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο με την συμμετοχή των μελών του και σε σύντομο χρόνο, συνέταξε 21 μελέτες διαχείρισης των βοσκοτόπων, σε ισάριθμο αριθμό Δήμων της Κρήτης, τις οποίες και παρέδωσε στο ΥΠΑΑΤ, στη Περιφέρεια και στους αντίστοιχους Δήμους, καθιστώντας έτσι δυνατή την προκήρυξη του σχετικού προγράμματος. Η δαπάνη ήταν η ελάχιστη δυνατή. Οι δημοτικές αρχές που έτυχαν των σχετικών μελετών της περιοχής τους, εξέδωσαν τις απαραίτητες αποφάσεις όπως αυτές ορίζονται από τη νομοθεσία, ήταν σύμφωνες με την προγραμματική σύμβαση, και έστειλαν στη Π.Κ. τα σχετικά έγγραφα. Το μόνο που απέμενε ήταν η έκδοση των αναγκαίων αποφάσεων από την Περιφέρεια Κρήτης για πληρωμή εκείνων των επιστημόνων που συνέταξαν τις μελέτες.
Είναι αμέτρητος ο αριθμός των επαφών του προέδρου της ΔΕ με το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα, και με υπηρεσιακά στελέχη της Π.Κ. για την ταχτοποίηση της εκκρεμότητας. Είναι κάμποσες οι επιστολές. Δεν είναι λίγες επίσης οι επαφές για το ίδιο θέμα μελών της ΔΕ με τον κ. Γενικό. Σε όλες αυτές τις συναντήσεις ήταν σταθερή η διαβεβαίωση όλων, αλλά και προσωπικά του ίδιου του κ. Τσόκα ότι θα γίνει η πληρωμή. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό. Και ο κ. Γενικός επιμένει ακόμα να διαβεβαιώνει το Επιμελητήριο για την ειλικρινή του πρόθεση να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του αλλά και στο λόγο του.



Η ΔΕ του Επιμελητηρίου όμως, θεωρώντας ότι εξαντλήθηκαν από μέρους της πλέον όλα τα περιθώρια της υπομονής και της καλής θέλησης, γνωστοποιεί στην κοινή γνώμη του τόπου αυτή την απαράδεκτη από κάθε άποψη συμπεριφορά. Συμπεριφορά στην ουσία προσβλητική πριν απ’ όλα απέναντι στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο που εξάντλησε κάθε περιθώριο καλοπιστίας, απέναντι σ’ εκείνους τους επιστήμονες που εργάστηκαν επίσης με καλή πίστη, αλλά και απέναντι στους Δήμους και κατ’ επέκταση στη κοινωνία της Κρήτης.
Γνωρίζει η ΔΕ ότι η δημοσιοποίηση αυτή λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές μπορεί να μην είναι δεοντολογικά σωστή γιατί είναι πιθανόν να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα. Θεωρεί όμως ότι οι αξίες που υπηρετούνται από τη δημοσιοποίηση τέτοιων γεγονότων είναι πολύ σημαντικότερες από τη πιο πάνω θεμιτή δεοντολογία. Γιατί εκτός των άλλων είναι εντελώς απαράδεκτη η συμπεριφορά της οποιασδήποτε εξουσίας, που ασκείται χρησιμοποιώντας ουσιαστικά την «κοροϊδία», ίσως ως μέσο κάλυψης των δικών της αδυναμιών ή και των προθέσεων που αρνείται να πει ανοιχτά. Και αυτό είναι χρήσιμο να αποκαλύπτεται ιδιαίτερα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Η ΔΕ του Επιμελητηρίου παρά ταύτα εξακολουθεί να ελπίζει πως έστω και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης θα ανταποκριθούν στην ανειλημμένη εκ μέρους τους υποχρέωση και θα ακυρώσουν έμπρακτα την άποψή μας περί κοροϊδίας. Οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. ας δεχτούν μαζί με τις ευχές μας για επιτυχία στον προσωπικό τους αγώνα και το κάλεσμά μας για την παραπάνω ανταπόκρισή. Τέλος η ΔΕ επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος του Επιμελητηρίου και των μελών του.





Για τη Δ.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./π.Κρήτης
Ο Πρόεδρος


Κων/νος Καμπιτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου