Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Ανακοίνωση ΠΑΣΚ για ΣΕΚ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λάρισα 27/10/2009
Προς: πρόεδρο ΣΕΚ κο Πεβερέτο Παναγιώτη,

κοιν: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα Μπατζελή Κατερίνα,
κοιν: Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κο Καρχιμάκη Μιχάλη,

κε Πεβερέτο πρόεδρε του ΣΕΚ
Η ΠΑΣΚ Γεωπόνων νομού Λάρισας
Καταρχήν χαιρετίζει την χθεσινή συνάντησή σας με την νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, την κα Μπατζελή και τον Καρχιμάκη. Διαβάσαμε με προσοχή και τα 36 αιτήματα σας. Συμφωνούμε σε πολλά από αυτά. Μας προξενεί κατάπληξη & μεγάλη απορία το γεγονός ... ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για εμάς τους γεωπόνους. Οι γεωπόνοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν είναι αρωγοί βοήθειας και μοχλοί ανάπτυξης του κτηνοτροφικού τομέα; Δεν θέλουνε να βοηθήσουνε και δεν αγωνιούνε για το σήμερα και το αύριο της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα; Θα θέλαμε όμως να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.
Για το θέμα του γεωπόνου του ιδιωτικού τομέα, διαβάσαμε με έκπληξη ότι θέλετε την αρχική μορφή των μικρών σχεδίων Βελτίωσης και άμεση εφαρμογή τους. Το αίτημα αυτό όχι μόνο δεν είναι δίκαιο, είναι και παράλογο. Τα μικρά Σχέδια Βελτίωσης είναι ένα έκτρωμα πρόγραμμα ανακάλυψη του τέως υπουργού κου Αλέξανδρου Κοντού. Η μεγάλη φούσκα και η μεγάλη απογοήτευση των αιγοπροβατοτρόφων αφού κανένας φάκελος έως τώρα δεν εγκρίθηκε , δεν υλοποιήθηκε , δεν πληρώθηκε. Αν πάλι πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα χωρίς Άδεια Λειτουργίας και επιδοτούμενο από την ΕΕ μάλλον κάνετε λάθος. Συμφωνείτε με τον τέως υπουργό κο Κοντό που είναι ο ίδιος που κατήργησε ως αυτόνομο πρόγραμμα το πιο πετυχημένο πρόγραμμα για κτηνοτρόφους του Γ΄ΚΠΣ της Μετεγκατάστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων!Ένα πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει πληρωμές εξπρές 20 ημερών.
Η δικιά μας θέση ως ΠΑΣΚ είναι ξεκάθαρη, κατάργηση των μικρών και μεταφορά του κονδυλίου στα κανονικά Σχέδια Βελτίωσης.
Για τα κανονικά Σχέδια Βελτίωσης κατεξαίρεσιν για την 1η προκήρυξη θα μπορούσε να ξεκινήσει προκήρυξη με βάσει τον προηγούμενο φάκελο υποψηφιότητας και χρησιμοποίηση των τιμών από τους Δείκτες που ίσχυσε στην τελευταία περίοδο του 2006. Αυτό γιατί με το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάρχουνε σοβαρότατα προβλήματα και προσωρινό αδιέξοδο, ίσως θα ήταν μια εφικτή λύση-διέξοδος.
Για την Μετεγκατάσταση πρέπει να ξεκινήσει αυτόνομα το πρόγραμμα και όχι ως επιλέξιμη δράση των Σχ.Βελτ, με υποχρεωτική υπογραφή γεωπόνου όπως ίσχυσε και στο Γ και στο Β ΚΠΣ άλλωστε. Δεν πιστεύουμε να έχετε αντιρρήσεις σε αυτό, ούτε στις παραπάνω προτάσεις μας για τα προγράμματα. Άλλωστε γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουνε πολλά διαθέσιμα λεφτά προς το παρόν.
Τέλος για το θέμα αγοράς γεωργικών εφοδίων και τα μεγάλα χρέη και φέσια που υπάρχουνε στα μαγαζιά των γεωπόνων από τους κτηνοτρόφους να μην κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά το γνωρίζετε εξάλλου.
Για το θέμα του γεωπόνου του δημοσίου τομέα θα αναφέρουμε συγκεκριμένα παραδείγματα από το νομό Λάρισας. Έχουνε πολλά χρόνια να γίνουνε προσλήψεις γεωπόνων ζωικής παραγωγής σε αρκετές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ. Αποτέλεσμα στην Δ/νση ζωικής παραγωγής Νομαρχίας Λάρισας η πλειοψηφία του προσωπικού να είναι πάνω των 50 ετών με τόσο μεγάλο φόρτο εργασίας. Επίσης Στο Εργαστήριο Ελέγχου ζωοτροφών σε 1 χρόνο από τώρα η υπηρεσία θα μείνει με 2 υπαλλήλους λόγω συνταξιοδότησης του υπάρχοντος προσωπικού. Ποιος θα κάνει τους ελέγχους, άραγε;
Τέλος για τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις τελευταίες αδιαφανείς προσλήψεις 987 ατόμων ποια είναι η θέση του ΣΕΚ, τις καταδικάζετε; Ακούστηκαν φήμες ότι μέσα συμπεριλαμβάνονται συγγενικά πρόσωπα μελών του ΣΕΚ, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είναι αλήθεια.
Πιστεύουμε ότι το ΥΠΑΑΤ πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις εις όφελος του κτηνοτροφικού κλάδου, και όχι μικροπολιτικών ανούσιων που έχουν σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων στο όνομα δήθεν της πάταξης της γραφειοκρατίας, πάντα σε συνεργασία μαζί κτηνοτρόφων & γεωπόνων.
Οι γεωπόνοι ήταν, είναι, και θα είναι πάντα στο πλευρό του Έλληνα κτηνοτρόφου.

Tα σέβη μας
Η ΠΑΣΚ Γεωπόνων νομού Λάρισας
Η συντακτική επιτροπή:
Καρακωνσταντίνου Χρήστος
Μακάς Ντίνος
Μήλιος Νίκος
Τζέμος Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου