Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Η ΠΟΣΓ για το ΟΣΔΕ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: ΟΣΔΕ
Η ΠΟΣΓ έχει από χρόνια καταγγείλει την μεθοδευμένη πρακτική πολλών κυβερνήσεων, που με την πλήρη ανοχή όλων των κομμάτων ανέθεταν την διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ στις ΕΜ μέσω ΠΑΣΕΓΕΣ, δημιουργώντας σε κάθε περιοχή ένα μονοπώλιο.
Στις 18 Νοεμβρίου 2009, το Προεδρείο της ΠΟΣΓ παρουσίασε στην νέα τότε ηγεσία του ΥΠΛΑΤ κ. Κ. Μπατζελή και κ Μ. Καρχιμάκη, την πρότασή μας η οποία κατατέθηκε και γραπτά. Η ΠΟΣΓ πρότεινε την ακύρωση του πολυδιαφημιζόμενου διεθνούς διαγωνισμού για το ΟΣΔΕ και αντ’ αυτού την πιστοποίηση γραφείων σε κάθε νομό, βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών. Όσα γραφεία ανά νομό πληρούσαν τις προδιαγραφές θα έπαιρναν την πιστοποίηση. Τα γραφεία αυτά, στα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται και Α.Σ.Ο. εφόσον πληρούσαν τις προδιαγραφές, θα λειτουργούσουν με όρους υγιούς και εποπτευόμενου ανταγωνισμού νια την ωφέλεια των αγροτών και την ορθή εφαρμογή της ΚΑΠ. Από τα κύρια επιχειρήματά μας ήταν ότι, η με οποιονδήποτε τρόπο ανάθεση-χρέωση όλων των αγροτών ενός νομού ή και όλης της χώρας σε έναν φορέα, αποτελεί απαράδεκτη συνθήκη λειτουργίας Κράτους αλλά και αγοράς
Η συγκεκριμένη πρόταση ήταν το πρώτο Θέμα του υπομνήματος προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΛΑΤ και εκτός από τον δικτυακό τόπο της Ομοσπονδίας, αναρτήθηκε και στον αντίστοιχο του ΓΕΩΤΕΕ.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεν πείσθηκε και η Υπουργός μας ενημέρωσε με την λήξη της παρουσίασής μας, ότι η απόφαση τους ήταν να πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός για το ΟΣΔΕ.
Έκτοτε έχουμε την απόσυρση της ΠΑΣΕΓΕΣ λόγω ευθιξίας κατά δήλωση της από τη διαδικασία, αλλά και την de facto κατάργηση του διεθνούς διαγωνισμού, λόγω παρέλευσης των προθεσμιών. Προφανώς οι πραγματικοί λόγοι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και για τα δύο.
Σε άμεση συνέπεια των παραπάνω, τα ΥΠΛΑΤ άρχισε να προσανατολίζεται σε πιστοποιήσεις γραφείων σε κάθε Νομό μόνα για φέτος. Φυσικά δεν πρόκειται για υιοθέτηση της πρότασης της ΠΟΣΓ, αλλά πάλι για πιστοποίηση το πολύ ενός γραφείου ανά Νομό. Στην περίπτωση υλοποίησης αυτού, Θα έχουμε παραχώρηση-δωρεά των υποθέσεων όλων των αγροτών ενός ή και περισσότερων νομών σε έναν φορέα, όποιος και αν είναι αυτός.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο όμως είναι η αιφνίδια εμπλοκή διαφόρων γραφείων συμβούλων που δεν είχαν μέχρι σήμερα καμία σχέση με τον αγροτικό χώρο και τη Γεωπονία. Οι συγκεκριμένοι αντιλαμβανόμενοι την εμμονη του ΥΠΑΑΤ σε αποκλειστικές αναθεσεις επί ολόκληρων νομών ή και της χώρας καί οσμιζόμενοι μέσα στην άγνοιά τους καλό και εύκολο κερδος, προσπαθούν να αναλάβουν μέρος ή όλο το έργο. Στην προσπάθεια αυτή επιθυμούν να πείσουν ότι σι όποιες μέχρι τώρα ασχολίες τους με διάφορα θέματα, αποτελούν συναφείς δραστηριότητες με εκείνες του ΟΣΔΕ. Τα ίδια πρόσωπα τέλος, στην προσπάθειά για επίτευξη των επιδιώξεών τους για αύξηση του κύκλου εργασιών τους, «προσεταιρίζονται» διάφορους συναδέλφους-γεωπόνους που ηγούνται φορέων, χρησιμοποιώντας τους ως οχήματα.
Είναι προφανές, ότι το ΟΣΔΕ λόγω της Εθνικής σπουδαιότητας του, πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι ως ευκαιρία οικονομικής αρπαχτής, διαφόρων αδαών και άσχετων με τον αγροτικό και το γεωπονικό χώρο.
Με το συγκεκριμένο δελτίο η ΠΟΣΓ επιθυμεί να ενημερώσει, όλους για τα διαλαμβανόμενα σχετικά με το ΟΣΔΕ, προσπαθώντας επίσης να αφυπνίσει ορισμένους συναδέλψους που έχουν καλές προθέσεις τις οποίες άλλοι εκμεταλλεύονται, αλλά και να προειδοποιήσει κάποιους άλλους εκτός γεωπονικού και αγροτικού χώρου, ότι τα κίνητρα και οι μεθοδεύσεις τους είναι πολύ εμ4ανή.
Η ΠΟΣΓ τέλος επιμένει στην πρόταση της για πιστοποίηση φορέων-δομών με ανοικτές διαδικασίες και σεβασμό στην διαφάνεια, και στην συνέχεια διεκπεραίωση του έργου από τις πιστοποιημένες δομές για την ταχύτερη, οικονομικότερη και πλέον αξιόπιστη λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου