Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Κλάταρε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μπάχαλο απο τις Ενώσεις και τους ιδιώτες

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του. Συγκέντρωσε ένα σωρό αρμοδιότητες στις οποίες δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει.
Οι αρμοδιότητες που αφαιρέθηκαν από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και μετατέθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ , τους ιδιώτες και τις Ενώσεις έχουν επιφέρει καίριο πλήγμα στην διεκπεραίωση των υποθέσεων τις οποίες τους έχουν ανατεθεί, ενώ έχουν επιβάλει το τέλειο μπάχαλο στις επιδοτήσεις .
Αποτέλεσμα είναι τα συνεχή πρόστιμα και οι απλήρωτοι αγρότες, που ήδη νιώθουν την ανεπάρκειά τους στην τσέπη τους. Θα σας μεταφέρουμε δύο ανακοινώσεις από τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας και της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου για να καταλάβετε τι συμβαίνει.
Τα προβλήματα είναι παραπάνω από φανερά σε όλη την Ελλάδα.
Αν δεν ξεμπερδέψουμε από τις Ενώσεις που ταΐζουν μια στρατιά από γραφειοκράτες που έχουν συμφέροντα αντίθετα από αυτά των αγροτών,
αν δεν αντιστρέψουμε την λογική των ιδιωτικοποιήσεων που με την τηλεπισκόπιση κάνανε μπάχαλο το ΟΣΔΕ αντιγράφοντας το ελαιοκομικό μητρώο του 2002
αν δεν αλλάξουν οι σχέσεις εργασίας που επέβαλε η νεοφιλελεύθερη πολιτική με τους ανεκπαίδευτους και εύκολα χειραγωγούμενους ως προς τα αποτελέσματα συμβασιούχους
αν δεν δημιουργηθεί ένας φορέας με βάση το δημόσιο συμφέρον και βάση το συμφέρον των αγροτών , οι μέρες που θα έρθουν θα είναι ακόμα χειρότερες.
Δείτε τις ανακοινώσεις ......

Επιστολή διαμαρτυρίας για τον τρόπο αλλαγής που αφορά την καταχώρηση των αιτήσεων πληρωμής της Βιολογικής Γεωργίας απο τον Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναλυτικά η επιστολή:


Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ η διαδικασία καταχώρησης των αιτήσεων πληρωμής της Βιολογικής Γεωργίας έχει αλλάξει.
Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Αιτωλοακαρνανίας έχει 3150 αιτήσεις βιολογικής γεωργίας από τις οποίες εχουν καταχωρηθεί με τον παλιό τρόπο μηχανογράφησης οι 2500.
Οι αιτήσεις αυτές, στάλθηκαν για πληρωμή μετά την προβλεπόμενη διαδικασία ανάρτησης και εξέτασης των ενστάσεων. Από αυτές οι 1500 ήδη πληρώθηκαν ενώ οι υπόλοιπες ακυρώθηκαν και θα πρέπει να καταχωρηθούν εκ νέου, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που επιβάλλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σας καταθέτουμε λοιπόν την έντονη διαμαρτυρία μας, διότι:
Οι αλλαγές στο τρόπο καταχώρησης επιβάλλονται στο τέλος της διαχείρισης του έτους εφαρμογής 2008. Αυτό οδηγεί σε αντιμετώπιση των δικαιούχων βιοκαλλιεργητών με δυο μέτρα και δυο σταθμά, δημιουργώντας «δύο» ομάδες, μία που έλαβε την ενίσχυση προ εγκυκλίου και μία που θα λάβει ενίσχυση με τα νέα δεδομένα
Θεωρούμε απαράδεκτο τα επαναλαμβανόμενα λάθη και ο κακός σχεδιασμός των φορέων διαχείρισης να βαρύνουν αποκλειστικά τις ΔΑΑ.
Η ακύρωση των μη πιστωμένων καταχωρημένων αιτήσεων πληρωμής συνεπάγεται ακύρωση της δουλειάς της ΔΑΑ. Η υποχρεωτική επαναμηχανογράφησή τους προκαλεί επιπλέον φόρτο εργασίαςκαι τεράστια χρονική καθυστέρηση στην καταβολή της ενίσχυσης.
Η Υπηρεσία μας για άλλη μια φορά θα γίνει αποδέκτης παραπόνων από τους παραγωγούς χωρίς να ευθύνεται.

Φρονούμε ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές, που είναι επιβεβλημένες, θα πρέπει να ισχύσουν για τις πληρωμές του επόμενου έτους (2009) και όχι για τις πληρωμές του έτους 2008 και προτείνουμε τα εξής:

* να αναλάβουν οι ίδιοι οι φορείς διαχείρισης τη μηχανογραφική διόρθωση των καταχωρημένων μη πιστωμένων αιτήσεων πληρωμής σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες τους
* να γίνει πρόσκληση ενημέρωσης των αρμόδιων υπαλλήλων του προγράμματος των ΔΑΑ της χώρας, στην οποία να παρευρίσκονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς διαχείρισης (Υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ), προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινιστικές οδηγίες για το νέο τρόπο μηχανογραφικής καταχώρησης
* να δοθούν γραπτές, σαφείς και οριστικές οδηγίες και διευκρινήσεις για το νέο τρόπο μηχανογραφικής καταχώρησης
* να δοθούν διευκρινήσεις για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν οι αρμόδιοι φορείς να διαχειριστούν τους ήδη πιστωμένους δικαιούχους

Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε ανακοίνωση. Η ανακοίνωση λέει:

Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου κάνει γνωστό στους δικαιούχους βιοκαλλιεργητές του Νομού Λέσβου ότι από τις 18 Σεπτεμβρίου μέχρι χθες 7 Οκτωβρίου, η Δ/νση Πληροφορικής του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων έθεσε εκτός λειτουργίας τη μηχανογραφική εφαρμογή της Βιολογικής Γεωργίας για κάποιες διαδικασίες πληρωμής.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μην μπορεί η Υπηρεσία μας να προχωρήσει σε ανάρτηση πληρωμών αλλά ούτε και να στείλει φάκελο πληρωμής στον ΟΠΕΚΕΠΕ και για τα δύο έτη εφαρμογής (2007 και 2008).

Επίσης, την 1η Οκτωβρίου 2009 «λάβαμε εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ με νέες οδηγίες για τη μηχανογράφηση των πληρωμών. Στην εγκύκλιο αυτή για άλλη μια φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζει άρδην τον τρόπο διαχείρισης, ονομάζοντας τις αλλαγές «βελτιώσεις στο μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου Αγρ.Ανάπτυξης για τον ορθό μηχανογραφικό υπολογισμό της ενίσχυσης των βιοκαλλιεργητών». Οι αλλαγές αυτές, που τώρα επιβάλλονται στη διαχείριση του προγράμματος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη διαχείριση των πληρωμών των δικαιούχων βιοκαλλιεργητών του Νομού μας καθώς βρισκόμαστε εντός της διαδικασίας των πληρωμών για το 2007 και το 2008.

Μετά την αποκατάσταση της εφαρμογής διαπιστώσαμε ότι έχουν διαγραφεί τα ποσά πληρωμής/κυρώσεων για όλες τις καταχωρημένες μη πιστωμένες πληρωμές και έχουν αντικατασταθεί με μηδενικά ποσά.

Επιπλέον σήμερα 8 Οκτωβρίου 2009 επεστράφησαν οι δύο παρτίδες πληρωμής που περιμέναμε να πιστωθούν, δηλαδή η Νο 51 με 219 δικαιούχους ενταγμένους το 2006 για το έτος 2007 και η Νο 53 με 4 τελευταίους δικαιούχους ενταγμένους το 2004 για το 2006, χωρίς φυσικά να έχει γίνει η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι σήμερα έχουν ακυρωθεί όλες οι μηχανογραφημένες από την Υπηρεσία μας πληρωμές, ως εξής:

1.Πληρωμή 4 δικαιούχων ενταγμένων το 2004 για το έτος 2006, λόγω ακύρωσης παρτίδας.

2.Πληρωμή 219 δικαιούχων ενταγμένων το 2006 για το έτος 2007, λόγω ακύρωσης παρτίδας.

3.Πληρωμή 285 δικαιούχων ενταγμένων το 2005 για το έτος 2007, που είχε αναρτηθεί και ήταν έτοιμη προς αποστολή από τις 18 Σεπτεμβρίου 2009, αλλά λόγω της εφαρμογής που δεν λειτουργούσε δεν μπορούσε να σταλεί.

4.Πληρωμή 140 δικαιούχων ενταγμένων το 2006 για το έτος 2007, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ από προηγούμενες πληρωμές και είχαν ξαναμηχανογραφηθεί από την Υπηρεσία μας, αλλά λόγω της εφαρμογής που δεν λειτουργούσε δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάρτησης.

5.Πληρωμή 120 δικαιούχων ενταγμένων το 2005 για το έτος 2007, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ από προηγούμενη πληρωμή και είχαν ξαναμηχανογραφηθεί από την Υπηρεσία μας, αλλά λόγω της εφαρμογής που δεν λειτουργούσε δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάρτησης.

6.Πληρωμή 105 δικαιούχων ενταγμένων το 2006 για το έτος 2008, για τους οποίους είχε γίνει ανάρτηση και θα ακολουθούσε η αποστολή του φακέλου πληρωμής στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά λόγω της εφαρμογής που δεν λειτουργούσε δεν μπορούσε να σταλεί.

7.Πληρωμή 143 δικαιούχων ενταγμένων το 2005 για το έτος 2008, η οποία ήταν έτοιμη να αναρτηθεί, αλλά λόγω της εφαρμογής που δεν λειτουργούσε δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάρτησης

8.Πληρωμή 1 δικαιούχου ενταγμένου το 2004 για το έτος 2008, η οποία είχε ολοκληρωθεί μηχανογραφικά.

Το σύνολο των πληρωμών που βρίσκονται σήμερα σε εκκρεμότητα ανέρχεται σε περισσότερες από 1000.

Εν κατακλείδι, όλες αυτές οι μη πιστωμένες μηχανογραφημένες πληρωμές για το 2006, 2007 και 2008 θα μηχανογραφηθούν ξανά.

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι αυτές οι εξελίξεις προκαλούν τεράστια χρονική καθυστέρηση στις πληρωμές των δικαιούχων χωρίς η Υπηρεσία να φέρει καμία απολύτως ευθύνη γι’ αυτό. Προκειμένου οι ανωτέρω δικαιούχοι βιοκαλλιεργητές να λαμβάνουν γνώση για τα τυχόν νέα ποσά πληρωμών/κυρώσεων, θα ακολουθήσουν, τουλάχιστον μετά από ένα μήνα, νέες αναρτήσεις στην Υπηρεσία μας. Ταυτόχρονα θα εκδίδονται δελτία τύπου στα τοπικά ΜΜΕ όπου θα ανακοινώνονται οι πραγματοποιηθείσες αναρτήσεις για ενημέρωση των δικαιούχων, και τότε θα πρέπει να επικοινωνούν με την Υπηρεσία μας.

3 σχόλια:

  1. τι θα γίνει και με τα κέντρα αγροτικής ανάπτυξης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κέντρα???Τι να γίνει με τα κέντρα? Αστα τα παιδία κάνουν αγροτική ανάπτυξη χαχαχαχαχα....
    Οσο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ τι να πω οτι ολοι εμεις στις Νομαρχιες δεν τα βλέπουμε και δεν τα βλέπαμε, ας ελπίσουμε κάποιοι να τα καταλάβουν ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΙΜΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΟΣ 2009 ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ Κ ΕΓΩ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΚΟΜΑ.ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΑΝ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΑ ΝΕΑ ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟΥ 2010. ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΟΥ; ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΩ ΤΟ 2010;

    ΑπάντησηΔιαγραφή