Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Απεργία των συμβασιούχων Γεωπόνων συις 9-12-2009

Η ανακοίνωση της ΠΕΑΣΓΕ για την απεργία :

Όπως είναι γνωστό, το τελευταίο χρονικό διάστημα το σύνολο των συμβασιούχων Γεωπόνων αντιμετωπίζουν σε εντονότατο βαθμό όχι μόνο το χρόνιο πρόβλημα της ανεργίας αλλά και την αδυναμία εύρεσης εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου λόγω εφαρμογής του άδικου Π.Δ. 164/2004. Αν και έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες προβολής και εύρεσης λύσης των δίκαιων αιτημάτων μας, η Πολιτεία δεν έχει δώσει καμία λύση στα προβλήματα των συμβασιούχων γεωπόνων παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της. Το ΠΔ 164/2004 έχει αποκλείσει ήδη πολλούς συναδέλφους από την εργασία στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ωθώντας τους στην ανεργία, την ετεροαπασχοληση και στις συμβάσεις «έργου», ως λύση ανάγκης για επιβίωση και οι οποίες υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία καταπατώντας τα επαγγελματικά τους δικαιώματα (ασφάλιση, επιδόματα, άδειες, κ.λπ.) και θέτει στο πτυχίο μας ημερομηνία λήξης. Η εφαρμογή του ΠΔ 164 είναι λανθασμένη απορρίπτοντας συνάδελφους παρανόμως και άδικα.

Χρόνια τώρα, αν και προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας εργαζόμενοι ως συμβασιούχοι σε όλους τους εποπτευόμενους Οργανισμούς του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ανταποκρινόμαστε στα καθήκοντά μας ισάξια με αυτά των τακτικών υπαλλήλων εντούτοις ο βασικός μισθός και κάποιες αποδοχές των συμβασιούχων ΠΕ Γεωπόνων σε κάποιες Υπηρεσίες είναι κατά πολύ μικρότερες από αυτές του τακτικού υπάλληλου σε αντίθεση με την συνταγματική Αρχή της Ίσης Μεταχείρισης. Πρέπει δε, να σημειωθεί ότι ο μέσος αριθμός των συμβασιούχων που απασχολούνται σε κάποιους Οργανισμούς είναι ίσος η και μεγαλύτερος του αντίστοιχου αριθμού των τακτικών υπαλλήλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΕΛ.Γ.Α. που κατά μέσο όρο απασχολεί επί μονίμου βάσεως πάνω από 500 συμβασιούχους Γεωπόνους, κάθε χρόνο.

Εκατομμύρια χρήματα κατασπαταλήθηκαν από διάφορες επιτροπές με την κάλυψη των κυβερνήσεων (Βατοπέδιο, Siemens κ.λπ.) αλλά δεν έχουν χρήματα να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των εποπτευόμενων Οργανισμών του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Χαρακτηριστικά σκανδαλώδες παράδειγμα το πάγωμα των προσλήψεων με την λίστα εποχικού προσωπικού του ΕΛΓΑ 2009, που αν και η κατάταξη των υποψήφιων διέπεται από τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, η Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει δώσει εντολή να σταματήσουν οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού παρόλο τις συνεχείς ενέργειες της Διοικησης του ΕΛΓΑ προς το Υπουργείο προκειμένου να ενεργοποιηθεί η λίστα (υπολείπονται ακόμα περίπου 260 προσλήψεις). Αποτέλεσμα αυτού, είναι ο εξαναγκασμός των συναδέλφων για άδικη μετακίνηση τους σε άλλα Υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ ή ακόμα και η διακοπή της σύμβασής τους προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΛΓΑ από εκτεταμένες ζημίες στη φυτική παραγωγή σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Το θέμα αυτό έχει δημιουργήσει έντονες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις συναδέλφων.

Τι άλλο πρέπει να περιμένουμε για να συσπειρωθούμε και να αντιδράσουμε ενάντια σε καθεστώτα που δρουν με αναλγησία ενάντια στα συμφέροντα μας;

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες και ύστερα από Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Α.Σ.ΓΕ. που πραγματοποιήθηκε στις 22-11-2009 στην Αθήνα, αποφασίστηκε:

Η ΚΗΡΥΞΗ 24ΩΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε.Α.Σ.ΓΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9-12-2009 ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Αιτήματα της απεργίας είναι :

- Η άμεση προκήρυξη και κάλυψη θέσεων μόνιμου και τακτικού προσωπικού στους φορείς που απασχολούνται συμβασιούχοι γεωπόνοι, βάσει των αυξημένων αναγκών της κάθε Υπηρεσίας.

- Η άρση του 24μήνου και η κατάργηση του Π.Δ. 164/2004

- Η κατάργηση της παράνομης μισθολογικής ανισότητας των εργαζόμενων ορισμένου χρόνου σε σχέση με τους αορίστου

- Να σταματήσει η μετακίνηση των συναδέλφων και να δοθεί εντολή στην Διοικηση του ΕΛΓΑ να προβεί άμεσα σε προσλήψεις του απαιτούμενου εποχικού προσωπικού βάσει αναγκών ανά Υποκατάστημα, από την ήδη υπάρχουσα λίστα εποχικού προσωπικού του ΕΛΓΑ.

Την μέρα της απεργίας, θα γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλους τους χώρους και τα τοπικά Παραρτήματα των Υπηρεσιών που απασχολούνται συμβασιούχοι γεωπόνοι.

Στην κατεύθυνση αυτή η Π.Ε.Α.Σ.ΓΕ. ζητά την στήριξη και τη συμμέτοχη όλων των συνδικαλιστικών φορέων του κλάδου ή και άλλων κλάδων και το συντονισμό για πάρα πέρα κινητοποιήσεις, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου