Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις μεταθέσεις στον ΕΛΓΑ

Προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Αναγκαστικές μεταθέσεις συμβασιούχων Γεωπόνων, λόγω περιορισμού των
προσλήψεων .

Οι ανάγκες λειτουργίας του ΕΛΓΑ καλύπτονται κατά το ήμισυ με μόνιμο προσωπικό και το άλλο μισό με εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Από την προηγούμενη κυβέρνηση μειώθηκε ο αριθμός των προκηρυσσομένων θέσεων συμβασιούχων από 660 σε 540.
Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προχωρήσει μόνο στην πρόσληψη περίπου 300 από τις 540 προκηρυχθείσες θέσεις.
Αποτέλεσμα είναι να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την έλλειψη προσωπικού με συνεχείς αναγκαστικές μεταθέσεις γεωπόνων από το ένα υποκατάστημα στο άλλο (και από νομό σε νομό), πρακτική που επιβαρύνει οικονομικά και προσωπικά τους μετατιθέμενους και ταυτόχρονα δεν επαρκούν για να γίνουν έγκαιρα και αντικειμενικά οι εκτιμήσεις των ζημιών. Ταυτόχρονα, τους δίνονται για εκτός έδρας μόνο 66 ευρώ για ξενοδοχείο, φαγητό κλπ, ενώ όλοι οι συμβασιούχοι χρησιμοποιούν το δικό τους αυτοκίνητο για τη μετακίνησή τους.
Πρέπει να σημειωθεί ότι εάν αρνηθούν τις απαράδεκτες μεταθέσεις, τότε απολύονται χωρίς αποζημίωση και χάνουν και το ταμείο ανεργίας.
Επιβάρυνση υπάρχει και στους υπόλοιπους εργαζόμενους γιατί ο όγκος της εργασίας τους είναι τεράστιος λόγω και των εκτεταμένων ζημιών στη φυτική παραγωγή. Μόνο στη Λάρισα πρέπει να διεκπεραιώσουν 35.000 δηλώσεις για την ξηρασία του 2007, έχουν προστεθεί οι ζημιές για την ακαρπία κ.α. Αλλά και στα παραρτήματα του ΕΛΓΑ σε Αγρίνιο, Γιάννενα, Τρίπολη και Πάτρα ζητούν τουλάχιστον 70 εκτιμητές για τις σχετικά πρόσφατες ζημιές σε καλλιέργειες από τις έντονες βροχοπτώσεις.
Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι οι συμβασιούχοι του ΕΛΓΑ προσλαμβάνονται με 8μηνες συμβάσεις και μπορούν να εργασθούν μέχρι 3 8μηνα για μα μην θεωρηθούν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου. Όσοι μάλιστα είναι νεοπροσλαμβανόμενοι και δεν έχουν συμπληρώσει 125 ημερομίσθια μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη και φέρνουν βαριές ευθύνες όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, που χρησιμοποιούν «φτηνό» - εναλλασσόμενο έκτακτο προσωπικό με συνεχή χειροτέρευση της θέσης τους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
• Εάν θα σταματήσει τις αναγκαστικές μεταθέσεις των συμβασιούχων γεωπόνων, και θα προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό μέσα από την υπάρχουσα λίστα του ΟΓΑ.
• Εάν θα καταργηθούν οι σημερινές ρυθμίσεις που αφορούν τους συμβασιούχους (Π.Δ. 164/04 κ.α) και εάν θα μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι που εργάστηκαν και εργάζονται στον ΕΛΓΑ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Αντώνης Σκυλλάκος
Αποστόλης Νάνος
Μωραΐτης Νικόλαος
Καραθανασόπουλος Νικόλαος
Τζέκης Άγγελος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου