Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Ανακοίνωση της ΕΣΑΚ για το προεδρείο της ΠΕΓΔΥ

ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η πρόσφατη παρασκηνιακή συμφωνία ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ να υποστηρίξει η μια τον υποψήφιο της άλλης στις θέσεις του Προέδρου της ΠΕΓΔΥ και της ΠΟΓΕΔΥ αντίστοιχα, αποκαλύπτει τη συμπαιγνία των ηγεσιών τους σε βάρος των γεωπόνων και των γεωτεχνικών δημοσίων υπαλλήλων. Οι αλληλο-καταγγελίες που προηγήθηκαν στις ανακοινώσεις τους, με εκφράσεις όπως «θέατρο του παραλόγου», «ανομολόγητες λογικές συμψηφισμών», «ατομικές λογικές», «ιδιοτέλεια» κ.ά., οι επί επτάμηνο εκατέρωθεν δηλώσεις στην ΠΕΓΔΥ περί «δεοντολογίας» και «μαχητικών προεδρείων», που επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις μας ότι ήταν προσχηματικές και λειτουργούσαν σαν προκάλυμμα στο παζάρι μεταξύ τους, στάθηκε αδύνατο να σταματήσουν και κυριολεκτικά ποδοπατήθηκαν μπροστά στην κοινή ανάγκη τους να εξασφαλίσει η μια την άλλη, ακόμα κι αν αυτό κόστισε τη θυσία στελεχών τους. Η συμπαιγνία τους καταρράκωσε την - κατά τα άλλα – δήθεν συμφωνία τους για αντιπροσωπευτικά προεδρεία. Αυτή τη θέση ανέκαθεν υποστηρίζει η ΕΣΑΚ, επειδή είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσουν τα Διοικητικά Συμβούλια όταν δεν υπάρχει ... προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δυνάμεων που τα συγκροτούν. Στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, στις οποίες ωχριά πλέον η έλλειψη προγραμματικής συμφωνίας, η ΕΣΑΚ αρνήθηκε να καταλάβει τα αξιώματα που θα της αναλογούσαν σε αντιπροσωπευτική βάση, αρνούμενη έτσι να νομιμοποιήσει στις συνειδήσεις των συναδέλφων την ανίερη συμφωνία σε βάρος τους.
Οι παραπάνω εξελίξεις πρέπει να γίνουν μάθημα σε όποιους συναδέλφους εξακολουθούν να τρέφουν ψευδαισθήσεις για το ρόλο των ηγεσιών της ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ στα συνδικαλιστικά όργανα των γεωτεχνικών Δ.Υ. Δεν έγιναν σε τυχαία περίοδο κι ούτε για λόγους συγκυρίας. Πρόκειται για κινήσεις που υποβοηθούν την κυβερνητική κατεύθυνση για «εθνική συστράτευση» και «πατριωτισμό», δηλαδή ταξική υποταγή στο στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου που επιδιώκει την κατακρεούργηση των μισθολογικών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών κ.ά. κατακτήσεων των εργαζομένων στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης. Βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τη στάση των ηγεσιών αυτών και στα ανώτερα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, τα οποία ξεκάθαρα βάζουν πλάτη να περάσουν τα μέτρα κυβέρνησης-Ε.Ε-κεφαλαίου. Εξυπηρετούν και τις διακηρύξεις της ΝΔ, η οποία ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα στις «αναγκαίες» διαρθρωτικές αλλαγές που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Η συγκρότηση των προεδρείων της ΠΕΓΔΥ – ΠΟΓΕΔΥ στη βάση αυτής της κατάπτυστης μεταξύ τους συμφωνίας, σηματοδοτεί την παραπέρα στάση των ηγεσιών τους στα προβλήματα των γεωτεχνικών, που οξύνονται ακόμα περισσότερο λόγω της καπιταλιστικής κρίσης. Προϊδεάζει για τους σκοπούς τους, που είναι:
-Ο εγκλωβισμός των γεωτεχνικών στη λογική της αποδοχής των αντιλαϊκών μέτρων.
-Η παρεμπόδιση της ανάπτυξης των αγώνων και διεκδικήσεων, που θα αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα της αγροτικής οικονομίας και του πρωτογενή τομέα γενικότερα.
-Το μπλοκάρισμα της αντίθεσης των γεωτεχνικών Δ.Υ με τα μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σήμερα, της ΝΔ χτες, που συναποφασίζουν και υλοποιούν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι οποίες ευθύνονται:
-για τα απούλητα αγροτικά προϊόντα, τις εξευτελιστικές τιμές, τη ραγδαία μείωση του αγροτικού εισοδήματος, το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και ψαράδων, τη διαρκή επιδείνωση του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου, τη διαρκή εξάρτηση στο στρατηγικό τομέα των τροφίμων, την παράδοση των δασών και του ορυκτού πλούτου στην οικονομία της αγοράς.
-για την κατάντια των δημόσιων γεωτεχνικών υπηρεσιών, τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, την ανεργία των νέων γεωτεχνικών, τη γενίκευση των εποχιακών, των συμβασιούχων και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Τους εξευτελιστικούς μισθούς και τα διαφαινόμενα κυβερνητικά μέτρα για μείωσή τους, το ξεθεμελίωμα των όποιων κατακτήσεων έχουν απομείνει στην ασφάλιση και στη σύνταξη.
Καλούμε τους γεωτεχνικούς Δ.Υ να μη δώσουν καμία συναίνεση στα νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Να καταδικάσουν τις λογικές της συνδιαλλαγής στις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους και τις ηγεσίες των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ που αψηφώντας την κατακραυγή συνεχίζουν να τους εκπροσωπούν. Να πάρουν στα χέρια τους πλέον την υπόθεση της προάσπισης των συμφερόντων τους, με όλα τα μέτρα που θα κρίνουν αναγκαία στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.-
Αθήνα, Δεκέμβρης 2009

1 σχόλιο:

  1. kalo to balaki alla den pianei, epitelous as pernate thesi , vgalate tin oura sas ap ekso kai tora katagelete .....
    oxi oti simfono me afto pou egine alla epitelous OLOI as analogistoun tis efthines tous giati ama nomizete oti mas doulevete psilo gazi tha to deite stis epomenes ekloges....

    ΑπάντησηΔιαγραφή