Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΣΕΒΕ: Διαμαρτυρία για τις κινητοποιήσεις των γεωτεχνικών δημοσίων υπαλλήλων

Αγανακτισμένοι για τη «συνεχιζόμενη ομηρία τους» από τις κινητοποιήσεις των γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων, δηλώνουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι σύνδεσμοι Εξαγωγέων Β.Ελλάδας ΣΕΒΕ και Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής-Διακίνησης Φρούτων-Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT), η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών-Τυποποιητών-Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ).

Καλούν τους γεωπόνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αναστέλλοντας τις κινητοποιήσεις και προειδοποιούν ότι «κάθε άλλη αποκλίνουσα συμπεριφορά οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση των επιχειρήσεων, πλήττοντας την απασχόληση και την ήδη κλονισμένη αξιοπιστία της χώρας διεθνώς».

Οι τέσσερις φορείς ζητούν επίσης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να λάβει, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες νομαρχίες, άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για να αποκατασταθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή των ελέγχων.

Ζητούν να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες δυνατότητες ελέγχων από την ίδια την επιχείρηση, όπως ο θεσμός του «Εγκεκριμένου Εμπόρου», που παρέχει το δικαίωμα αυτοελέγχου των επιχειρήσεων και εφαρμόζεται σε άλλες κοινοτικές χώρες.

Τη μήνιν των φορέων προκάλεσε η απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) στην οποία ανήκουν γεωπόνοι (ΠΕΓΔΥ) και κτηνίατροι (ΠΕΚΔΥ), να προχωρήσει σε αποχή διαρκείας από εργασίες εκτός γραφείου όλο το 24ωρο, Σάββατα, Κυριακές και αργίες, από τη Δευτέρα 12.04.10.

Στην ανακοίνωσή τους, οι τέσσερις φορείς αναγνωρίζουν ως υπαρκτή την ανάγκη για βελτίωση των υποδομών και των μέσων των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλων σχετικών υπηρεσιών. Δεν αποδέχονται, όμως, το γεγονός ότι «οι επιχειρήσεις έχουν γίνει μέσο άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων του κλάδου».

Επισημαίνουν ότι από τις κινητοποιήσεις πλήττονται τόσο οι παραγωγικές επιχειρήσεις (καθώς τα νωπά αγροτικά προϊόντα αλλοιώνονται και τελικά οι επιχειρήσεις αδυνατούν να τα παραδώσουν στις αγορές του εξωτερικού), όσο και οι μεταποιητές (που αδυνατούν να παραλάβουν πρώτες ύλες ή να εξάγουν τα προϊόντα τους, με άμεσο κίνδυνο ακύρωσης συμβολαίων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου