Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Συνάντηση ΠΕΓΔΥ με Καρχιμάκη

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,
Πραγματοποιήθηκε χθες η ορισθείσα συνάντηση της ΠΕΓΔΥ με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αικ. Μπατζελή και τον Υφυπουργό κ. Μιχ. Καρχιμάκη.
Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν διαχρονικά τον κλάδο μας και κυρίως επιμείναμε να έχουμε τις πολιτικές θέσεις του Υπουργείου για την επίλυση τους.
Η Υπουργός περιορίσθηκε στην εκδήλωση καλών προθέσεων και εξαγγελιών. Τα προβλήματα μας παραμένουν τελματωμένα και άλυτα και συνεχώς προστίθενται και άλλα.
Συγκεκριμένα:
1)Για τις περικοπές των αποδοχών μας (επιδόματα και δώρα) με τον τελευταίο νόμο τοποθετήθηκε ότι είναι Κυβερνητική απόφαση και δεν το συζητάει καθόλου σε επίπεδο Υπουργείου.
2) Για τον περιορισμό των ημερών των εκτός έδρας μετακινήσεων και την αλλαγή της χιλιομετρικής απόστασης για χορήγηση αποζημίωσης η ΠΕΓΔΥ επισήμανε ότι με τις ρυθμίσεις αυτές είναι αδύνατο να ανταποκριθούμε στις εργασίες υπαίθρου και τους ελέγχους που είναι τα κύρια αντικείμενα μας και μας καθιστούν «υπαλλήλους γραφείου» με καταλυτικές αρνητικές επιπτώσεις στην επιστημονική υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας , την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα καθώς και τις εισαγωγές και εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων.
Η Υπουργός αναγνωρίζει το δίκαιο του αιτήματός μας και προβληματίζεται για την ...επίλυση του χωρίς όμως να δεσμεύεται για την επίλυσή του.
3)Για τις επικείμενες αλλαγές στις υπηρεσίες μας με το προωθούμενο σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», το οποίο φαίνεται να γίνεται σύντομα νόμος του Κράτους, δήλωσε ότι επιδίωξή της είναι , αν και το βλέπει πολύ δύσκολο, να παραμείνουν υπηρεσίες του Υπουργείου σε όλα τα διοικητικά επίπεδα. Στις επίμονες ερωτήσεις μας για την τύχη των Υπηρεσιών Γεωργίας των Ν.Α. και αν πρόκειται να μεταβιβασθούν αρμοδιότητες στους Δήμους δήλωσε ότι όλα αυτά συζητούνται και δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι ρυθμίσεις.
4)Για τους Οργανισμούς του Υπουργείου μας ενημέρωσε ότι επιδιώκεται η συγχώνευση τους, ώστε να γίνουν αποτελεσματικότεροι και να περιορισθούν τα λειτουργικά τους έξοδα. Περιέγραψε, χωρίς λεπτομέρειες, ότι θα αντιστοιχηθούν σε τρεις άξονες:
Κοινοτικές πληρωμές,
Τρόφιμα
Νερό και διαχείριση του.
5)Οι αποζημιώσεις για εκτός μετακινήσεις μας δήλωσε ότι θα καταβληθούν έγκαιρα.

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. της ΠΕΓΔΥ αμέσως μετά συνεδρίασε και ομόφωνα εκτίμησε ότι οι απαντήσεις και οι θέσεις της Υπουργού ήταν χωρίς προετοιμασία και αόριστες.
Το καλό κλίμα στις συναντήσεις και οι θεωρητικές προσεγγίσεις των θεμάτων δεν αρκούν για την επίλυσή τους. Ίσως έτσι την συμβουλεύουν «αυλοκόλακες» και «καλοθελητές», οι οποίοι είναι βέβαιο ότι μόλις φέρουν το Υπουργείο σε αδιέξοδα, θα εξαφανισθούν. Είναι διαχρονικά πολύ γνωστή η τακτική τους και επιβεβαιωμένη.

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,
Η ΠΟΓΕΔΥ και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία έχουν ήδη αποφασίσει για κινητοποιήσεις (αποχή από εργασίες εκτός γραφείου )από τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2010. Ο προγραμματισμός συνεχίζεται, όπως σχεδιάσθηκε.
Κάθε άλλη πληροφόρηση γίνεται στα πλαίσια των «διαρροών» και της παραπληροφόρησης.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι Γεωπόνοι, καθώς και οι άλλοι Γεωτεχνικοί, όπως πάντα γνωρίζουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και θα συμμετέχουν στις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις μας. Όλοι μας θα τεθούμε προ των ευθυνών μας.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

18 σχόλια:

  1. Ελπίζω ότι η απραξία σας, δεν θα μας στείλει "πακέτο" από τις Νομαρχίες στους Δήμους.

    Έλεος...
    Σας δουλεύουν και εσείς τα χάφτετε (ή έτσι θέλετε να πιστεύουμε).
    Είναι δυνατόν λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση να μην ξέρει η υπουργός που θα πάνε οι αρμοδιότητες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΄΄Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην ενίσχυση των νησιωτικών δήμων με αρμοδιότητες που αφορούν τους τομείς της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας, του Εμπορίου και της Απασχόλησης.

    Αλλωστε, το σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας προβλέπει τη μεταφορά τόσο των αρμοδιοτήτων όσο και των υπηρεσιών από την καταργούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στον δήμο, με τη διασφάλιση ωστόσο των διοικητικών, οργανωτικών, τεχνικών και οικονομικών προϋποθέσεων για την άσκησή τους.

    Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων θα συνοδευτεί, παράλληλα, με μεταβίβαση πόρων, προσωπικού, αλλά και υποδομών της καταργούμενης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών προς τους νέους νησιωτικούς δήμους.''
    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΄΄ΤΑ ΝΕΑ ΄΄ TA ΟΠΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕYΤΗΚAN ΚΑΙ ΣΤΟ IN.GR ΣΤΙΣ 9-4-2010.
    Το αναφέρω αντί άλλου σχολίου και το αφιερώνω στους συναδέλφους του Δ.Σ της ΠΕΓΔΥ οι οποίοι είτε κοιμούνται τον ύπνο του ΄δικαίου;;;΄ , είτε τα γνωρίζουν και τα επιδιώκουν , ενώ ψευδεπίγραφα μας ζητάνε προτάσεις για να δώσουν στην Υπουργό και κατ΄επέκταση στην κυβέρνηση . Έχει φτάσει 9-4-2010 και ενώ όλα τα Π.Σ έχουμε στείλει προτάσεις και πολλά από αυτά τις έχουμε δημοσιεύσει , η ΠΕΓΔΥ ακόμη να τισ συνθέσει και να τις δώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για δείτε το προσχέδιο που κυκλοφόρησε:
    programma_kallikratis_mi_oristikopoiimeno_prosxedio.pdf

    Και να μας πείτε που θέλουν να στείλουν τους υπαλλήλους των Δ/νσεων Αγροτικής Αν/ξης των Ν.Α. και τι θα κάνετε για αυτό κύριοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος 2:24 εσύ που κατάλαβες ότι πάμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περιφέρεια μάλλον, εκτός τα Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δική μου ερμηνεία είναι πως τα Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης θα συγκροτηθούν από τους υφιστάμενους γεωπόνους των Δήμων καθώς και με νέες προσλήψεις. Όπως κατάλαβα ο ρόλος τους θα είναι υποστηρικτικός, κάτι σαν γεωργικά ΚΕΠ. Βλέπω πάντως πως οι κτηνίατροι θα μετακινηθούν στο Δήμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητοί συνάδελφοι (1:14 & 5:03) είστε πολύ ρομαντικοί .
    Και εγώ θα ήθελα να είναι έτσι αλλά δυστυχώς δεν είναι. Μετά το σημείο 15 (Γ.Γ.Α) αριθμεί μία τεράστια σειρά από αρμοδιότητες που όλες τώρα τις έχει η Ν.Α . Υπολόγισα ότι είναι περίπου το 60-70% των αρμοδιοτήτων. Όλες αυτές θα τις υλοποιήσουν νέοι συνάδελφο; Μη γελιέστε . Σε αργότερο δύο χρόνια (αν δεν αλλάξει το τελικό σχέδιο) 2 στους 3 συναδέλφους των Ν.Α οδεύουν για τους Δήμους.
    Ήδη το εκβιαστικό σενάριο έχει ανακοινωθεί από τα ΄΄φιλικά Μ.Μ.Ε΄΄ . Γράφεται ότι όσοι δηλώσουν στο δίμηνο που θα τους δοθεί ότι επιθυμούν να πάνε στο δήμο που είναι και η τωρινή έδρα της εργασίας τους (π.χ της οικείας Δ.Α.Α ή Γ.Γ.Α), η επιθυμία τους θα γίνει σεβαστή , ενώ όσοι δεν το κάνουν θα τους πάνε όπου κρίνουν στη συνέχεια ότι υπάρχει ανάγκη (π.χ από Σέρρες στην Ημαθία).
    Όταν τον Ιανουάριο & Φεβρουάριο φέτος κάποια Π.Σ άρχισαν να κάνουν προτάσεις μήπως και προλάβουν την επερχόμενη θύελλα κάποιοι καλοθελητές της ΠΕΓΔΥ μίλησαν για καλαμοκαβαλημένους και άλλα τέτοια.
    Τώρα δυστυχώς τρέχουμε όλοι και η μόνη που δεν ιδρώνει το αυτί της και ακόμη ΄΄μαζεύει΄΄ δήθεν τις προτάσεις είναι η ΠΕΓΔΥ.
    Παρόλα αυτά όμως πιστεύω ότι όλοι πρέπει να στηρίξουμε την τρέχουσα κινητοποίηση (αποχή από εκτός γραφείου εργασία) αφενός για να δώσουμε κάποια ίχνη αξιοπρέπειας και δύναμης στην ΠΕΓΔΥ και αφετέρου να μην δημιουργήσουμε άλλοθι ότι δεν στηρίχθηκε και άρα δεν έχει δύναμη διαπργμάτευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι χρήσιμη η συζήτηση που αναπτύσσεται καθώς ακούγονται όλες οι απόψεις. Πάντως αν διαβάσετε προσεκτικά στη σελίδα 178 στις παραγράφους 15 έως 46, που αναφέρονται στις αρμοδιότητες που εκχωρούνται στις Περιφέρειες, ακτινογραφείται όλη η διάρθρωση των Δνσων Αγροτικής Ανάπτυξης. Νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα για το που θα μετακινηθεί η πλειοψηφία των εργαζομένων των Δνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.
    Οπως και να έχει το θέμα, πιστεύω ότι πρέπει να συνταχθούμε όλοι με την απόσυρση των αυτοκινήτων και την αποχή των εκτός έδρας εργασιών. Επιπλέον στις 14/5 στη Θεσ/νίκη είναι το συνέδριο της ΠΕΓΔΥ. Η μαζικότητα και η πολυφωνία θα δώσουν το μύνημα στο προεδρίο ώστε να διεκδικήσει αυτό που πρεσβεύει η πλειοψηφία των συναδέλφων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από μια πρώτη ανάγνωση: Γραφεία γεωργικής Ανάπτυξης, δακοκτονία,νέοι αγρότες, σχέδια βελτίωσης, άδειες γεωργικών καταστημάτων πάνε στους δήμους. Το κομβικό σημείο είναι πάντως αυτό των μετατάξεων, που είναι κάπως μπερδεμένο.
    Ας έχουμε υπόψη μας πάντως ότι ο Ντόλιος (υφυπ. Εσωτερικών) έχει δηλώσει ότι σε βάθος διετίας θα πάνε και οι υπόλοιπες αρμοδιότητες που αφορούν τη γεωργία στους δήμους.
    Τώρα, όσον αφορά τη ΠΕΓΔΥ από όσο γνωρίζω, έχει μαζέψει τις προτάσεις, αλλά επειδή οι περισσότερες μιλάνε για επιστροφή στο υπουργείο έχει παγώσει το θέμα (κάποιοι πέρισυ μιλάγανε για κυβερνητικό συνδικαλισμό.
    Εννοείται ότι πρέπει να στηρίξουμε την αποχή από τα εκτός έδρας (φανταστείτε ότι εξαίρεση από τη μείωση των εκτός έδρας πήραν οι υπάλληλοι του Υπ. πολιτισμού που ελέγχουν τα καζίνο)
    Υ.Γ Παράκληση στον admin να ανεβάσει το προσχέδιο ως ξεχωριστή ανάρτηση ώστε να γίνει καλύτερα η συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν μπορώ πραγματικά να αντιληφθώ πως στα περιορισμένα όρια ενός Δήμου θα ενταχθούν όλες οι αρμοδιότητες των σημερινών Δνσεων Γεωργίας. Σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό των Δνσεων είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του Δήμου της πρωτεύουσας Νομού. Επιπλέον, έαν παραμείνουν δύο χρόνια οι Υπηρεσίες στην Περιφέρεια, μετά ξανά θα αναδιοργανωθούν στους Δήμους? Πως θα υπάρχει συνέχεια στα προγράμματα, τα Μητρώα, εννιαία μηχανογράφηση κ.λ.π. Είμαστε ιδιαίτερες υπηρεσίες με μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων, που μόνο κεντρικά και με συγκεκριμένες διαδικασίες μπορούν να διεκπαιρεωθούν. Αυτό λέει η κοινή λογική. Υπάρχει όμως στους πολιτικούς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επειδή ο συνάδελφος (7:47) μιλάει για την σελίδα 176 , δείτε καλύτερα τις σελίδες 92 έως 94 και φυσικά τα σημεία 15 έως 46 σε αυτές. Η αναλογία αντικειμένου σε Δήμο / Περιφέρεια είναι 60/40 ίσως και 70/30.
    Θα γίνει ουσιαστικά παζάρι και όποιος φορέας προλάβει ή έχει τη δύναμη θα πάρει αυτό που θέλει. Αυτό που θα μείνει σε μας είναι η ΄΄ξευτίλα ΄΄ όπου πολλοί θα τρέχουμε να βολευτούμε (θυμηθείτε την διάλυση των οργανισμών καπνού , βάμβακος , ελαιολάδου). Η ΠΕΓΔΥ πρέπει να βρει τη δύναμη και την ελάχιστη αξιοπρέπεια που της έχει απομείνει και σε συνεργασία με την ΠΟΓΕΔΥ να ορθώσει επιτέλους ανάστημα (όσο έχει) και εμείς φυσικά να τη στηρίξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άρθρο 255
    Μεταφορά προσωπικού Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στις Περιφέρειες
    1. Το μόνιμο και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των Νομαρχιακών
    Αυτοδιοικήσεων καθίσταται αυτοδίκαια από 1-1-2011 προσωπικό των περιφερειών της
    αντίστοιχης χωρικής αρμοδιότητας. Με διαπιστωτική πράξη που εκδίδεται από τον οικείο
    περιφερειάρχη μέσα σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) μηνός από την ημερομηνία
    ανάληψης των καθηκόντων του, το προσωπικό κατατάσσεται σε αντίστοιχες συνιστώμενες
    προσωποπαγείς θέσεις της αντίστοιχης κατηγορίας, κλάδου ή ειδικότητας των υπηρεσιών της
    Έδρας και των Νομών της περιφέρειας. Η πράξη αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της
    Κυβερνήσεως.

    Άρθρο 257
    Μετάταξη προσωπικού σε Δήμους
    1. Το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό των
    οργανικών μονάδων (Διευθύνσεων, Τμημάτων, Αυτοτελών Τμημάτων, Γραφείων, Αυτοτελών
    Γραφείων) των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ν.Α.) αρμοδιότητες των οποίων απονέμονται
    στους δήμους, είτε για το σύνολο συγκεκριμένου τομέα είτε μεμονωμένως, δύναται με αίτησή
    του εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου,
    η οποία υποβάλλεται προς το Νομάρχη, να ζητήσει τη μετάταξή του στο δήμο της έδρας του
    Νομού. Το ως άνω προσωπικό μετατάσσεται στο δήμο της έδρας του Νομού με απόφαση
    που εκδίδεται από το Γενικό Γραμματέα της κρατικής περιφέρειας εντός αποκλειστικής
    προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, σε συνιστώμενες
    προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας, κλάδου ή ειδικότητας. Η απόφαση αυτή
    δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει από 1-1-2011.


    Με βάση τα παραπάνω, καταλαβαίνω ότι όλοι οι υπάλληλοι των Ν.Α. πάνε στην Περιφέρεια, εκτός και αν με αίτησή τους ζητήσουν να πάνε σε Δήμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αληθεύει ότι ποιοτικός έλεγχος γίνεται Λαμία και Χαλκιδική; Δεν υπάρχει λίγη αξιοπρέπεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν ισχύει, πρέπει να τους καταγγείλει επώνυμα η ΠΕΓΔΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο διάβολος κρύβετε στις λεπτομέρειες.
    Δείτε συνάδελφοι των Ν.Α όχι μόνο το 257.1 αλλά και το 257.2.α-β και καταλάβετε τι εννοώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συνάδελφοι, η παγίδα είναι στο:
    ΠΡΟΣΩΠΟΠΑΓΕΙΣ.

    Αν δεν είναι οργανικές θέσεις, μπορούν να σε πάρουν και να σε πάνε οπουδήποτε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συμφωνώ με το συνάδελφο που είπε ότι για τις λεπτομέρειες. Το 257.2α μιλάει για υπηρεσίες που μεταφέρονται στο σύνολό τους ενώ τις δικές μας τις έχουν σπάσει σε μεμονωμένες αρμοδιότητες άρα "πέφτουμε" στο 257.2β (δλδ στο αν ζητήσει ο Δήμος θέσεις). Το "προσωποπαγείς" το ξεκαθαρίζει σε επόμενα άρθρα (δεν θυμάμαι νούμερο τώρα) που λέει ότι υποχρεούνται να εντάξουν στους οργανισμούς τους τις προσωποπαγείς θέσεις δλδ να φτιάξουν οργανικές. Το θέμα είναι ότι έχει γίνει προχειροδουλειά με τα αντικείμενα, άλλα είναι άσχετα και άκαιρα και άλλα είτε δεν περιγράφονται, είτε περιγράφονται ανεπαρκώς. Πχ η μελισσοκομία που πηγαίνει τελικά; Στις ζωοτροφές τις εισαγωγές η περιφέρεια και τις βιομηχανίες οι δήμοι; και πολλά άλλα παραδείγματα...
    Και ένα ερώτημα: Τι θα γίνει με τα τρίμηνα; Οι "άτυχοι" που θα αναγκαστούμε είτε λόγω υποχρεώσεων είτε λόγω αντικειμένου να οδεύσουμε στους Δήμους θα τα παίρνουμε ως "προσωπική διαφορά" ή χάνονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το σημαντικό είναι να δοθεί η δυνατότητα να πάει ο καθένας εκεί που τον βολεύει.
    Είτε σε Περιφέρεια είτε σε Δήμο.
    Και να μπορούμε να επιλέξουμε υπηρεσία από ολόκληρη την Ελλάδα, όχι μόνο εκεί που υπηρετούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή