Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ

ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΛΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΓΕΩΤΕΕ

Δυο χρόνια μετά τις εκλογές της 2 του Δεκέμβρη 2007 και την ανάδειξη του σημερινού Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη λειτουργία του είναι τουλάχιστον απογοητευτική και οπωσδήποτε κατώτερη των απαιτήσεων που θέτουν τα οξυμμένα και επείγοντα προβλήματα των γεωτεχνικών κλάδων και του αγροτικού πληθυσμού της χώρας μας.
Οι συνειδητές κωλυσιεργίες, οι τεχνητές ελλείψεις απαρτίας, οι μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες και η τεταμένη κατάσταση στο εσωτερικό της υπηρεσίας του ΓΕΩΤΕΕ, είναι φαινόμενα που πρέπει να πάψουν άμεσα και οριστικά.
Οι συνεχείς απουσίες συγκεκριμένων μελών του Δ.Σ από τις συνεδριάσεις του, πέραν της έλλειψης σεβασμού ως προς τους συναδέλφους που τους εξέλεξαν, αποτελούν τροχοπέδη για την εύρυθμη λειτουργία του Δ.Σ.
Εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ σε οργανισμούς (ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ) αυθαίρετα στρέφονται κατά των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων συναδέλφων μας.
Είναι φανερό πια, ακόμα και στον πιο καλοπροαίρετο, ότι η απαξίωση του επιμελητηρίου στη συνείδηση των συναδέλφων αλλά και από τη πλευρά της Πολιτείας, πολύ λίγο ή και καθόλου απασχολεί ορισμένα μέλη και εκπροσώπους παρατάξεων στο Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ.
Δεν είναι τυχαίο ότι η νέα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχεδόν δυο μήνες από την εκλογή της νέας Κυβέρνησης, δεν έχει συναντηθεί με το Δ.Σ. του θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας στην άσκηση αγροτικής πολιτικής, παρά μονάχα
έχει αρκεστεί σε μια άτυπη συνάντηση με μέλη του προεδρείου.
Η αδρανοποίηση του ΓΕΩΤΕΕ έρχεται σε μία περίοδο, όπου:
• η γενικευμένη οικονομική κρίση πλήττει και τους γεωτεχνικούς, ιδίως τους νέους, τους άνεργους και τους εργαζόμενους με επισφαλείς μορφές απασχόλησης
• εντείνεται η μακροχρόνια συρρίκνωση του πρωτογενή τομέα, που πλέον έφτασε στα όρια της κατάρρευσης, οδηγώντας σε αδυναμία επιβίωσης τους μικρούς και μεσαίους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς, δασεργάτες.
• η ερήμωση της υπαίθρου και η στρεβλή περιφερειακή ανάπτυξη επιτείνονται
• η περιβαλλοντική κρίση – κλιματική αλλαγή οξύνεται με την καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων, την εντεινόμενη υποβάθμιση και ερημοποίηση των εδαφών, τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και την εξάντληση των υδάτινων πόρων, τη μείωση της βιοποικιλότητας, τη ρύπανση και την υποβάθμιση των λιμνών, των ποταμών και των θαλασσών.
Μέσα σε αυτές τις δραματικές, αλλά και ενδιαφέρουσες επιστημονικά και πολιτικά συνθήκες είναι απολύτως αναγκαία η άμεση δραστηριοποίηση του ΓΕΩΤΕΕ, με ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και διεκδίκησης για :
• το θέμα της ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων που τίθεται στο προσκήνιο με την υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο ΥΠΑΑΤ και τον επικείμενο καθορισμό αρμοδιοτήτων του
• τη θωράκιση της θεσμικής προστασίας των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος, την κατάρτιση δασικών χαρτών και την δημιουργία αποτελεσματικών δασικών υπηρεσιών
• την συμμετοχή στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη θάλασσα και τους υδάτινους πόρους
• την κατοχύρωση του χειρισμού του ΟΣΔΕ από τους καθ’ ύλην αρμόδιους γεωτεχνικούς, ώστε να αποκτήσει επιτέλους την αξιοπιστία και το ρόλο του, σαν εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής και διαφανούς διανομής των κοινοτικών ενισχύσεων
• την επανεξέταση και διεύρυνση του επιστημονικού και θεσμικού ρόλου του ΓΕΩΤΕΕ σε ευρύτερους τομείς, ιδιαίτερα μετά την υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών στο νέο Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
• Την παρέμβαση στις εξελίξεις στην Κοινή Αγροτική και Αλιευτική Πολιτική
• Την αναβάθμιση της γεωτεχνικής έρευνας και της γεωτεχνικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
• Την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και των αμοιβών των γεωτεχνικών, ιδιαίτερα ενόψει της επιχειρούμενης ισοπέδωσης των αποφοίτων ΠΕ με τους αντίστοιχης ΤΕ.

Για να ανταποκριθεί το ΓΕΩΤΕΕ στις σημερινές απαιτήσεις, είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική, η ανάγκη να ανοίξει επιτέλους ο δημόσιος διάλογος για μια νέα δομή και λειτουργία του ΓΕΩΤΕΕ, που θα ολοκληρωθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα , με θέματα :

• Την εύρυθμη λειτουργία του Δ.Σ
• Την καθιέρωση ως εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής
• Την λειτουργία διαπαραταξιακών συμβουλίων ώστε να ενεργούν για όφελος όλων των συναδέλφων και να στηρίζουν τις προσπάθειες που πραγματικά αποσκοπούν στην αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου
• Την ανάδειξη του ρόλου των παραρτημάτων και την λειτουργικότερη σύνδεση τους με το κεντρικό ΓΕΩΤΕΕ.
• Την ανάδειξη του ρόλου των επιτροπών και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους
• Την εκπροσώπηση του ΓΕΩΤΕΕ σε οργανισμούς και τη διασφάλιση της δημόσιας λογοδοσίας των εκπροσώπων του σε αυτούς.


Συναδέλφισσες και συνάδελφοι γεωτεχνικοί,
Οδεύουμε προς την τελευταία χρονιά της θητείας του σημερινού Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ και παρά τα βήματα που έγιναν, η δράση του βρίσκεται πίσω από τις σημερινές ανάγκες.
Καλούμε τα μέλη του και τις παρατάξεις που δυναμιτίζουν τη λειτουργία του, να δείξουν στοιχειώδη υπευθυνότητα και δημοκρατική ευαισθησία και να πάψουν τις κωλυσιεργίες.
Το ΓΕΩΤΕΕ οφείλει να ασχοληθεί με τα προβλήματα των κλάδων και τις ανάγκες της κοινωνίας που καθημερινά συσσωρεύονται και να χαράξει δράσεις και πλαίσια αγωνιστικής διεκδίκησης.
Η Προοδευτική Συσπείρωση Γεωτεχνικών θα συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση.


Προοδευτική Συσπείρωση Γεωτεχνικών
27. 11. 2009
http://prsg.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου