Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Π.Σ. ΠΕΓΔΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


Συνάδελφοι και συναδέλφισσες
Επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας την απογοήτευση και τον προβληματισμό μας, κυρίως την ανησυχία μας, για την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα τόσο στις πρώην υπηρεσίες του υπουργείου (Και νυν των Νομ. Αυτοδιοικήσεων), όσο και στις Κεντρικές και Περιφερειακές υπηρεσίες του.
Διαπιστώνουμε, όπως υποθέτουμε όλοι σι συνάδελφοι, την καθημερινή απαξίωση των υπηρεσιών μας που συμβαδίζει με την παράλληλη και συστηματική υποβάθμιση του ρόλου του πρώην υπουργείου Γεωργίας και νυν Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. ...
Η εξαφάνιση του αναπτυξιακού μας ρόλου η υποβάθμιση και απαξίωση του γνωστικού & επιστημονικού μας αντικειμένου, συμβαδίζει με τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της ΚΑΠ και των διαχρονικών αναθεωρήσεών της. Μια αγροτική οικονομία που διαρκώς συρρικνώνεται και φθίνει, με αγροτικές περιοχές που αποψιλώνονται οικονομικά και δημογραφικά, με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις να περιορίζονται, είναι βέβαιο ότι δε χρειάζεται ούτε γεωτεχνικούς ούτε υπουργείο, ούτε εφαρμογή πραγματικά αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Με ευθύνη των συνδικαλιστικών ηγεσιών, αλλά και ημών των ιδίων γιατί ανεχτήκαμε την υποχωρητικότητά τους, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε παθητικά και αδιάφορα τη σταδιακή κατάργηση του ενιαίου των υπηρεσιών του υπουργείου και την αντικατάστασή τους από μια σειρά οργανισμών (ΟΠΕΚΕΠΕ, Διαχειριστικές Αρχές ΚΠΣ ΟΠΕΓΕΠ, ΕΦΕΤ, ΔΗΜΗΤΡΑ, κλπ.), σύμφωνα με το πνεύμα των αποφάσεων της Ευρ. Ένωσης για την εφαρμογή της ΚΑΠ και τον περιορισμό και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα. Τελευταίο «επίτευγμα» αυτής της πολιτικής (στα πλαίσια εφαρμογής της αναθεωρημένης ΚΑΠ του 2003), αποτελούν τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, στελεχωμένα και με εποχικό προσωπικό, χωρίς αρμοδιότητες και κυρίως χωρίς να προκύπτει από πουθενά η ανάγκη συγκρότησής τους (πέρα από το θετικό γεγονός ότι διορίστηκαν μερικοί άνεργοι συνάδελφοι).
Αυτές οι εξελίξεις έχουν δημιουργήσει σοβαρό προβλήματα και σε μας τους υπαλλήλους και στους αγρότες Εμείς οι υπάλληλοι των (κεντρικό & περιφερειακών) υπηρεσιών του υπουργείου βιώνουμε την απαξίωση και την περιθωριοποίησή, Οι αγρότες πληρώνουν όλο και περισσότερα για την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ (που Θα έπρεπε να είναι υπό την ευθύνη & τον έλεγχο των Δ/σεων και χωρίς οικονομική επιβάρυνση).
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με τη συγκρότηση και άλλων διαχειριστικών αρχών, με τον Νόμο 3898/2008 για τη σύσταση στους Νομούς Δ/νσεων αποκεντρωμένων υπηρεσιών του υπουργείου, με το προσχέδιο της ΚΥΑ για τις αρμοδιότητες των Το.ΚΑΑ., με τις φήμες για επαναφορά των γεωπόνων και άλλων γεωτεχνικών στο υπουργείο ενώ οι διοικητικοί συνάδελφοι θα παραμείνουν στις Νομαρχίες), προσπαθεί να διασπάσει τους συναδέλφους, να δημιουργήσει ελπίδες σε μερικούς για καλύτερη προοπτική, να έχει τις λιγότερες αντιδράσεις για τη συνεχιζόμενη απαξίωση και υποβάθμιση ενός έμπειρου και ικανότατου τεχνικού και διοικητικού προσωπικού.
Αποδείχθηκε φρούδα η προσδοκία πως με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θα υπήρχε σχεδιασμός, προγραμματισμός στήριξη και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας σε τοπικό επίπεδο, έτσι που να αξιοποιούνται οι εδαφοκλιματικές συνθήκες, οι υδάτινοι πόροι, το επιστημονικό-διοικητικό προσωπικό και η εμπειρία των αγροτών. Στην πράξη, Νομάρχες και ΕΝΑΕ, αρνούνται να διεκδικήσουν λύσεις προς όφελος της αγροτικής ανάπτυξης ευθυγραμμίζονται με ης κατευθύνσεις της ΚΑΠ και διαχειρίζονται απλά την εφαρμογή της
Συνάδελφοι Και συναδέλφισσες
Είναι αναγκαίο πια να φύγουμε από την μιζέρια της σημερινής κατάστασης. Να φύγουμε από το βόλεμα και την αναζήτηση της ατομικής λύσης, από την απογοήτευση, από τη λογική του «δε γίνεται τιποτε». Όλα μπορούν να αλλάξουν με τον σωστό προσανατολισμένο και συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων στις πρώην και νυν υπηρεσίες του υπουργείου, από στείρους ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις.
Είναι καιρός ναι διαμορφώσουμε ένα άλλο κλίμα, αγωνιστικό και διεκδικητικό, για την επαγγελματική αναβάθμιση του ρόλου μας και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας Έχουμε ευθύνη και καθήκον να αφήσουμε καλύτερες και αξιοπρεπέστερες συνθήκες δουλειάς στους νεότερους συναδέλφους μας.
Καλούμε τα Π.Σ., του Ενιαίους Συλλόγους, την ΠΕΓΔΥ, την ΠΟΓΕΛΥ, την ΠΟΣΕΥΓ, να προχωρήσουν άμεσο στον προγραμματισμό κινητοποιήσεων για την ευρύτερη δυνατή ανάδειξη του προβλήματος με:
1) την κήρυξη 24ωρων κοινοποιήσεων και πραγματοποίηση αντίστοιχων συγκεντρώσεων γιο τον αποκλεισμό
του υπουργείου.
2) τις ανάλογες και συντονισμένες πανελλαδικά κινητοποιήσεις 2ωρου συμβολικού αποκλεισμού των
Νομαρχιών
και με στόχο να διεκδικήσουμε;
1) τη σταδιακή επαναφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΙΙΕ, του ΟΠΕΓΕΙΙ, των διαχειριστικών αρχών και των άλλων οργανισμών, καθώς και την ένταξη του προσωπικού τους, στις υπηρεσίες του υπουργείου, με σκοπό την κατάργησή τους.
2) τον επανακαθορισμό της αγροτικής πολιτικής, χωρίς τις δεσμεύσεις της ΚΑΠ, για να περιοριστούν οι εισαγωγές να εκτελεστούν αναγκαία έργα υποδομής, να στηριχτεί το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και να ξαναζωντανέψει η ζωή στην περιφέρεια, να ξαναβρούμε πάλι ρόλους και αρμοδιότητες
3) τη σύσταση οργανωμένων υπηρεσιακών μονάδων σε νομαρχιακό επίπεδο, με ουσιαστική αξιοποίηση όλου του υφιστάμενου προσωπικού, αλλά και με τη συμπληρωματική στελέχωση σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, για τη δωρεάν Διοικητική και επιστημονική στήριξη των αγροτών, για την οργανωμένη φυτοπροστασία, για τον έλεγχο των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, των ζωοτροφών και της ποιότητας των τροφίμων κ.λ.π.

1 σχόλιο:

  1. εδώ ο κόσμος καίγεται !! ..
    ακούγεται σαν σενάριο, αλλά ΥΠΑΑΤ πάει με ΥΠΕΧΩΔΕ στο Σουφλία, ("μικρό, ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα.."
    νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις τέρμα ("αλλαγή χάρτη β βαθμού"),
    κατά τα άλλα στηρίζουμε κακαβά, γεωτεε κλπ κλπ με το 5% για ότι κάνουμε
    περαστικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή