Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Οι Γεωτεχνικοί και ο Υπουργός


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΟΓΕΔΥ, ΠΟΣΓ, ΠΟΣΕΓ, ΠΕΓΔΥ
Πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη 2007-20 13
Ο κ. Κοντός βάζει την χώρα και τους Αγρότες σε περιπέτειες.
Τα συνδικαλιστικά όργανα των Γεωτεχνικών, ΠΟΣΓ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων), ΠΟΣΕΓ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων), ΠΟΓΕΔΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων), ΠΕΓΔΥ (Πανελλήνια Ένωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων), συναντήθηκαν και συζήτησαν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον αγροτικό τομέα και τις σχέσεις ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τους Γεωτεχνικούς, του Δημοσίου και. του Ιδιωτικού. τομέα.
Η Εκτίμηση όλων είναι ότι υπάρχει μία διαρκής προσπάθεια από τον κ. Κοντό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσωπικά, να απαξιώσει τον ρόλο των Γεωτεχνικών.
Σε μία περίοδο που ενδέχεται επιτέλους να αρχίσει η εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη 2007-20 13, η σχεδιαζόμενη «πολιτική» από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ όχι μόνο δεν χαρακτηρίζεται από αναπτυξιακή φιλοσοφία, πρακτική και στόχευση αλλά περιλαμβάνει αποκλειστικά μεθοδεύσεις για την λεηλασία των πόρων του προγράμματος στο βωμό εξυπηρέτησης μιας αποτυχημένης πελατειακής λογικής, και συμπόρευσης με τις λανθασμένες επιλογές και εκτιμήσεις ενός τμήματος της ηγεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ. Πρόκειται για μία πολιτική που βλάπτει βάναυσα τα συμφέροντα των αγροτών, παραβιάζοντας τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς αλλά και την Ελληνική Νομοθεσία.
Ο κ. Υπουργός απαξιώνει την εταιρική σχέση και αρνείται να δεχτεί την ηγεσία του ΓΕΩΤΕΕ και των συνδικαλιστικών οργάνων των Γεωτεχνικών, αγνοεί την επιστημονική γνώση και τον ρόλο των Γεωτεχνικών (και «επιλέγει» τους συνομιλητές του).
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Γεωτεχνικοί λειτουργώντας με βάση την Επιστημονική τους γνώση και σεβόμενοι το καθήκον που επωμίζονται είτε σαν ελεγκτές, είτε σαν μελετητές, είτε σαν εφαρμοστές, είτε σαν σύμβουλοι, είτε με την άσκηση των καθηκόντων τους ως εκτελεστικά όργανα της Πολιτείας αλλά Και της Ε.Ε., ορθώνονται ως φυσικό εμπόδιο στην επιδιωκόμενη και ασκούμενη πολιτική του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο αγγίζει πολλές φορές τα όρια της παρανομίας προκειμένου να πετύχει τους μικροπολιτικούς του στόχους.

Οι Γεωτεχνικοί είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι και ικανοί επιστήμονες να σχεδιάσουν και εφαρμόσουν την αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, να ελέγξουν την Ποιότητα των τροφίμων και να διαφυλάξουν Το περιβάλλον.
Αντίθετα ο κ. Υπουργός με την ασκούμενη λαϊκίστικη πολιτική προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες του για την άσκηση και για τα επιζητούμενα αποτελέσματα της αγροτικής πολιτικής στους αγρότες, προσπαθώντας να τους ξεκόψει από τους φυσικούς τους συμμάχους-συνεργάτες και επιστημονικούς καθοδηγητές που «φύση και Θέση» είναι οι Γεωτεχνικοί
ο κ. Υπουργός με τις πράξεις του και τις αποφάσεις του δημιουργεί γενικότερη αναταραχή σε όλους τους εμπλεκόμενους, βάζει σε περιπέτειες τους αγρότες και καταστρατηγεί συνειδητά την Κοινή Γεωργική Πολιτική παραβιάζοντας το κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε.
Κοινή διαπίστωση είναι ότι:
- Η Σύνταξη των Υπουργικών αποφάσεων που αφορούν το πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη 2007-2013 και την εφαρμογή του Κανονιστικού Πλαισίου της Ε.Ε. έχει ουσιαστικά ανατεθεί σε «εξωτερικούς συνεργάτες» με αποτέλεσμα πολλές αποφάσεις να είναι νομικά και τεχνικά στον αέρα.
- Η Στελέχωση των Γεωτεχνικών υπηρεσιών από μη γεωτεχνικούς για Θέματα αρμοδιότητας γεωτεχνικών όπως οι έλεγχοι των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Γεωργικού τομέα, έχει ως αποτέλεσμα να είμαστε ως χώρα, μακράν οι πρωταθλητές σε κάθε είδους επίπληξη, πρόστιμο, καταλογισμό ή επιτήρηση από την Ε.Ε.
- Η μεθοδευμένη αποστελέχωση των Δημοσίων υπηρεσιών από Γεωτεχνικούς, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΛΑΤ, στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΙΤΑΑΤ, και στις Νομαρχιακές Διευθύνσεις Γεωργίας και ο ρόλος των Γεωτεχνικών για την παρακολούθηση, την καθοδήγηση, τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, την ποιότητα της υλοποίησης και τον έλεγχο για την ορθή εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη συνειδητά από τον κ. Κοντό υποβαθμίζεται
- Η απαξίωση των Γεωτεχνικών Μελετητών-Συμβούλων και η ουσιαστική κατάργηση του συμβουλευτικού και του επιχειρησιακού ρόλου αυτών, οδηγεί σε επενδυτικές περιπέτειες τους αγρότες
- Η προσπάθεια του κ. Κοντού να δυσφημίσει και να εμφανίσει ως εκμεταλλευτές τους επαγγελματίες Γεωτεχνικούς του Ιδιωτικού τομέα που παρέχουν αγροτικά εφόδια και στηρίζουν τεχνικά και οικονομικά στην πράξη το αγροτικό κόσμο, είναι εκ του πονηρού και γίνεται γιατί Θέλει να μεταφέρει σε άλλους τις δικές του ευθύνες για το κατάντημα και την οικονομική εξαθλίωση του αγροτικού κόσμου.
-Η επιτήρηση της χώρας και .τα υπέρογκα πρόστιμα (πάνω από Ι δις Ευρώ) που μας επιβάλλονται για προβληματική εφαρμογή του ΟΣΔΕ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μοναδικό επίτευγμα και προσωπική «επιτυχία» του κ. Κοντού.
- Ο κ. Κοντός προσπαθεί να υλοποιήσει το ΠΑΑ στα πλαίσια του: «εξυπηρετώ τους υποτακτικούς και φίλους και απαξιώνω τους ανυπότακτους και αντιπάλους Γεωτεχνικούς που μου χαλάνε την πιάτσα». Αυτή του η πρακτική είναι βέβαιο ότι Θα οδηγήσει σε καταλογισμούς και πρόστιμα στην χώρα και σε νέες περιπέτειες τους αγρότες.
1 Ο κ. Κοντός έχει την αντίληψη ότι τα σοβαρότατα Θέματα της παραγωγικής και της ποιότητας των τροφίμων, της διαχείρισης και της προστασίας του περιβάλλοντος δεν χρειάζονται Γεωτεχνική εποπτεία και στήριξη αλλά Θα επιτυγχάνονται με αφελείς εγκυκλίους και αβάσιμες Υπουργικές Αποφάσεις από τον ίδιο.
Είναι προφανές ότι όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ενθάρρυνση της παρανομίας (υπηρεσίες χωρίς δελτία παροχής, χωρίς φορολόγηση και απόδοση ΦΠΑ) και την παράλειψη τήρησης των δεσμεύσεων (πολλαπλή συμμόρφωση κλπ), δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα στο Γεωργικά τομέα της Χώρας που μόνο κινδύνους εγκυμονεί για όλους και κυρίως τους ‘Έλληνες αγρότες, τον ‘Έλληνα καταναλωτή, τον Έλληνα φορολογούμενο και το Περιβάλλον.
Το Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ στη συνεδρίασή του στις 16-10-08, άρθηκε στο ύψος των περιστάσεων, λαμβάνοντας σοβαρές αποφάσεις για την αντίδραση στη δρομολογούμενη διάλυση του Γεωργικού Τομέα την χώρας από τον κ. Υπουργό.
Προς την αυτή κατεύθυνση ετέθη το Θέμα και την 23-10-2008, στην σύσκεψη του προεδρείου του ΓΕΩΤΕΕ με τους εκπροσώπους, των Παραρτημάτων του ΓΕΩΤΕΕ και τα προεδρεία των Γεωτεχνικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Στην συνεδρίαση αποφασίστηκε η κοινή δράση όλων των Γεωτεχνικών φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «πελατειακή προχειρότητα» με την οποία προσπαθεί να υλοποιήσει το Πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη 2007-2013 ο κ. Κοντός.
Ο Γεωτεχνικός κόσμος έχει τις γνώσεις, την εμπειρία και τις προτάσεις, για την Αγροτική Ανάπτυξη και δεν ενδιαφέρεται να είναι ευχάριστος στον κ. Υπουργό, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να προχωρήσουμε σωστά και αποτελεσματικά στην υλοποίηση του «Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη, 2007-20 13» και να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για τους Αγρότες, το περιβάλλον, τους καταναλωτές και την χώρα.
ΠΟΓΕΔΥ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δ. Υπαλλήλων
ΓΙΟΣΓ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων
ΠΟΣΕΓ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων
ΠΕΓΔΥ, Πανελλήνια Ένωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου