Απασχολεί όλους τους αγρότες στο νομό Ηρακλείου αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα το καθεστώς διαχείρισης των κοινοτικών επιδοτήσεων ενώ πρόσφατα προστέθηκαν τόσο το θέμα της μερικής καταβολής των ενιαίας ενίσχυσης (επιδοτήσεων) όσο και οι παρακρατήσεις ποσοστού της ως αμοιβή των Ενώσεων Αγροτικών Συν/σμών (ΕΑΣ) και η κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΑΤΕ και άλλες τράπεζες με αποτέλεσμα να εισπράττουν ελάχιστα ποσά από εκείνα που τους αναλογούσαν.
Ουσιαστικά το πρόβλημα είναι η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και η ψηφιοποίηση του μητρώου αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη αυτή η διαδικασία, παρά την υποχρέωση της χώρας (Καν. 1782/2003), ήδη από το 2005, έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα τόσο στους αγρότες (μη είσπραξη επιδοτήσεων) όσο ...και σε ολόκληρη τη χώρα (υψηλά πρόστιμα από την Ε.Ε. που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες).
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε. απαγορεύεται ρητά η παρακράτηση χρημάτων από την ενιαία ενίσχυση (επιδοτήσεις). Επίσης με τους ισχύοντες κανονισμούς το κόστος της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων και της ψηφιοποίησης των μητρώων αγροτικών εκμεταλλεύσεων βαρύνει τα κράτη μέλη, τα οποία οφείλουν μετά από δημόσιους, μειοδοτικούς διαγωνισμούς να επιλέξουν τους αναδόχους του έργου.
Στην Ελλάδα, το έργο ανατίθετο «διακυβερνητικά» απ’ ευθείας στην ΠΑΣΕΓΕΣ και κατ’ επέκταση στις ΕΑΣ, οι οποίες εισπράττουν κάποια χρήματα από το κράτος για το έργο αυτό και παράλληλα εισπράττουν και κάποια ποσά και από τους αγρότες - μέλη.
Κάποιες ΕΑΣ, όπως π.χ. του Ηρακλείου, οι οποίες είχαν επιδείξει αρχικά αυτήν την αντιαγροτική και αντισυνεταιριστική πρακτική των παρακρατήσεων, αναγκάστηκαν κάτω από την αγανάκτηση και την πίεση των παραγωγών να επιστρέψουν τα χρήματα που κακώς είχαν παρακρατήσει αλλά μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Στο Ηράκλειο επίσης το θέμα των παρακρατήσεων έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης (προκαταρκτική έρευνα).
Με βάση τα παραπάνω
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Έχετε εξετάσει το νόμιμο της διαδικασίας ανάθεσης στην ΠΑΣΕΓΕΣ της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων και της ψηφιοποίησης των μητρώων αγροτικών εκμεταλλεύσεων; Πως θα διασφαλίσετε το δημόσιο συμφέρον και το αγροτικό εισόδημα από την πλημμελή εκτέλεση του έργου; Είναι στις προθέσεις σας η επιβολή κυρώσεων στην ΠΑΣΕΓΕΣ που ως «φορέας υλοποίησης» δεν έχει ολοκληρώσει έγκαιρα και εμπρόθεσμα αυτή τη διαδικασία;
2. Γιατί το Υπουργείο δεν τηρεί τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και την ψηφιοποίηση του μητρώου αγροτικών εκμεταλλεύσεων; Γιατί δεν παρέχει τη δυνατότητα στους δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης να υποβάλλουν οι ίδιοι, ελεύθερα και αβίαστα, στον ΟΠΕΚΕΠΕ τις αιτήσεις τους, όπως γίνεται σε άλλες χώρες;
3. Με δεδομένο ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης για την φετινή καλλιεργητική περίοδο, τι μέτρα θα λάβετε ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη, αξιόπιστη και διαφανής διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης και της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου