Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟY ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟY ΜΕΤΩΠΟY ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΕ, 22 και 23/1/2010

Η Γ.Σ του ΓΕΩΤΕΕ πραγματοποιήθηκε σε περίοδο που διευρύνονται τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα.
Οι καταστροφικές κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που εφαρμόζονται πιστά από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, έχουν σαν αποτέλεσμα τις εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων, τη ραγδαία μείωση του αγροτικού εισοδήματος, την αύξηση του ελλείμματος του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου, τη διαρκή εξάρτηση σε διατροφικά προϊόντα, την υποβάθμιση της ποιότητάς τους.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες που αντιμετωπίζουν τραγικές συνέπειες και μαζικά εκδιώκονται απ’ την αγροτική παραγωγή κινητοποιούνται και απαιτούν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, η κατοχύρωση εγγυημένων τιμών που θα εξασφαλίζουν την επιβίωση και παραμονή στα χωράφια τους, η προστασία της εγχώριας παραγωγής. Οι κινητοποιήσεις τους, απαιτούν συμπαράσταση στους αγώνες τους, πριν απ’ όλα από τους γεωτεχνικούς και φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής έξω από τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και του ΠΟΕ με γνώμονα όχι τις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου αλλά τις σύγχρονες λαϊκές διατροφικές ανάγκες.
Οι διαχρονικές αντιαγροτικές πολιτικές εκφράζονται σ’ όλο τον πρωτογενή τομέα, με την εμπορευματοποίηση των δασών, την άρνηση διάθεσης κονδυλίων για δασοπροστασία, την απουσία δασολόγιου, τη συνειδητή σύνταξη του κτηματολόγιου χωρίς δασικούς χάρτες, την παράδοση του ορυκτού πλούτου στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, την απουσία αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, την αδιαφορία για τη ρύπανση των υπόγειων νερών κλπ.
Σαν αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών διογκώνεται η ανεργία των γεωτεχνικών και διευρύνονται οι νέες ελαστικές εργασιακές σχέσεις ενώ οι δημόσιες γεωτεχνικές υπηρεσίες βρίσκονται υποστελεχωμένες. Το κυβερνητικό ¨Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης¨ και οι ρυθμίσεις που επιβάλλονται με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, αποτελώντας στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές του κεφαλαίου, υπονομεύουν καθοριστικά τις κατακτήσεις των εργαζομένων και τα δικαιώματά τους για δουλειά, ασφάλιση, σύνταξη, για δωρεάν υγεία και παιδεία. Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται η κινητοποίηση όλων των εργαζομένων και των γεωτεχνικών ιδιαίτερα για την απόκρουση αυτών των μέτρων, πριν απ’ όλα με τη συμμετοχή τους στην επικείμενη απεργία της 10 Φλεβάρη 2010.
Η πολιτική που ασκεί το Δ.Σ του ΓΕΩΤΕΕ συνειδητά αποσιωπά τις αιτίες των προβλημάτων του πρωτογενή τομέα και επιχειρεί να ενσωματώσει τη δράση του Επιμελητηρίου στις κυβερνητικές επιλογές της ΚΑΠ, επιδιώκοντας παράλληλα να αποσπάσει δημόσιο γεωτεχνικό αντικείμενο προς όφελος ιδιωτικών εταιρειών. Δεν βρίσκει τίποτα να πει για τους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες και τα δίκαια αιτήματά τους, για τις αντεργατικές επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και του κεφαλαίου, για τους άνεργους γεωτεχνικούς, για τους συμβασιούχους, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, γενικότερα για τους συνάδελφους που δεν έχουν μέλλον με αυτές τις πολιτικές. Η τελευταία Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του ΓΕΩΤΕΕ, με την ευθύνη των ίδιων ηγεσιών που κυριαρχούν στη σύνθεσή της και στο Δ.Σ, επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτές τις εκτιμήσεις, αρνούμενη να εκδώσει έστω και ένα απλό μήνυμα συμπαράστασης προς τους αγωνιζόμενους μικρομεσαίους αγρότες.
Το ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί τους γεωτεχνικούς να καταδικάσουν την πολιτική του Δ.Σ που εκφράζει το σύνολο των ηγεσιών των δυνάμεων που το συγκροτούν.
• Να μην περιοριστούν στην αδιαφορία τους που εκδηλώνεται με μαζική αποχή από τις εκλογικές και άλλες διαδικασίες του ΓΕΩΤΕΕ και διαιωνίζει τη σημερινή κατάσταση, αλλά αντίθετα να συσπειρωθούν και να επιβάλουν την αλλαγή του συσχετισμού, πριν απ’ όλα με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την ψήφιση της απλής αναλογικής.
• Να οργανώσουν την πάλη τους για να ανατραπούν οι πολιτικές που τους καταδικάζουν στην ανεργία και να βρεθούν στο πλευρό των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών που αγωνίζονται για την επιβίωση τους και για την εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής με κίνητρο όχι τα κέρδη του κεφαλαίου αλλά την ολόπλευρη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Μέσα στα πλαίσια αυτής της πολιτικής το ΠΑΜΕ καλεί τους γεωτεχνικούς να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη διενέργεια μαζικών προσλήψεων σ’ όλες τις γεωτεχνικές υπηρεσίες της χώρας και στις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις.
• Να αρνηθούν να περάσει η υποβάθμισή τους, επιστημονική, εργασιακή, μισθολογική.
• Να αγωνιστούν ώστε να αξιοποιηθεί η επιστημονική τους γνώση με την παροχή δωρεάν επιστημονικής στήριξης στους αγρότες.
• Να αντισταθούν τις σύγχρονες μορφές εκμετάλλευσής τους και να αγωνιστούν για μόνιμη δουλειά και μισθούς που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. –

ΓΕΝΑΡΗΣ 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου