Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΑΚΙΓΔΥ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ) Διακύρηξη εκλογών και υποψήφιοι

ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
(ΑΚΙΓΔΥ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ)
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ
- Όταν η αγροτική μας Οικονομία καταρρέει. κάτω από το βάρος της «ελεύθερης αγοράς» και του παγκόσμιου «ανταγωνισμού». που επέβαλλαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. μέσω των συμφωνιών του ΠΟΕ και της ΚΑΠ. και πιστά υπηρέτησαν και υπηρετούν οι κυβερνήσεις της χώρας μας.
- Όταν η διατροφική αυτάρκεια της Χώρας μας. θυσιάζεται στο βωμό των κερδών των πολυεθνικών και μεγαλοεπιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.
- ‘Όταν μειώνεται η αγροτική παραγωγή και εξαφανίζονται με ραγδαίους ρυθμούς οι μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις και ο αγροτικός κόσμος αγωνιά και αγωνίζεται για το μέλλον και την επιβίωση του.
- Όταν π επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και στα ...
θεσμικά κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. (ασφαλιστικό. μερικά έως πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας. συνδικαλιστικές ελευθερίες κλπ.). παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις. κάτω από την ασφυκτική πίεση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για μείωση του κόστους εργασίας. ώστε να παραμείνουν ανέγγιχτα τα κέρδη τους και να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους.
- Όταν με αφορμή και δικαιολογία την επιβληθείσα από το σύστημα γενικευμένη διεθνή οικονομικά κρίση περικόπτονται οι ήδη ελαχιστότατες αυξήσεις των μισθών και συντάξεων. περιορίζονται οι όποιες αποζημιώσεις δίδονται, παραπέμπεται στις καλένδες το εφάπαξ και τα μερίδια των ταμείων για όσους βγαίνουν στην σύνταξη, αναμένεται μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση γυναικών. κοκ
ΕΜΕΙΣ Θα συνεχίσουμε ν’ αγωνιζόμαστε σε όλα τα μέτωπα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και Κυρίως για μια άλλη αγροτικό πολιτικό στηριγμένη στους παρακάτω άξονες:
1) Αντίσταση στους στόχους. στο περιεχόμενο και στους ρυθμούς της νεοφιλελεύθερης —καπιταλιστικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα.
2) Αυτοδυναμία-αυτάρκεια αγροτικών προϊόντων. με παράλληλη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων για παραγωγή ασφαλών και υγιεινών τροφίμων.
3) Προστασία του περιβάλλοντος (τρόφιμα-νερό-δάση-βιοποικιλότητα-όχι στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς).
Για την υλοποίηση Των παραπάνω απαιτούνται.
1) Ριζικά ανασυγκρότηση των υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων του ΥΠΛΑΤ. ώστε να μπορεί να σχεδιάζει, να παράγει και να υλοποιεί αγροτική πολιτική.
2) Εκ βάθρων αναδιοργάνωση των συνεταιρισμών. για να μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή-μεταποίηση-διακίνηση και εμπορία των αγροτικών προϊόντων.
3) Δημόσια-δωρεάν ενημέρωση-κατάρτιση και γεωτεχνικά στήριξη των μικρών και μεσαίων αγροτών.
4) Μέτρα στήριξης της υπαίθρου για δημόσια υγεία-παιδεία-πολιτισμό.
Τέλος ο βασικότερος παράγοντας για την υλοποίηση όλων των παραπάνω είναι η ανάπτυξη ενός ριζοσπαστικού, μαχητικού. ανατρεπτικού κινήματος γεωτεχνικών που θα προωθεί την κοινή δράση με άλλα κινήματα κυρίως το αγροτικό και εργατικά.

Πώς όμως το σημερινό Υπουργείο μπορεί ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αγροτικού Τομέα όταν:

Απέκοψε τις περιφερειακές του υπηρεσίες και εκποίησε το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό του σε εργοδότες με αβέβαιο μέλλον. Με παράλληλη συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων τους.
Εκχώρησε και εκχωρεί αρμοδιότητες και υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. όπου μηχανισμοί μη ελεγχόμενοι από κανέναν και ουδεμία σχέση έχοντες με την Δημόσια Διοίκηση. υπαγόμενοι στον Υπουργό. εφαρμόζουν πολιτικές σε βασικούς τομείς της αγροτικής οικονομίας που κανείς δεν γνωρίζει ποιος τις αποφάσισε και ποίους στόχους υπηρετούν.(π.χ.ΟΠΕΓΕΠ. ΔΗΜΗΤΡΑ. ΟΠΕΚΕΠΕ).
Διαχειρίζεται το δημόσιο χρημα (εθνικό και κοινοτικό) στη βάση εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, μη τηρώντας τους προβλεπόμενους κανόνες και αδιαφορώντας για τα πρόστιμα που επιβάλλονται στη Χώρα μας από την Ε.Ε., τα οποία καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός εις βάρος άλλων κοινωνικών προτεραιοτήτων.
Αντί να συντάξει ένα αναπτυξιακό. λειτουργικό και αντιγραφειοκρατικό οργανισμό. επιδίδεται κατά καιρούς σ’ ασκήσεις επί χάρτου και έχει επιλέξει, με τις μέχρι σήμερα ενέργειές του. τη διάλυσή του αντί της τόσο αναγκαίας ανασύνθεσής του.
Τέλος με αφορμή την υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο ΥΠΑΑΤ δημιουργούνται καταρχάς ευνοϊκές συνθήκες για συνολική διαχείριση των θεμάτων ποιότητας. υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων με τρόπο που να διασφαλίζει την δημόσια υγεία και το συμφέρον των καταναλωτών. Αυτό όμως υπό την προϋπόθεση ότι θα ανασυγκροτηθούν και αξιοποιηθούν οι υπηρεσίες και οι γεωτεχνικοί του ΥΠΑΑΤ και της ΝΑ ώστε να προσφέρουν ουσιαστικό έργο και δεν θα ακολουθηθεί η ήδη γνωστή από τους άλλους οργανισμούς συνταγή που ενισχύει και γιγαντώνει τους πολυέξοδους και αναποτελεσματικούς «φορείς» και «οργανισμούς» και απαξιώνει τις υπηρεσίες.

Συνάδελφοι.-ισσες
Την τελευταία διετία, η συνεχιζόμενη αιμορραγία αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών. προς τον ιδιωτικό Τομέα (τεχνικά στήριξη αγροτών. έλεγχοι ΟΣΔΕ κλπ.). επέφεραν τη πλήρη απαξίωση του ρόλου και της προσφοράς μας.
‘Έτσι η συσσωρευμένη ανασφάλεια. η σύγχυση αρμοδιοτήτων, το ιδιότυπο εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων που υπηρετούν στις Ν.Α..οδήγησαν το κλάδο μας σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η παράταξη μας βρέθηκε για μια ακόμα φορά στην πρώτη γραμμή, θέτοντας την υπεράσπιση του θεσμικού μας ρόλου στην αγροτική οικονομία. ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.
‘Όμως η δύναμη που μας αναλογούσε στα Δ.Σ.της ΠΕΓΔΥ-ΠΟΓΕΔΥ δεν ήταν αρκετή ώστε να παρεμποδίσει τις ηγεσίες και τους εκπροσώπους των κυρίαρχων συν/κών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. που εγκλωβισμένες σε λογικές ενός κυβερνητικού, κομματικού και προσωπικού συνδικαλισμού, αποπροσανατόλισαν και κατέστησαν κυρίαρχα αιτήματα την διεκδίκηση τροπολογίας του Ν.3460/Ο6 και την υπογραφή υπουργικών αποφάσεων (ποιοτικά, φυτοϋγειονομικά τέλη κλπ).Σημειωτέον δε. ότι ακόμα δεν έχουν υπογραφεί. .Διαιωνίζοντας έτσι την απαλλαγή του Υπουργείου από τη βασική του υποχρέωση, των αμοιβών των συναδέλφων ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελεγκτών για οδοιπορικά έξοδα και υπερωρίες και την μετατροπή τους σε εισπράκτορες τελών.
Τέλος και μετά την γνωστή και πάγια αντιδημοκρατική τακτική της πολιτικής ηγεσίας-προσφυγής στα δικαστήρια και ποινικοποίηση των αγώνων μας. Θα μπορούσε Κανείς να πει. ότι οι ηγεσίες ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ.με ανακούφιση δέχθηκαν την υποχρεωτική λύση των κινητοποιήσεων, αφού αδιαφόρησαν με διάφορα προσχήματα για την μετέπειτα οργάνωση του κλάδου σε αγωνιστικά κατεύθυνση. Με αποκορύφωμα. την καταψήφιση. από τη ΔΑΚΕ. πρότασης προς τα Π.Σ. για έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων. λόγω αναμονής....αλλαγής του Υπουργού.

Συνάδελφοι. -ισσες,
Η απομόνωση και καταδίκη των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ. είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών.
Εμείς δεσμευόμαστε ότι. θα συνεχίσουμε ν αγωνιζόμαστε και καλούμε όλους τους συναδέλφους να συνταχθούν μαζί μας στη διεκδίκηση.
- Για ένα αναπτυξιακό, αντιγραφειοκρατικό Οργανισμό του Υπουργείου ώστε να μπορεί ν ‘ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες του αγροτικού τομέα και της πολιτικής των τροφίμων.
Με κάθετη οργάνωση και στα τρία διοικητικά επίπεδα μ επαναφορά των (βίαια) αποκομμένων υπηρεσιών του, με επιμόρφωση και στελέχωση με νέο γεωπονικό δυναμικό και να μπει τέλος στις τεχνητές αντιθέσεις μεταξύ των υπηρεσιών (π.π. ΤΟΚΛΑ και υπηρεσίες των Ν.Α.)
- Για να σταματήσει επιτέλους η αποδυνάμωση του δημόσιου προς τον ιδιωτικό τομέα και αποφασιστικά θ’ αντισταθούμε στη συστηματική και καλά σχεδιασμένη απαξίωση του.
- Για ένα ρόλο γεωπόνου Δ.Υ. τεχνικού συμβούλου του αγρότη και φορέα της τεχνολογικής εξέλιξης στην παραγωγική διαδικασία και όχι σε ρόλο γραφειοκράτη. τυπικού ελεγκτή και φοροεισπράκτορα
- Για ένα βασικό μισθό που θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση μας, στον οποίο θα ενσωματωθούν όλα τα επιδόματα, ούτως ώστε ν’ επαλειφθούν σι υπάρχουσες μισθολογικές ανισότητες.
- Για την εξομοίωση αμοιβών (οδοιπορικά, ημερήσιες αποζημιώσεις κλπ). ώστε να μην υπάρχουν αμοιβές πολλών ταχυτήτων για την ίδια εργασία.

Συνάδελφοι. -ισσες
Η παράταξη μας με την παρουσία και λειτουργία της. επί δεκαετίες σφραγίζει το γεωπονικό συνδικαλισμό με αγωνιστικότατα, συνέπεια. συλλογικότητα και ανιδιοτέλεια. Θα συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην αναβάθμιση του γεωπονικού κλάδου και της αγροτικής οικονομίας.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν,
με την ενεργή συμμετοχή τους, αυτή τη προσπάθεια.
-ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου