Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ ΤΟ Π.Ο.Π. ΛΑΔΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ ΔΙΑΛΕΞΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ Η ΕΕ

Η συνείδηση του καταναλωτή εξελίσσεται ραγδαία. Όλοι και περισσότεροι αγοραστές πρώτα διαβάζουν την ετικέτα και μετά αγοράζουν το προϊόν. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σ αυτή την κατεύθυνση μας έσπρωξε η Ευρωπαϊκή ένωση, όπου θέλοντας να διασφαλίσει την ποιότητα ζωής των καταναλωτών εφάρμοσε την πολιτική «ποιότητας». Μια πολιτική που εκτός από τον καταναλωτή προστατεύει και τον αγρότη, αλλά και τον παραγωγό. Για αυτό δεν είναι τυχαίο που αμέσως βρήκε ένθερμους υποστηρικτές και στην Ελλάδα. Η Σητεία, παράδειγμα, στην Κρήτη και η Καλαμάτα στην Πελοπόννησο που παράγουν λάδι, έχουν επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή ένωση ως προστατευόμενες περιοχές. Να σημειώσουμε ότι είμαστε Τρίτη χώρα μεγαλύτερη παραγωγός ελαιόλαδου –του «υγρού χρυσού, όπως το αποκαλούσε ο Όμηρος- παγκοσμίως, κατέχοντας 16% της διεθνούς αγοράς.

Η «πολιτική ποιότητας» είναι ένα σύστημα προστασίας αρχικά της ονομασίας και στη ... συνέχεια της προέλευσης. Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, είναι το σύστημα έλεγχου και προστασίας, του προϊόντος. Πράγμα που σημαίνει ότι ένα προϊόν Π.Ο.Π πρέπει να παράγεται, να μεταποιείται και να συσκευάζεται σε μια συγκριμένη περιοχή χρησιμοποιώντας παραδοσιακές παραγωγικές διαδικασίες, με την πρώτη ύλη να παράγεται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) αναγνωρίζεται και επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σύστημα Π.Ο.Π. δημιουργήθηκε το 1992 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να διασφαλίσει την ποιότητα και την αυθεντικότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε, αλλά και να συμβάλλει στην προώθηση αγροτικών προϊόντων και τροφίμων που έχουν μία πρόσθετη αξία, εξαιτίας του ιδιαίτερου τρόπου και τόπου παραγωγής τους.

Τι σημαίνει ακριβώς Π.Ο.Π.;
- Ότι κάθε φιάλη είναι αριθμημένη και ελέγχεται, αποδεικνύοντας ότι υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους από τις Αρμόδιες Αρχές, ακολουθώντας τις ποιοτικές προδιαγραφές
- Ότι το ελαιόλαδο έχει παραχθεί σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή
- Ότι το ελαιόλαδο παρήχθη από ελιές συγκεκριμένης ποικιλίας που καλλιεργήθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή. Η ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου εξαρτώνται από τις κλιματολογικές συνθήκες και το έδαφος.
- Ότι η έκθλιψη του ελαιολάδου δεν υπερβαίνει τους 27ο C.
- Ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Ε.Ε. εγκρίνουν την ποιότητα του Π.Ο.Π. ελαιολάδου που παρήχθη την συγκεκριμένη χρονιά.
- Τα Π.Ο.Π. ελαιόλαδα είναι ελαιόλαδα ανώτατης ποιότητας.

Πως αναγνωρίζουμε το Π.Ο.Π.;

- Από το σήμα της Ε.Ε.
- Ελέγχοντας τον αριθμό της φιάλης
- Κοιτάζοντας την ημερομηνία παραγωγής στην ετικέτα

Στη χώρα μας, διάσημη για την ποιότητα του λαδιού που δίνει είναι η Κορωνέικη ελιά. Από την ποικιλία αυτή, παράγονται μεταξύ άλλων, δύο εξαιρετικά ποιοτικά ελαιόλαδα, τα οποία έχουν δικαίωμα σε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης:
Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτας
Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Σητείας, Λασιθίου Κρήτης

Το εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτας, διακρίνεται από το χαρακτηριστικά ευχάριστο άρωμα, το πράσινο χρώμα και την πλούσια, πικάντικη γεύση στην οποία κυριαρχεί το πικραμύγδαλο.
Ενώ το Π.Ο.Π. Σητείας, Λασιθίου Κρήτης, έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την έντονα φρουτώδη γεύση, τα ευγενικά αρώματα φύλλων ελιάς και πράσινου μήλου και το λαμπερό, σμαραγδένιο χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου