Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Προκύρηξη και ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ

ΕΣΑΚ-Σ ΓΕΩΠΟΝΩΝ Δ.Υ.
ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΕΓΔΥ 2009
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Η ΕΣΑΚ-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ σας καλεί
— να συμμετάσχετε μαζικά και ενεργά στις εκλογές στις Νομαρχίες στις 28/4/2009 και στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της ΠΕΓΔΥ στις 13/5/2009. στην Αθήνα.
— να απορρίψετε τις λογικές της συναίνεσης, του συμβιβασμού και των στημένων διαλόγων. που κυριαρχούν στο συνδικαλιστικό κίνημα.
— σε αγωνιστικό προσκλητήριο. μονόδρομο για την προάσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών μας ως εργαζομένων και επιστημόνων.
— να εναντιωθούμε σε κάθε αντιαγροτική Οδηγία και κανονισμό της ΕΕ - συνολικά στην πολιτική της Ε.Ε., της κυβέρνησης Ν.Δ.. των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.
Συνάδελφοι συναδέλφισσες
Οι εκλογές διεξάγονται σε μία περίοδο που εκδηλώνεται με τον πιο βάρβαρο τρόπο η κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου στο όνομα της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού. Στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, που ... τα συμπτώματά της αρχίζουμε να ζούμε στην Ελλάδα. δυναμώνει η επιθετικότητα του κεφαλαίου κατά του συνόλου των εργατικών δικαιωμάτων. με απολύσεις, με μείωση μισθών. με την «εκ περιτροπής» εργασίας και άλλα. Και στο Χώρο της Δημόσιας Διοίκησης εξαγγέλθηκαν μέτρα για πάγωμα των μισθών. γενικεύονται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης καταργώντας στην πράξη τη μονιμότητα. Είναι γνωστή η άσχημη κατάσταση στα Ταμεία μας (ΤΠΔΥ-ΟΠΑΔ) και οι γενικότερες αντιδραστικές ανατροπές στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό. στο εισόδημα μας. στην υγεία. την Παιδεία. την περίθαλψη, τις κοινωνικές παροχές.
Με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θίγονται καίρια συνταξιοδοτικό δικαιώματα καθώς με πρόσχημα την ισότητα των δύο φύλων αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης για χιλιάδες γυναίκες εργαζόμενες στη δημόσια Διοίκηση μέχρι και 17 χρόνια θέτοντας ως γενικά όριο συνταξιοδότησης τα 65 χρόνια ηλικίας για άνδρες και γυναίκες, παλιούς και νέους εργαζόμενους. Ακόμη χειρότερα αποχαρακτηρίζει το σύστημα συνταξιοδότησης από κοινωνική ασφάλιση. σε επαγγελματική ασφάλιση η οποία θα λειτουργεί ανταποδοτικά καθιστώντας τις συντάξεις επισφαλείς.
Αυτά τα μέτρα εντάσσονται στη γενικότερη αντιλαϊκή στρατηγική της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου που προωθείται από την Ε.Ε. και υλοποιείται. τώρα από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και πριν από το ΠΑΣΟΚ με συγκεκριμένο στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους και την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Επιχειρούν να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων. να τρομοκρατήσουν. να παγιδεύσουν στη λογική των επιδομάτων φτώχειας. να μπλοκάρουν τις διεκδικήσεις.
Πληρώσαμε τα κέρδη τους. τώρα θέλουν να πληρώσουμε και την κρίση τους.
Είναι οι ίδιες πολιτικές που ευθύνονται για την κατάσταση της ελληνικής γεωργίας και των μικρομεσαίων αγροτών που πρόσφατα βρέθηκαν στους δρόμους του αγώνα.
Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και των συμφωνιών του ΠΟΕ, επιταχύνει την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς. μειώνει την παραγωγή. αυξάνει την διατροφική εξάρτηση. διευρύνει το εμπορικό γεωργικό έλλειμμα. αποδιοργανώνει την μεταποιητική βιομηχανία.
Η λειτουργία του Υ.Α.Α.Τ. βρίσκεται σε αναντιστοιχία και αντιπαράθεση με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τις ανάγκες της ελληνικές γεωργίας. Βασικές Δ/νσεις καταργούνται ή αδρανοποιούνται, αρμοδιότητες και δραστηριότητες εκχωρούνται στους ιδιώτες, με μοναδικό στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση και εφαρμογή της ΚΑΠ.
Η απαξίωση. η αδρανοποίηση και υποβάθμιση του ρόλου των γεωπόνων (όπως και των άλλων γεωτεχνικών) στο Υ.Α.Α.Τ. ‚στις Ν.Α. και τους Ο.Τ.Α.. έρχεται σαν αποτέλεσμα των αντιαγροτικών πολιτικών που συναποφασίζονται στην ΕΕ και εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού και στηρίζονται από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τα στηρίγματα τους στις Νομαρχίες και τους Δήμους.
Συνάδελφοι συναδέλφισσες
Συνεχίζεται και θα συνεχιστεί στο όνομα της κρίσης. η αντιλαϊκή πολιτική. η μονόπλευρη λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων, η προς το χειρότερο «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού. η λεηλασία των ταμείων και η υποχρηματοδότηση του ΟΠΑΔ, ενώ από την άλλη τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου σημειώνουν σημαντική αύξηση. Τα γενικότερα εργασιακά και οικονομικό μας προβλήματα. θα παραμείνουν τελματωμένα και χωρίς προοπτική επίλυσης. όσο οι συμβιβασμένες ηγετικές ομάδες της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ και Α.Π. (ΣΥΝ). Σε ΑΔΕΔΥ- ΓΣΕΕ και Ομοσπονδίες. θα εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι και να στρογγυλοκάθονται στα τραπέζια του κοινωνικού διαλόγου. στηρίζοντας τις αντιλαϊκές πολιτικές και τις αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Είναι συνένοχες οι ηγεσίες του συναινετικού συνδικαλισμού σε επίπεδο ΑΔΕΔΥ-Ομοσπονδιών. που όχι μόνο έβαλαν πλάτη να περάσουν όλες οι αντεργατικές ρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων που ζούμε αλλά δίνουν χέρι με τη λογική του συνεταιρισμού. με τις προτάσεις τους για τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων στο χρηματιστήριο. την αποδοχή των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και της μερικές απασχόλησης. την άρνηση τους να αναπτύξουν αγώνες με αιτήματα που θα απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Η προβολή μόνο αιτημάτων όπως. οι εκτός έδρας αποζημιώσεις. το γεωτεχνικό επίδομα! ο ρόλος των ΤΟ.Κ.Α.Α. η μεταφορά του ΕΦΕΤ στο ΥΠΑΑΤ κλπ. λειτουργούν αποπροσανατολιστικά και στηρίζουν ουσιαστικά τις κυβερνητικές επιλογές. γιατί δεν απαντούν ούτε στη συρρίκνωση της αγοραστικής μας δύναμης. ούτε στην αξιοποίησή μας για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας. ούτε στην υποβάθμιση του ΥΠΑΑΤ και τις διαφαινόμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις (κατάργηση οργανικών θέσεων. συμβάσεις αορίστου χρόνου ή μερικής απασχόλησης για τους νεότερους συναδέλφους κλπ).
Απέναντι σ αυτή τπ ζοφερή πραγματικότητα. απαιτείται αποφασιστικά και δυναμική αντεπίθεση των εργαζομένων με γενικότερο ταξικό προσανατολισμό για σύγκρουση και ανατροπή αυτών των πολιτικών με προοπτική έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο και τις σύγχρονες ανάγκες του.
Η συσπείρωση και ο ενωτικός ταξικός αγώνας με το ΠΑ.Μ.Ε και με πλαίσιο διεκδικήσεων που θα συσπειρώνει όλους τους εργαζόμενους. θα δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την κατάκτηση των αιτημάτων μας. για την πόλη για κάθε πρόβλημα. στην κατεύθυνση για βαθιές αλλαγές. για ανάπτυξη με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών Και όχι τη λογική της αγοράς. της ανταγωνιστικότητας με βάση το κέρδος.
Εάν εξακολουθήσουμε να παρατηρούμε παθητικά την κατάσταση και δεν αντισταθούμε. οι εξελίξεις θα είναι ακόμα χειρότερες με ολέθριες επιπτώσεις στο βιοτικά μας επίπεδο, στην αγροτική οικονομία και στον ρόλο μας σαν γεωπόνων. Τα οξυμένα και χρονίζοντα προβλήματα δεν λύνονται εάν δεν ανατραπούν οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ και του ΠΟΕ. όπως αυτές εξειδικεύονται στην ΚΑΠ και τις αναθεωρήσεις της. πολιτικές που ψηφίστηκαν από ΝΔ. ΠΑΣΟΚ με συνεπίκουρο τον ΣΥΝ, οι οποίες τοποθετούν τον κλάδο μας σταδιακά στο περιθώριο της παραγωγικής
διαδικασίας. Μόνο με αγωνιστικές αντιδράσεις θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να λειτουργεί τελικά ο γεωπόνος σαν φορέας της τεχνολογικής προόδου στην παραγωγή, στην μεταποίηση και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων. Για να συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων της ελληνικής γεωργίας, στα πλαίσια μιας πολιτικής που δεν Θα κινείται στις συμπληγάδες της ΕΕ. με γνώμονα την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Η ΕΣΑΚ-Συνεργαζόμενοι απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης και ενότητας σε κάθε γεωπόνο του ΥΠΑΑΤ των ΝΑ και των ΟΤΑ για
Την πλήρη κάλυψη των απωλειών του εισοδήματος μας. από την ληστεία που γίνεται όλα αυτό τα χρόνια, μέσα από τις πολιτικές λιτότητας των κυβερνητικών πολιτικών.
Γνήσιες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. κατώτερος μισθός 1600€
Τη δημόσια δωρεάν καθολικά κοινωνική ασφάλιση με πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας, ανεξάρτητα από την ηλικία και κατάργηση των αντασφαλιστών Νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Την πλήρη δημόσια και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και την άμεση οικονομική ενίσχυση του ΟΠΑΔ.
Την κατάργηση της μερικής και κάθε άλλης αντεργατικής μορφής απασχόλησης. την εφαρμογή ίσων εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων για όλους τους συναδέλφους.
Την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο ΥΠΑΑΤ. την Περιφέρεια. στις Νομαρχίες και στους Δήμους.
Την κατάργηση των διάφορων Οργανισμών που έχουν συσταθεί (ΟΠΕΚΕΠΕ. ΟΠΕΓΕΠΕ. ΔΗΜΗΤΡΑ. Διαχειριστικές Αρχές κλπ). ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποιήσεων.
Την εφαρμογή μιας διαμετρικά αντίθετης αγροτικής πολιτικής σε αντίθεση με τις πολιτικές και τις επιδιώξεις της Ε.Ε. με γνώμονα τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. σύμφωνη με τις ανάγκες του λαού και με τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών.
Συνάδελφοι συναδέλφισσες
Οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία σήμερα που ξεδιπλώνεται η καπιταλιστική κρίση. Γιατί η εφαρμογή της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής συνοδεύεται και από τα πρωτοφανή μέτρα καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων. Πρόκειται για πολιτική την οποία συν-διαμορφώνουν μαζί με την Ε.Ε τα κόμματα του δικομματισμού, με βασικό περιεχόμενο την επιβολή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς (δημοκρατικές ελευθερίες. εργασιακά, παιδεία. υγεία. πρόνοια κλπ). με δυσμενέστατες επιπτώσεις στο εισόδημα και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων.
Σας καλούμε να υπερψηφίσετε μαζικό το Ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ-Συνεργαζόμενοι στις εκλογές, για να ανατραπεί ο σημερινός συσχετισμός. υπέρ των αγωνιστικών και ταξικών δυνάμεων. Προϋπόθεση για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων μας. μέσα από ενωτικούς. μαζικούς και διεκδικητικούς αγώνες, ενάντια στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων του δικομματισμού.
Όχι στην αδράνεια και τον συμβιβασμό
Ναι στην ενότητα και τον ταξικό αγώνα

2 σχόλια:

  1. Αν έχει κανένας την προκύρηξη της ΠΑΣΚ σε ηλεκτρονική μορφή ας την στείλει γιατί βγήκαν τα μάτια μας με το σκανάρισμα στα τετρασέλιδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού ρε φίλε οι άνθρωποι έχουν να πουν πράματα και τα τετρασέλιδα δε φτάνουν ούτε για χάπι. Τώρα ποιός θα διαβάσει τα εικοσασέλιδα πριν την κάλπη με σκοπό να ψηφήσει είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Πάντως έχω την εντύπωση ότι τις μπροσούρες τις διαβάζουν οι αντιπολιτεύομενοι με σκοπό την ανεύρεση αντεπιχειρημάτων. Τζάμπα τα έξοδα δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή