Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Υπεγράφη η νέα αγορανομική διάταξη για τα γαλακτοκομικά από το ΥΠΑΝ

Δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Ανάπτυξης η Αγορανομική Διάταξη για τα γαλακτοκομικά. Όπως είχε ανακοινώσει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος, στις ρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται και αυτή που προβλέπει ότι οι γαλακτοβιομηχανίες θα πρέπει για το φρέσκο γάλα που παράγουν να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης. Ειδικότερα ο Υφυπουργός υπέγραψε την με αριθμ. 5/2009 νέα Αγορανομική Διάταξη, με την οποία ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν την αναγραφή ενδείξεων προέλευσης πρώτης ύλης στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται τα διάφορα είδη γάλακτος στα ράφια των καταστημάτων λιανικής.

Μεταξύ άλλων στην νέα Α.Δ. προβλέπονται τα εξής:...
Στη συσκευασία των προϊόντων (γάλα, γάλα σε σκόνη, σοκολατούχο γάλα, γιαούρτη με προσθήκες ή μη άλλων υλών, επιδόρπια πάσης φύσης με βάση το γάλα, κρέμα, ρυζόγαλο, κρέμα γάλακτος) αναγράφεται υποχρεωτικά η ένδειξη που υποδηλώνει τη χώρα ή τις χώρες προέλευσης της πρώτης ύλης, καθώς και το ποσοστό πρόσμιξης, εφόσον χρησιμοποιήθηκε γάλα με προέλευση από περισσότερες της μίας χώρες.
Για τα προϊόντα, τα οποία παρήχθησαν ή εισήχθησαν πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου και με την έναρξη ισχύος της νέας Α.Δ., βρίσκονται αδιάθετα και άρα στις συσκευασίες τους δεν αναγράφονται οι προβλεπόμενες ενδείξεις από τη νέα Α.Δ. μπορούν να διατεθούν στον τελικό καταναλωτή ως έχουν, το αργότερο μέχρι 31/7/2009, με εξαίρεση τα γάλατα εβαπορέ, ζακχαρούχα ή μη, τα οποία μπορούν να διατεθούν στον τελικό καταναλωτή μέχρι 31/10/2009.
Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να τοποθετούν τα πάσης φύσεως πωλούμενα γάλατα σε ευδιάκριτα, ξεχωριστά σημεία (σε ξεχωριστά ράφια κάθε κατηγορία).
Η Α.Δ. ισχύει σε όλη την Χώρα από την επομένη της δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Από αγρότυπο

1 σχόλιο:

  1. http://www.foodnavigator.com/Product-Categories/Food-safety-and-labelling/Half-of-all-consumers-ignore-food-labels/?utm_source=Newsletter_Product&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%2BProduct

    ΑπάντησηΔιαγραφή