Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας για την πώληση της Β.Φ.Λ.

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο πώλησης της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Ν. Καρβάλης (ΒΦΛ) σε ιδιώτες εκφράζει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του, το Παράρτημα (εντός των ορίων του οποίου δραστηριοποιείται η μονάδα της Ν. Καρβάλης) δηλώνει ότι πιστεύει στη διατήρηση της υγιούς και κερδοφόρας λειτουργίας της Β.Φ.Λ. με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και των Ελλήνων Αγροτών. Εκτιμά δε ότι μια τέτοια προοπτική μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα με την διατήρηση της υπάρχουσας μετοχικής σύνθεσης της εταιρίας και τυχόν πώληση της μπορεί να τη διαταράξει ανεπανόρθωτα.

Σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ, η Β.Φ.Λ., ...έχει αποδείξει σε όλη τη διάρκεια της παραγωγικής της λειτουργίας ότι στηρίζει την αγροτική παραγωγή της χώρας και τον Έλληνα Αγρότη με τα υψηλής ποιότητας λιπάσματα που διαθέτει στην αγορά, ενώ παράλληλα συμβάλλει τόσο στην τοπική όσο και γενικότερα στην Ελληνική Οικονομία αφού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας δίνοντας εργασία άμεσα ή έμμεσα σε χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Παράλληλα δεν πρέπει να παραβλέψουμε την συμβολή της και στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας με τις σημαντικές εξαγωγές πρώτων υλών και τελικών προϊόντων που έχει να επιδείξει.

«Ζούμε σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης των πάντων, σε μια εποχή όμως που βασική μας μέριμνα θα πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Τα παραγόμενα λιπάσματα από τη Β.Φ.Λ. είναι προσαρμοσμένα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας και πληρούν τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις όπως αυτές διαμορφώνονται στα πλαίσια της «Πολλαπλής Συμμόρφωσης» και των κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.», σημειώνει η ανακοίνωση.

«Η ύπαρξη της Β.Φ.Λ. ως εγχώριου παραγωγού λιπασμάτων βοηθάει στη ρύθμιση των τιμών όλων των λιπασμάτων που διακινούνται στην Ελληνική Αγορά, αποθαρρύνοντας ανεξέλεγκτες αυξητικές τάσεις ως συνέπεια μονοπωλιακών καταστάσεων που μπορεί να υπάρξουν στην αγορά με την απουσία της.

Βρισκόμαστε χρονικά σε ένα κομβικό σημείο για τη Βιομηχανία αλλά και για την Αγροτική Οικονομία της χώρας μας. Η Β.Φ.Λ. έχει εισέλθει σε μια κερδοφόρα πορεία τον τελευταίο καιρό, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο χρηματοοικονομικής εξυγίανσης που ξεκίνησε το 2008. Η Βιομηχανία πέραν του λιπάσματος έχει αρχίσει να επεκτείνει την δραστηριότητα της και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους με ευοίωνες προοπτικές.

Έχοντας υπόψη τις περιορισμένες δυνατότητες της Ελληνικής Πολιτείας να ασκήσει αυτόνομη αγροτική πολιτική γιατί αυτή ασκείται σε επίπεδο Ε.Ε., αλλά και όλα τα προαναφερόμενα, Τονίζοντας παράλληλα, όπως άλλωστε ειπώθηκε και στη σύσκεψη που συνδιοργανώσαμε με την Νομαρχία Καβάλας στις 03/04/2009, ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι (ποιοτικοί και φορολογικοί) στα παράνομα εισαγόμενα λιπάσματα ώστε πέρα από τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού που θα πρέπει εδραιωθούν με αυτό τον τρόπο, να διασφαλιστεί και η ορθή γεωργική πρακτική με παράλληλη προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος», καταλήγει η ανακοίνωση.

2 σχόλια:

  1. Λυσάξατε όλοι με τις αποκρατικοποιήσεις και την πώληση προβληματικών επειχηρήσεων στους ιδιώτες. Ρε δεν έχετε καταλάβει ότι ο Βγενόπουλος και οι λοιποί επιχειρηματίες ασκούν τη κοινωνική πολιτική που έπρεπε να ασκεί το κράτος? Ξέρετε πόσα χρήματα πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι κάθε μέρα δουλεύοντας ή όχι η ΒΦΛ και οι άλλες επιχειρήσεις του δημοσίου. Πρέπει να κατανοήσετε ότι το κράτος δεν κάνει για μπίζνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Βγενόπουλος μας λυπήθηκε και θέλει να μας δώσει λεφτά. Τα θες και τα λες ή σου φεύγουνε;

    Το κράτος κάνει τις επενδύσεις για να αναπτυχθεί ο τόπος ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ολυμπιακή κλπ.
    Οι Βγενόπουλοι έρχονται για να κλέψουν τον πλούτο που οι ίδιοι δεν είναι άξιοι να δημιουργήσουν.
    Κανένας ιδιώτης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για να δημιουργήσει τις υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας που έφτιαξε το κράτος. Ακόμα και αν έχει τα χρήματα δεν έχει την δυνατότητα να περιμένει 30 χρόνια για να κάνει απόσβεση της επένδυσης.

    Οι κλεφταράδες που μας κυβερνάνε είναι οι ανάξιοι που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο προσωπικός πλουτισμός και το ξεπούλημα της περιουσίας μας.
    Αν δεν είναι άξιοι να φύγουν όχι να ξεπουλάνε για να ταίζουν την γαλάζια μαφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή