Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Δεν ήταν ο Ηγούμενος, ούτε και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου



Γυναίκα - κλειδί «καίει» Μπασιάκο, Κοντό

Παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα θυμίζει η υπόθεση των οικοπέδων που αντάλλαξε η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου με τις εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας. Και αυτό γιατί τα οικόπεδα που δίδονταν προς ανταλλαγή στο μοναστήρι είχε επιλέξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, ως όφειλε.

Η αποκάλυψη έρχεται στο φως με το εσωτερικό έγγραφο που έστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς την ΚΕΔ στις 11 Αυγούστου του 2005 με το οποίο της αναφέρει αποκάλυπτα ότι πρέπει να δοθούν στη Μονή Βατοπαιδίου μόνο τα οικόπεδα που έχουν
μαρκαριστεί με κύκλο στη λίστα των εκτάσεων σε ευρύτερες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας. Με λίγα λόγια το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται πως είχε έρθει σε συνεννόηση με τη Μονή Βατοπαιδίου για το ποια οικόπεδα ήθελε να της παραχωρηθούν και γι’ αυτό το λόγο έστειλε συγκεκριμένη λίστα προς την ΚΕΔ προκειμένου αυτή να προχωρήσει στη σύναψη των συμβολαίων. Η λίστα των οικοπέδων σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα περιέχει 55 οικόπεδα στη Ραιδεστό εκ των οποίων η ΚΕΔ έπρεπε να ανταλλάξει 17, στην περιοχή Καρδία 69 οικόπεδα εκ των οποίων η ΚΕΔ παραχώρησε 42, στο
Ωραιόκαστρο το σύνολο των διαθέσιμων οικοπέδων ήταν 45 εκ των οποίων η ΚΕΔ έδωσε 21 και τέλος στο Πανόραμα η λίστα περιέχει 11 οικόπεδα εκ των οποίων ανταλλάχθηκαν 2. Ολες βέβαια οι ανταλλαγές έγιναν με σχεδόν… ισάξια και ίδιας έκτασης οικόπεδα της λίμνης Βιστωνίδας.

Μάλιστα η βιασύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κλείσει το θέμα διαπιστώνεται εύκολα όταν διακρίνει κανείς ότι μέσα στη λίστα των οικοπέδων αρχικά ήταν να δοθεί και μια έκταση στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, η οποία όμως είχε προγραμματιστεί για την κατασκευή σχολείου. Για την επίμαχη έκταση η υπάλληλος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στ. Μαντέλη που υπογράφει το έγγραφο προτιμά να κάνει διόρθωση πάνω στη λίστα αντί να συντάξει μια καινούργια, καθαρή, χωρίς μουντζούρες.

Ενημέρωση
Για το επίμαχο αυτό έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα ο ΕΤ φαίνεται ότι είχαν ενημερωθεί ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Μπασιάκος και ο υφυπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός, αφού το έγγραφο της κ. Μαντέλη κοινοποιήθηκε και σε αυτούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τέτοιες παρεμβάσεις στη λειτουργία της ΚΕΔ σχετικά με την επιλογή των οικοπέδων υπάρχουν και άλλες σε άλλες περιοχές της χώρας. Αλλωστε είναι γνωστό ότι η ΚΕΔ παραχώρησε οικόπεδα στη Μονή Βατοπαιδίου από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και την Καβάλα.

Το έγγραφο αυτό, με αριθμό πρωτοκόλλου 4163, δείχνει πως η υπόθεση της ανταλλαγής δημοσίων εκτάσεων με τη λίμνη Βιστωνίδα έχει μεγάλο βάθος. Και αυτό γιατί ουσιαστικά η υπογράφουσα κ. Μαντέλη υποχρεώνει την ΚΕΔ να προχωρήσει στις συγκεκριμένες ανταλλαγές οικοπέδων καθώς επικαλείται την υπουργική απόφαση3822/25-1-2004 για την ανταλλαγή των εκτάσεων. Ωστόσο μέσα από το υπηρεσιακό αυτό έγγραφο αποκαλύπτεται ότι υπάρχει και άλλη εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ΚΕΔ για το θέμα, αφού αναφέρονται άλλα δύο σχετικά έγγραφα. Ειδικότερα το 478/31-1-2005 και το 2189/13-52005 το περιεχόμενο των οποίων έχει να κάνει αποκλειστικά με την ανταλλαγή των οικοπέδων.

Το σίγουρο είναι ότι η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου παίρνει πλέον άλλη διάσταση, καθώς η δημοσιοποίηση τέτοιου περιεχομένου εγγράφων αποδεικνύει ότι η ΚΕΔ είχε καθαρά το ρόλο του διεκπεραιωτή στην όλη υπόθεση, αφού εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία.

Επιπλέον το έγγραφο αυτό δείχνει ότι κάποιοι από την ΚΕΔ περνούν στην αντεπίθεση καθώς δεν θέλουν να γίνουν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι. Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία της ΚΕΔ ετοιμάζει την απολογία της προς την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και πρόκειται να προσκομίσει αρκετά έγγραφα παρόμοιου περιεχομένου.Ε-Τύπος

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ εργατική υπάλληλος η κ.Μαντέλη.Πότε τα προλάβαινε όλα(Βατοπέδι,Άρτα..κ.λ.π.)?Μπράβο της!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή