Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Αγροτικες κινητοποιήσεις στην Πέλλα

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΠΕΛΛΑΣ
Έδεσσα , 23 -11-2008
Συνάδελφοι κτηνοτρόφοι

Τα τελευταία χρόνια αγωνιζόμαστε μαζί με τους συναδέλφους όλης της χώρας πρώτα απ’ όλα για τη δική μας επιβίωση, αλλά και για την σωτηρία & την ανάπτυξη της Ελληνικής κτηνοτροφίας σε όφελος του εργαζόμενου καταναλωτή.

Αφορμή για να ξεχειλίσει η αγανάκτησή μας ήταν ...η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στις Ζωοτροφές και οι εξευτελιστικές τιμές παραγωγού στο Γάλα & το Κρέας . Αυτά δεν ήταν παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου της αντι κτηνοτροφικής πολιτικής , που επιβάλει η Ε.Ε. και - δυστυχώς - εφαρμόζουνε συνειδητά και κατά γράμμα οι Ελληνικές Κυβερνήσεις . Το πολυδιαφημισμένο Νομοσχέδιο για την Κτηνοτροφία αποδείχτηκε «άνθρακες ο θησαυρός» , αφού ούτε το θέμα της νομιμοποίησης παλιών εγκαταστάσεων με απλοποιημένο και - προπάντων μη δαπανηρό - τρόπο για το σχεδόν ανύπαρκτο κτηνοτροφικό εισόδημα πέτυχε . Όσο για τα ζητήματα τιμών των προϊόντων μας και το κοστολόγιο της παραγωγής ο παραπάνω Νόμος ούτε καν τα άγγιξε . Η εφαρμοζόμενη πολιτική στο τομέα της κτηνοτροφίας πρέπει ν’ αλλάξει , οι αγώνες μας έδειξαν στην Κυβέρνηση το δρόμο .

- Η κατάργηση της Τιμής Βάσης , που αποτελεί την αιτία μείωσης των τιμών παραγωγού για τα προϊόντα μας & για την αντίστοιχη αύξηση των βιομηχανικών προϊόντων και άρα & των Ζωοτροφών , δεν ήταν συνειδητή εφαρμογή αυτής της αντι κτηνοτροφικής πολιτικής;

- Ποιά ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και βελτίωση της θέσης των κτηνοτρόφων & των οικογενειών τους μπορεί να υπάρξει , όταν διατηρείται με τις αποφάσεις τους η ποσόστωση των 11.023.000 Αιγοπροβάτων και τα υπόλοιπα περίπου 3.500.000 μένουν χωρίς επιδότηση;

- Ποιά οράματα Βιολογικής κτηνοτροφίας και καθαρών ποιοτικών προϊόντων μπορούν να εφαρμοστούν όταν ψηφίζουν Οδηγίες για την ελεύθερη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών στη κτηνοτροφική αλυσίδα με πρόσφατο παράδειγμα το μεταλλαγμένο βαμβακόσπορο της Bayer;

- Ποιο νόημα έχει η αύξηση της Εξισωτικής αποζημίωσης από 6 σε 7 ευρώ , όταν απαιτούν αυστηρή τήρηση εφαρμογή των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής τη στιγμή , που οι βοσκήσιμες εκτάσεις με ευθύνες των κυβερνώντων είναι λειψές και μεγάλος αριθμός ζώων θα μείνει εκτός επιδότησης ;

- Σε τι θα ωφελήσει η Άδεια Λειτουργίας και τα «μικροτσίπς» , που μας επιβάλουν για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων & των εκμεταλλεύσεων μας με το φορτώνοντας μας με παραπάνω οικονομικό κόστος και βάρος στο ψαλιδισμένο πλέον εισόδημά μας ;

Όλα αυτά , Κύριοι , με μαθηματική ακρίβεια θα μας οδηγήσουν πολύ σύντομα στον αφανισμό μας .

Συνάδελφοι κτηνοτρόφοι ,

η αλλαγή αυτών των πολιτικών αποτελεί αντικειμενική ανάγκη , τόσο για τη δική μας επιβίωση και το μέλλον των οικογενειών μας , αλλά και εθνική ανάγκη διατήρησης ενός σημαντικότατου κλάδου της διατροφικής αλυσίδας . Και όπως γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι πολιτικοί , είναι βαθιά πολιτικό ζήτημα .

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ & ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ για το άμεσο φρενάρισμα της συνεχιζόμενης κατρακύλας είναι :

1. Άμεση έκτακτη οικονομική ενίσχυση 20.000 ευρώ σε κάθε κτηνοτροφικό νοικοκυριό , λεφτά υπάρχουν – το δώρο των 28 δις ευρώ στους τραπεζίτες το αποδεικνύει .
2. Να επιδοτηθούν οι Ζωοτροφές στο ύψος τουλάχιστον του 50 % των σημερινών τιμών .
3. Θεσμοθετημένες κατώτερες τιμές παραγωγού

Στο Γάλα : - Πρόβειο στο 1,30 ευρώ το κιλό .

- Γίδινο στο 0,90 ευρώ το κιλό .

- Αγελαδινό στο 0,45 ευρώ το κιλό για όλες τις ποσότητες .

Στο Κρέας : - Αμνοερίφια στα 8 ευρώ το κιλό .

- Μοσχαρίσιο στα 5 ευρώ το κιλό .

4 Να μην εφαρμοστούν μέτρα , που θα επιβαρύνουν παραπάνω το κόστος παραγωγής , όπως - Άδειες λειτουργίας σταυλικών εγκαταστάσεων .

- Τοποθέτηση « μικροτσίπς » .

Συνάδελφοι Κτηνοτρόφοι ,

Σας καλούμε όλους σε ξεκίνημα νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων σ’ αυτή τη κατεύθυνση , να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας .



ΟΛΟΙ τη ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΗ στη ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΛΛΑΣ στην ΕΔΕΣΣΑ!

Καλούμε επίσης σ’ αυτή τη κατεύθυνση να συμπαραταχθούν και όλα τα Κόμματα και τους Βουλευτές , που θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν για την επιβίωση & το μέλλον των οικογενειών μας ,

αλλά και τη διατήρηση & ανάπτυξη των Κτηνοτρόφων & της Κτηνοτροφίας .

Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν.Πέλλας


ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ( Π.Α.ΣΥ.) Ν.ΠΕΛΛΑΣ
Εμπαίζουν τους καπνοπαραγωγούς
Στον εμπαιγμό των καπνοπαραγωγών προχωρούν, για άλλη μια φορά, οι πρασινογάλαζοι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ, στήνοντας ένα παιχνίδι δημιουργίας εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού, προκειμένου να μην κοπεί το 50% της επιδότησης από το 2010.
Η ολική αποδέσμευση των επιδοτήσεων από τη παραγωγή , που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ με τη συναίνεση και του ΠΑΣΟΚ , αλλά & των ΠΑΣΕΓΕΣ – ΣΥΔΑΣΕ – ΓΕΣΑΣΕ - ΚΑΠΝΙΚΗΣ , αποδεκάτισε την καπνοκαλλιέργεια με τεράστιες αρνητικές συνέπειες και στην απασχόληση, στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο & στη γενικότερη τοπική οικονομία των καπνοπαραγωγικών περιοχών.
Συνειδητά όλα αυτά τα χρόνια αποπροσανατόλιζαν τους καπνοπαραγωγούς για τον τρόπο εφαρμογής του Κανονισμού, πίεζαν για ολική αποδέσμευση γνωρίζοντας ότι θα σταματήσει την καπνοκαλλιέργεια και τέσσερα χρόνια μετά θυμήθηκαν πως η μεταφορά του 50% στο Β’Πυλώνα είναι κλοπή από το Καπνοπαραγωγό .
Οι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με τους διοικούντες κάποιων Ενώσεων και Ομάδων Παραγωγών, επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που θα συζητήσει το θέμα στις 19/11/2008. Στήνουν μια συνάντηση στην Αθήνα μαζί με τις συμβιβασμένες διοικήσεις των ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΚΑΠΝΙΚΗΣ και ανακοινώνουν συλλαλητήρια για τις 18 και 19 Νοέμβρη.
Η ΠΑΣΥ διαφώνησε με τον Καν. 864 / 2004, που προετοίμασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ψήφισε & εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ , παρά το γεγονός των προεκλογικών υποσχέσεων για μη ψήφιση του.
Το θέμα της περικοπής της επιδότησης του καπνού είναι πολύ σοβαρό και αφορά 55.000 καπνοπαραγωγούς. Γιατί η νέα ΚΑΠ που στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα οδήγησε τους καπνοπαραγωγούς εκτός καλλιέργειας, τους κόβει στη συνέχεια και τη μισή επιδότηση.
Η διαφωνία της ΠΑΣΥ δεν περιορίζεται μόνο στη μεταφορά των μισών επιδοτήσεων στο Β’Πυλώνα .
Διαφωνήσαμε & διαφωνούμε με την αποσύνδεση των επιδοτήσεων από τη παραγωγή , με το πάγωμα των επιδοτήσεων στο ύψος του μέσου όρου της τριετίας 2000-2001-2002 και τις παράνομες παρακρατήσεις επί των επιδοτήσεων ( χαράτσια διαφοροποιήσεων , ΟΣΔΕ κλπ.). Με τις θέσεις αυτές έγκαιρα ενημερώσαμε τους Καπνο-παραγωγούς και σε όλες τις κινητοποιήσεις , που οργανώσαμε , τονίζαμε τις πολύπλευρες αρνητικές συνέπειες αυτού του Κανονισμού και προβάλαμε συγκεκριμένα αιτήματα για το μέλλον του Καπνού.
Σήμερα και με αφορμή την αλλαγή της ΚΑΠ στα πλαίσια του λεγόμενου «έλεγχου υγείας» & το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που θα συζητήσει το θέμα στις 19/11/2008
η ΠΑΣΥ διεκδικεί τη ριζική αλλαγή του Κανονισμού , έτσι ώστε :
* Να μην υλοποιηθεί η μεταφορά του 50% των επιδοτήσεων στο Β’ Πυλώνα από το 2010.
* Να σταματήσουν άμεσα οι «νόμιμες» & παράνομες παρακρατήσεις από τις επιδοτήσεις .
Οι θιασώτες και οι υποστηρικτές των ολέθριων αποφάσεων της νέας ΚΑΠ και των αντιαγροτικών επιταγών της ΕΕ δεν μπορούν έτσι, χωρίς ίχνος ντροπής, να βγαίνουν και να εμφανίζονται ως τιμητές των συμφερόντων των καπνοπαραγωγών και των αγροτών γενικότερα. Η πολιτική που υπηρετούν και προπαγανδίζουν, αυτά και άλλα χειρότερα θα φέρει για την αγροτιά της χώρας.
Γραμματεία ΠΑΣΥ Ν. Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου