Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ : ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ,
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ,
ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Καθημερινά διαπιστώνουμε όλοι ότι ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας συρρικνώνεται και το αγροτικό εισόδημα μειώνεται δραματικά. Είναι το αποτέλεσμα της ασκούμενης αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας,
χωρίς σύγχρονο και συγκεκριμένο μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης του αγροτικού τομέα,
χωρίς την επιστημονική και την τεχνική υποστήριξη των παραγωγών στην παραγωγική διαδικασία,
χωρίς να υπάρχει επαρκώς στελεχωμένος, σύγχρονος και συντονισμένος διοικητικός μηχανισμός.
Τα πάντα προχωρούν στον «αυτόματο πιλότο».
Παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου, να παρουσιάζει μια «ωραιοποιημένη» εικόνα στον αγροτικό τομέα, η πολιτική αυτή δεν άντεξε, όπως άλλωστε αναμενόταν, και κατάρρευσε. Τώρα φάνηκαν τα πραγματικά προβλήματα στο εισόδημα των αγροτών (αδιάθετα αγροτικά προϊόντα, κατάρρευση των τιμών, αγρότες σε απόγνωση), στην ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων (μείωση εξαγωγών, αύξηση εισαγωγών) και στη ποιότητα και ασφάλεια των παραγομένων και εισαγομένων αγροτικών προϊόντων (διατροφικά σκάνδαλα)....
Οι γεωτεχνικοί έχουμε πολλές φορές επισημάνει τα προβλήματα και έχουμε κάνει προτάσεις, αλλά οι Πολιτικές Ηγεσίες και ιδιαίτερα ο σημερινός υπουργό ΥΠΑΑΤ, μας αγνοούν.
Έχουμε επισημάνει ότι :
· Ο ρόλος του Υπουργείου έχει πλέον περιορισθεί στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων και έχει εγκαταλειφθεί ο αναπτυξιακός προσανατολισμός του αγροτικού τομέα.
· Οι υπηρεσίες γεωργίας έχουν αποδιοργανωθεί και διαλυθεί, γιατί έχουν κατακερματισθεί στο Υπουργείο, στις Περιφέρειες και στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και αδυνατούν να στηρίξουν και να υλοποιήσουν αναπτυξιακά προγράμματα του Υπουργείου.
· Η ανάθεση αντικειμένων και αρμοδιοτήτων σε Οργανισμούς και Ανώνυμες Εταιρείες του Υπουργείου, με ταυτόχρονη απαξίωση των Δ/νσεων του Υπουργείου, χωρίς να ευθύνονται οι εργαζόμενοι, προσθέτουν προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου και στη στήριξη του αγροτικού τομέα.
· Η καταστρατήγηση της ισχύουσας νομοθεσίας, κοινοτικής (διαδικασίες χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων ΟΣΔΕ) και εθνικής (Π.Δ. 344/2000 ‘’Επαγγελματικά δικαιώματα γεωτεχνικών’’) και η μεροληπτική ανάθεση έργου σε Συνεταιριστικές Οργανώσεις και μελετών, χωρίς τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, ούτε τη διαφάνεια υπηρετούν, ούτε τους αγρότες εξυπηρετούν, ούτε τα προβλήματα του αγροτικού τομέα επιλύουν.
· Η τελευταία επινοηθείσα τακτική ανάθεσης σε επιτροπές και ομάδες εργασίας, του χειρισμού πολλών σημαντικών αντικειμένων και μάλιστα με παχυλές αμοιβές στα μέλη τους, απαξιώνει τις καθ’ ύλη αρμόδιες υπηρεσίες και δημιουργεί ελεγχόμενους και κατευθυνόμενους μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται οι διατιθέμενες πιστώσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και τη στήριξη του εισοδήματος των πραγματικών αγροτών.
· Η επαρκής στελέχωση και ο συντονισμός των υπηρεσιών γεωργίας παραμένει ζητούμενο και ταυτόχρονα αίτημα και αγωνία εκατοντάδων αδιόριστων γεωτεχνικών, αλλά και αγροτών.
· Τα γεωτεχνικά πανεπιστήμια αγωνιούν για την έλλειψη αντιστοίχησης των παρεχομένων σπουδών στους φοιτητές τους, με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
· Η επιστημονική απαξίωση, η οικονομική υποβάθμιση και η διαφοροποίηση των αμοιβών μεταξύ εργαζομένων με όμοια προσόντα και απασχολουμένων με τα ίδια αντικείμενα, έχει δώσει τη χαριστική βολή στη λειτουργία και τελικά στη διάλυση των υπηρεσιών.

Συνάδελφοι γεωτεχνικοί,
Ο κατήφορος αυτός δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και πρέπει να σταματήσει.
Η συνεχιζόμενη επιστημονική και επαγγελματική απαξίωση και αποξένωση από τα επιστημονικά και γνωστικά μας αντικείμενα και η οικονομική μας υποβάθμιση, επιβάλλουν μια οργανωμένη και μαζική πανγεωτεχνική αντίδραση για την ουσιαστική αντιμετώπισή τους.
Οι συνδικαλιστικοί και επαγγελματικοί φορείς των γεωτεχνικών που υπογράφουμε, αποφασίσαμε να αντιδράσουμε με πανγεωτεχνική συγκέντρωση την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008, ώρα 11 πμ, στο χώρο του κεντρικού κτιρίου του Υπουργείου ΥΠΑΑΤ (Αχαρνών 2).
Σας καλούμε όλους να συμμετέχετε μαζικά στην πανγεωτεχνική συγκέντρωση και στις άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.
Η παθητική αντίδραση τελείωσε.
Είναι αγώνας που μας αφορά όλους.
Είναι ευθύνη όλων και καθενός ξεχωριστά να αντιδράσει.

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ :

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (ΠΟΣΓ)
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών (ΠΟΣΕΓ)
Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ)
Πανελλήνια Ένωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ)
Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος Μικρών Ζώων
Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ)
Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων (ΠΑΚΙΔΑ)
Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ)
Πανελλήνιος Σύλλογος Ιχθυολόγων Δημοσίου
Πανελλήνιος Σύλλογος Γεωλόγων Δημοσίου
Πανελλήνιος Σύλλογος Ανέργων Γεωπόνων

2 σχόλια:

  1. Ο Θυμός μας είναι πολύ μεγάλος, κάντε τον όμως να μπορέσει να βρεί δρόμο να εκφραστεί.
    Χωρίς απεργία πως θα κατέβουμε στην Συγκέντρωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχει προκηρύξει η ΠΟΓΕΔΥ 4ωρη στάση εργασίας από τις 11.00. Έχει στείλει χαρτί στις υπηρεσίες, σήμερα το πρωί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή