Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Η ΠΟΣΓ για τον Κο Κοντό

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ Π.Ο.Σ.Γ.
Δελτίο Τύπου
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η επίθεση του ΥΠΑΑΤ κου Αλέξανδρου Κοντού εναντίον των Γεωπόνων και ταυτόχρονα δημιουργεί ερωτηματικά η αλλοπρόσαλλη πολιτική του σε σχέση με την έναρξη του 4 Κ.Π.Σ.
Η ανεκδιήγητη συμπεριφορά του ΥΠΛΑΤ κου Κοντού σε σχέση με τους Επιστήμονες Γεωπόνους αλλά και τους Αγρότες συνεχίζεται και πραγματικά είναι απορίας άξιο σε ποιο ακριβώς αδιέξοδο θέλει να οδηγήσει την αγροτική ανάπτυξη της Χώρας ο κος Υπουργός, και πόσο ακόμη θα βλάπτει τα συμφέροντα των Παραγωγών.
Και εξηγούμε αναλυτικά:...
Μετά την εξαγγελία για τα μικρά σχέδια βελτίωσης (των οποίων η Κ.Υ.Α. και οι εφαρμοστικές Υ.Α. ακόμα αναζητούνται), και την παράνομη εντολή του κου Υπουργού να παραλαμβάνονται φάκελοι υποψηφιότητας χωρίς υπογεγραμμένη προκήρυξη, και όπου δια χειρός Γ Γραμματέα κου Παπαγιαννίδη και κατ’ εντολή του κου Υπουργού αφαιρέθηκε η αναγκαιότητα του πιστοποιημένου Γεωτεχνικού συντάκτη με παραβίαση της εισήγησης των Υπηρεσιακών Παραγόντων συντακτών και αγνοώντας το Π.Δ.344, ακολούθησε το σχέδιο νόμου για την προκήρυξη του μέτρου των Νέων Αγροτών που επίσης αφαιρεί την αναγκαιότητα σύνταξης από τους πιστοποιημένους Γεωτεχνικούς μεταβιβάζοντας την σε γεωτεχνικούς χωρίς πιστοποίηση και σε αποφοίτους των ΤΕΙ.
Έτσι λοιπόν με διαδικασίες που είναι Νομικά και Τεχνικά έωλες Θα λυθούν όλα τα προβλήματα του Υπουργείου και του Υπουργού!!!
Η απαξίωση της τεχνικής στήριξης είναι το ζητούμενο για τον Κο Υπουργό. Θα πρέπει Ίσως να του θυμίσουμε ότι σι συντάσσοντες μελέτες για τους αγρότες στα πλαίσια των ΚΠΣ δεν είναι απλά Γεωτεχνικοί αλλά διαπιστευμένοι μέσα από το ΓΕΩΤΕΕ και έπειτα από ειδική εκπαίδευση. Ακυρώνει ο κος Υπουργός τον ρόλο των Πανεπιστημιακών Ανώτατων Σχολών και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου χωρίς να τον ενδιαφέρει καθόλου η ποιότητα των επενδύσεων και οι επιπτώσεις τόσο στο Περιβάλλον όσο και στην ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων (τροφίμων), και του καταναλωτή.
Αλλά ας δούμε τις επιπτώσεις των πολιτικών πράξεων του Κου Κοντού σε αυτούς για τους οποίους παραπλανητικά δείχνει ότι ενδιαφέρεται.
Στα δικαιολογημένα παράπονα των κτηνοτρόφων για:
-Την καθυστέρηση των προκηρύξεων των προγραμμάτων (σε λίγο συμπληρώνονται 3 χρόνια χωρίς προκήρυξη σχεδίων βελτίωσης)
- Τις περικοπές των επενδύσεων στα εγκεκριμένα σχέδια του 2006
- Τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές στα ολοκληρωμένα σχέδια και στους Νέους Αγρότες
ο κος Υπουργός διαδίδει υπερήφανα την προκήρυξη των μικρών σχεδίων που όμως δεν θα έχουν ουσιαστικά δικαιούχους όσους έκαναν σχ. Βελτίωσης στο Γ’ ΚΠΣ και σε αυτούς που θέλουν να κάνουν μια μεγαλύτερη επένδυση στο Δ’ ΚΠΣ. Ποιο λοιπόν είναι «δώρο» του Υπουργού στους κτηνοτρόφους;
«Δεν Θα πληρώσουν, τάχα, μελέτη για τα σχέδια αυτά».
Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Ι. Οι κτηνοτρόφοι από ότι φαίνεται στην κατάθεση του φακέλου Θα πρέπει να έχουν άδεια λειτουργίας ή αποχαρακτηρισμό από το Δασαρχείο, και βεβαίωση ότι η εκμετάλλευση βρίσκεται εκτός οικισμού, άρα τοπογραφικό. Ενώ στο προηγούμενο καθεστώς ο κτηνοτρόφος επιδοτείτο για την διαδικασία αυτή τώρα τα πληρώνει από την τσέπη του. Βεβαίως ο κτηνοτρόφος Πρέπει να πληρώσει εξ ολοκλήρου από την τσέπη του την τελική άδεια λειτουργίας αφού δεν ανήκει στις επιλέξιμες δαπάνες.
2. Υποβάλλουν φάκελο και Παίρνουν καταρχήν έγκριση να υλοποιήσουν επενδύσεις χωρίς να γνωρίζουν επακριβώς τι Πρέπει να καταθέσουν για να πάρουν την επιδότηση. Αποτέλεσμα: αν δεν γίνει σαφές ότι δεν μπορούν όλα τα παλιά ποιμνιοστάσια να βγάλουν άδεια λειτουργίας Θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις κτηνοτρόφων που Θα κάνουν την επένδυση των 5 0.000 και δεν Θα πάρουν επιδότηση.
3. Επειδή κάποιοι επιτήδειοι Θα κάνουν «συμφέρουσες προσφορές» στους κτηνοτρόφους, θα αναλάβουν (έναντι αμοιβής φυσικά) να τους οδηγήσουν σε ένα δρόμο τον οποίο ούτε γνωρίζουν ούτε μπορούν βεβαίως να μάθουν γιατί η Γεωτεχνική Επιστήμη δεν αποκτάται δια εξαγγελίας Υπουργού αλλά σπουδάζεται 5 χρόνια στο Πανεπιστήμιο.
Έτσι λοιπόν ο Υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «προσπαθεί να δημιουργήσει ανάπτυξη στην Ύπαιθρο» διακηρύσσοντας ότι οι Γεωτεχνικοί δεν είναι απαραίτητοι. Και οι κτηνοτρόφοι και νέοι αγρότες που Θα τον πιστέψουν απλά Θα διαπιστώσουν ότι τελικά έχει μεγάλο Κόστος αυτή η παράξενη ιδέα του κ. Υπουργού.
Σε ότι αφορά την επιχειρούμενη επαγγελματική εξίσωση των Γεωπόνων αποφοίτων του Πανεπιστημίου με τους απόφοιτους των ΤΕΙ, προφανώς εντάσσεται στην άγνοια του κου Υπουργού για το επίπεδο των Πανεπιστημιακών Σπουδών, της διαφοράς μεταξύ Πανεπιστημιακού ιδρύματος και Τεχνολογικού ιδρύματος, καθώς και της Διαπίστευσης των Γεωτεχνικών ΑΕΙ μελετητών.
Προφανώς δεν σέβεται ούτε το ισχύον Νομικό καθεστώς για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Γεωτεχνικών, Προεδρικό Διάταγμα 344.
Επίσης τέλος είναι σημαντικό ότι οι Γεωπόνοι μελετητές δραστηριοποιούνται νόμιμα με δελτίο παροχής υπηρεσιών στους αγρότες — κτηνοτρόφους, και αποδίδουν ΦΙΙΑ και Φόρους στο Ελληνικό Δημόσιο.
Σε κάθε περίπτωση χωρίς Καμία συντεχνιακή αγωνία(μάλλον μας χαρίζει αφορολόγητα χρήματα ο κος Υπουργός) Θα υπερασπιστούμε την σωστή πρακτική επενδύσεων για τους Έλληνες Κτηνοτρόφους.
Πρέπει τέλος να καταδικάσουμε την επιλεκτική εξυπηρέτηση των «ενημερωθέντων αγροτών» όπου στέλνονται οι ημέτεροι παραγωγοί να καταθέσουν αιτήσεις προτεραιότητας για τα μικρά σχέδια έπειτα από έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κου Σκιαδά, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες Χωρίς να έχουν προηγηθεί οι Κ.Υ.Α. και ΥΑ.
Προφανώς σε αυτές τις μεθοδεύσεις που δημιουργούν πολίτες δύο κατηγοριών δημιουργούν προβλήματα οι Γεωπόνοι και ενοχλούν τον διαπράττοντα Νομικές Παρατυπίες κο Υπουργό

Ο κος Υπουργός ας υπερασπιστεί με άλλους τρόπους το εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων(τιμές αγροτικών προϊόντων, κλπ) και ας σταματήσει τις λαϊκίστικες κορώνες που μόνο αποπροσανατολιστικά μπορούν να λειτουργήσουν.
Τέλος του εφιστούμε την Προσοχή στο να μην εμπλέξει την Χώρα και τους Έλληνες Παραγωγούς σε περιπέτειες με «χαριτωμένους αυτοσχεδιασμούς» και να εφαρμόσει σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και το Νομικό πλαίσιο όλα τα προγράμματα που αφορούν Κοινοτικές ενισχύσεις.
Η ΠΟΣΓ καλεί όλες τις Ομοσπονδίες Γεωπόνων και Γεωτεχνικών να αντιταχθούν σε αυτήν την δίχως προηγούμενο επίθεση που δέχεται ο κλάδος μας και δια του κλάδου μας η Ελληνική Γεωργία και Κτηνοτροφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου