Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Είναι πολλά τα λεφτά για να τα αφήσουν στα ΚΕΓΕ

Τα χρήματα για την εκπαίδευση των αγροτών που δίνει η Ευρωπαϊκή ένωση είναι πάρα πολλά . Η δημιουργία μεσαζόντων (ιδιωτικά ΚΕΚ) και η κατάργηση των ΚΕΓΕ είναι η μεγάλη αλλαγή του Υπουργού.

trikaland
Ερώτηση για την απόφαση του Υπουργείου να καταργήσει το Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ) Καλαμπάκας απηύθυνε ο Βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Χάιδος, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό.
Με την Κοινοβουλευτική του Παρέμβαση ο Βουλευτής τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας του, καθώς είναι το μοναδικό στο Νομό Τρικάλων, όπου εκτός των άλλων γίνεται και η υποχρεωτική για την είσπραξη των χρημάτων εκπαίδευση των νέων αγροτών της περιοχής που είναι ενταγμένοι σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ολοκληρώνοντας ο Βουλευτής, αφού υπογράμμισε την τεράστια προσφορά αυτού του Κέντρου στους
αγρότες του Ν. Τρικάλων, κάλεσε την Κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της για το κλείσιμό του και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του προς όφελος των αγροτών του τόπου μας.

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό

ΘΕΜΑ: Η διακοπή της λειτουργίας του ΚΕΓΕ Καλαμπάκας και οι
σοβαρές επιπτώσεις για τους αγρότες του Νομού Τρικάλων.

Είναι γνωστό ότι ο Νομός Τρικάλων είναι ένας κατ’ εξοχήν αγροτικός Νομός και το εισόδημα των κατοίκων του στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η περιφέρεια και ο κόσμος της υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής της Κυβέρνησης της Ν.Δ., αφού οι τιμές σχεδόν όλων των προϊόντων καταρρέουν και τα οικονομικά των κατοίκων επιδεινώνονται δραματικά.
Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που η ύπαιθρος μαραζώνει, οι αγρότες περιμένουν «ως μάννα εξ ουρανού» τις ενισχύσεις από τα διάφορα αγροτικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν, για να αντιμετωπίσουν κάποια από τα αδιέξοδα που τους παρουσιάζονται και να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις βιοποριστικές τους ανάγκες.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όμως, όχι μόνο δεν στηρίζει τους αγρότες σε αυτή την αρνητική συγκυρία αλλά αντίθετα με την αδιαφορία και με τις επιλογές του δυσχεραίνει ακόμη και την είσπραξη των χρημάτων που δικαιούνται οι νέοι αγρότες από τα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα στα οποία έχουν υπαχθεί. Κι αυτό, διότι απαραίτητη προϋπόθεση για την είσπραξη αυτών των χρημάτων είναι η συμπλήρωση 150 ωρών παρακολούθησης σε Κέντρα Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ), πολλά από τα οποία όμως το Υπουργείο αποφάσισε να κλείσει λόγω του ότι η ελλιπής χρηματοδότησή τους δεν επαρκεί για να συνεχίσουν όλα τη λειτουργία τους. Μεταξύ των παραπάνω Κέντρων περιλαμβάνεται και το ΚΕΓΕ Καλαμπάκας, το οποίο είναι το μοναδικό στο Νομό Τρικάλων και έχει να επιδείξει μεγάλη προσφορά στην περιοχή. Η διακοπή της λειτουργίας αυτών των Κέντρων έχει σαν συνέπεια οι νέοι αγρότες να βρίσκονται «επί ξύλου κρεμάμενοι», αφού δε θα μπορούν να εκπαιδευτούν στον τόπο τους και κατ’ επέκταση να εισπράξουν τα χρήματά τους από τα χρηματοδοτούμενα από την Ε. Ε. προγράμματα.
Πέραν αυτών, η ανωτέρω επιλογή της Κυβέρνησης να καταργήσει πολλά από τα λειτουργούντα έως σήμερα ΚΕΓΕ προκαλεί βάσιμες υποψίες ότι σκοπός του Υπουργείου είναι να αναθέσει αυτή τη δράση σε ιδιώτες επιχειρηματίες.
Κατόπιν των ανωτέρω

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1) Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία και να καταργήσει πολλά από τα λειτουργούντα ΚΕΓΕ της χώρας και με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες που θα υποστούν οι αγρότες από το κλείσιμό τους;
2) Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, έτσι ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του το ΚΕΓΕ Καλαμπάκας, το οποίο είναι το μοναδικό στο Νομό Τρικάλων;
3) Που και πώς θα κάνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση οι αγρότες της περιοχής οι οποίοι είναι ενταγμένοι σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα μετά την κατάργηση του ΚΕΓΕ Καλαμπάκας;

ana-mpa

Διευκρινήσεις για την απόφαση αναστολής της λειτουργίας των Κέντρων Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ), λόγω αδυναμίας χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία από 1967 επιμόρφωναν τους αγρότες, ζητούν βουλευτές της αντιπολίτευσης με ερώτηση τους στη Βουλή, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέκο Κοντό.
Η αναστολή λειτουργίας των ΚΕΓΕ, που τα διαχειριζόταν ο Οργανισμός Επαγγελματικής Γεωργικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης ΟΕΓΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ, μπορεί, σύμφωνα με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, να θέσει υπό αίρεση την εκπλήρωση των όρων συμμετοχής αγροτών στα κοινοτικά αγροτικά προγράμματα, αφού σε αυτά υπάρχουν προϋποθέσεις για επιμόρφωση των αγροτών που εισπράττουν κοινοτικές επιδοτήσεις μέσω των προγραμμάτων (νέοι αγρότες, σχέδια βελτίωσης κ.α.).

Παράλληλα, οι βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν ποιος φορέας θα καλύψει στο εξής τις ανάγκες επιμόρφωσης των αγροτών και τι θα γίνει με τους αγρότες που ήδη συμμετέχουν σε προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ, στα οποία απαιτούνται συγκεκριμένες ώρες επιμόρφωσής τους.

2 σχόλια:

  1. Οι βουλευτές ρωτάνε, οι Συνδικαλιστές τι κάνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ? ΑΝ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΑΓΡΟΤΗ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥΛΗ - ΛΥΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ! ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΝΤΟ ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΥΙΟ ΚΟΚΚΙΝΟΥΛΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΕΦΤΑΣΕ... ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ! ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΚΟΥΓΕΤΕ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΠΙΣΩ ΚΟΝΤΟΣ -ΚΟΡΗ ΚΟΝΤΟΥ & ΚΟΚΚΙΝΟΥΛΗΣ. ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΤΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΕΑ! ΠΑΝΤΩΣ ΤΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΚΗΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΠΟΛΥΘΕΣΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ. ΟΠΟΥ ΠΑΝΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΑΛΛΑ Ο ΚΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΠΟΛΕΣ ΕΥΚΕΡΙΕΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή