Θα γεννηθεί αρσενικό ή θυληκό; Μακάρι να γεννηθεί το σωστό για να μην χάσω τα ευρώ.
Πολλοί κτηνοτρόφοι πληρώνουν ποινές που ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ αν δεν ...γεννήσει το σωστό φύλλο μοσχαριού η αγελάδα!!!!.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ ΧΑΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ
Αυτό συμβαίνει γιατί όσοι εντάχθηκαν στην Βιολογική Κτηνοτροφία αναλαμβάνουν την υποχρέωση να διατηρούν στην εκμετάλλευση τους τα ζώα που έχουν την στιγμή της ένταξης, για μια πενταετία.
Τα ζώα αυτά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες
α) αυτά που είναι θηλυκά και έχουν ηλικία πάνω από 24 μήνες,
β) αυτά που είναι θηλυκά και έχουν ηλικία από 6-έως 24 μήνες και
γ) αυτά που είναι αρσενικά και έχουν ηλικία απο 6 έως 24 μήνες.
Έτσι για παράδειγμα ο κτηνοτρόφος εντάσσει στο πρόγραμμα 100 αγελάδες 40 μοσχίδες και 40 μοσχάρια. Την επόμενη χρονιά που κάνει αίτηση πληρωμής όταν αναζητούν οι υπηρεσίες στο μητρώο να εξετάσουν πόσα διατηρεί την ημερομηνία (πχ 1-1-2009 ), που κατέθεσε την αίτηση πληρωμής, παρατηρούν οτι έχει πχ 100 αγελάδες 31 μοσχίδες και 49 μοσχάρια. Αυτό συμβαίνει γιατί στην κατηγορία 6-24 μηνών εντάσσονται τα ζώα που γεννήθηκαν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα στην εκμετάλλευση και φεύγουν από την κατηγορία αυτή αυτά που έχουν μεγαλώσει.
Στην περίπτωση αυτή (είναι πραγματική) ο άνθρωπος υπέστη κύρωση 5000 ευρώ περίπου, γιατί οι αγελάδες του γέννησαν περισσότερα αρσενικά από θηλυκά .
Το υπουργείο Αθηναϊκής Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να καταλάβει ότι οι παραγωγοί δεν πρέπει να πληρώνουν ποινές γιατί οι αγελάδες δεν γέννησαν το σωστό φύλλο μοσχαριού.
Αντί να βάζουν τους κτηνοτρόφους να κάνουν στις αγελάδες " προγεννητικό έλεγχο" καλύτερα είναι να ανασυσταθεί το υπουργείο Γεωργίας σε όλη την Ελλάδα.
Το μπάχαλο στην οργάνωση του Υπουργείου θα συνεχιστεί αν δεν ανασυσταθεί σε Επίπεδο χώρας, με τη ένταξη σε αυτό των υπηρεσιών των Νομαρχιών, περιφερειών, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΤοΚΚΑ κλπ .
Καταρχάς ο παραγωγός είναι υποχρεωμένος να κρατάει τα μοσχάρια 12 μήνες και μετά να πουλήσει τα μοσχάρια ή να τα σφάξει , κάθε μοσχάρι επιδοτείται μία φορά στην ζωή του ,εφόσον αυτό αντικατασταθεί από κάποιο άλλο μοσχάρι ώστε να μην διαταράσσεται ο αριθμός των ζωικών μονάδων με τις οποίες εντάσσεται στο πρόγραμμα(σύμφωνα με διευκρίνηση του Υπουργείου σε γραπτό ερώτημα μας .Οπότε γιατί θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πόσα ζώα έχει την ημερ/νια κατάθεσης της αίτησης πληρωμής εφόσον κατά το προηγούμενο διάστημα είχε μοσχάρια τα οποία διατήρησε 12 μήνες στην εκμετάλλευση και τα έσφαξε π.χ. δύο μήνες πριν την κατάθεση της αίτησης πληρωμής , και με δεδομένο ότι γίνεται αντικατάσταση από καινούργια αυτά δεν δικαιούνται επιδότησης ; Το πρόβλημα με το φύλλο των μοσχαριών το αντιμετωπίσαμε και εμείς με ένα παραγωγό που για κακή του τύχη είχε περισσότερα γεννημένα θηλυκά από αρσενικά . Η απάντηση από το Υπουργείο η ίδια από ανθρώπους που δεν έχουν δει αγελάδα και στάβλο στην ζωή τους αλλά ξέρουν μόνο από χαρτιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να σημπληρώσω στο παραπάνω σχόλιο μου άλλη επιδότηση έχουν τα αρσενικά μοσχάρια και άλλα τα θηλυκά στο πρόγρμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας .
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα είναι πράγματι πολύ σοβαρό γιατί οποιαδήποτε απόκλιση από τον αριθμό των ζώων ανά φύλλο επιβάλει ποινές ΟΣΔΕ και αν η διαφορά είναι πάνω από 20% απορρίπτονται από την πληρωμή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι 38-42 να ήταν τα ζώα που γεννήθηκαν στο αναφερθέν παράδειγμα πάλι κύρωση έχει ο παραγωγός
Επειδή είναι πολύ δύσκολο να προγραμματίσει πόσα ζώα θα έχει την ημερομηνία αναφοράς πολλές φορές βλέπουμε να υπάρχουν τα ζώα αλλά οι κυρώσεις να πέφτουν σύννεφο. Άν πχ μερικά ζώα συμπλήρωσαν τα δύο έτη πρόσφατα έχει αποτέλεσμα να εμφανίζεται μεγάλος αριθμός αγελάδων και μικρότερος μοσχίδων. αν δεν γεννηθούν όσα αρσενικά ή θηλυκά πρέπει, πάλι κυρώσεις μπαίνουν.
Το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν αρκετά χρόνια εφαρμογής του μέτρου με αποτέλεσμα να προβλήματα να μεγαλώνουν συνεχώς .
Καλησπέρα σας . Ποιά είναι η γνώμη σας όσον αφορά τα βοσκοτόπια με τα οποία συμμετέχουν οι αγρότες στο ΟΣΔΕ και στα διάφορα προγράμματα της Ευρωπαικής ένωσης σε σχέση με την εφαρμογή από την χώρα μας του συστήματος ελέγχου αγροτεμαχίων μέσω τηλεπισκόπησης όπως απαιτεί και η ευρωπαική ένωση . Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα κλάψουν μανούλες .
ΑπάντησηΔιαγραφήΈθεσες δύο ερωτήματα, το ένα για το ΟΣΔΕ για τα βοσκοτόπια και δεύτερο το θέμα της τηλεπισκόπισης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσον αφορά το πρώτο,το ΟΣΔΕ ,ισχύει ότι και για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Τα χωράφια και οι εκτάσεις τα έχουν παρκάρει οι Ενώσεις για να μην έχει κανένας πρόβλημα (ατομικά) σε έκταση και ας πέφτουν σε όποιο μέρος και να είναι.
Στα βοσκοτόπια, ιδιαίτερα στην Νότια Ελλαδα και τα νησιά που η πίεση για να δηλωθούν βοσκοτόπια για να μην χαθούν οι ενισχύσεις είναι πιο μεγάλη τα πράγματα είναι πιο τραγικά.
Το δεύτερο θέμα της τηλεπισκόπισης έχει δύο παραμέτρους. Η πρώτη είναι η ιδιωτικοποίηση. Οι εταιρείες που κάνουν την τηλεπισκόπιση είναι ιδιωτικές και έτσι έχουμε άμεση ιδιωτικοποίηση του τομέα των ελέγχων ΟΣΔΕ.
Το δεύτερο σημείο είναι ότι ούτε και η τηλεπισκόπιση θα κάνει τίποτα γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα χωράφι που να έχει διορθωθεί όταν συμπέπτουν και ακολουθεί και η τηλεπισκόπιση τα λάθη του μητρώου.
Η τηλεπισκόπιση μου θυμίζει τον τρόπο που τα οικονόμησαν οι εταιρείες για να φτιάξουν το μητρώο χωρίς να φτιάξουν τίποτε.
Σε πληροφορώ ότι ούτε και στην Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι καλύτερα σε ότι αφορά τα βοσκοτόπια .Όσον αφορά δε την τηλεπισκόπηση συμφωνώ ως ένα σημείο αλλά δεν θα γίνεται αποτύπωση του συγκεκριμμένου αγροτεμαχίου ;στην περίπτωση μας βοσκότοπος οπότε θα φαίνεται στην οθόνη αν αυτό είναι δάσος , χέρσο ή λιμνοθάλασσα όπως διαπίστωσε και ο κοινοτικός έλεγχος ο οποίος επισκέφτηκε πρόσφατα την χώρα μας για αυτό τον σκοπό , δηλαδή τον έλεγχο των βοσκοτόπων και τρέχαν οι ΟΠΕΚΕΠΕΔΕΣ πανικόβλητοι αφού αυτοί τους είχαν ελέγξει προηγουμένως. Πάντως το αστείο είναι ότι ένας λόγος για τον οποίο αφαίρεσαν τον έλεγχο του ΟΣΔΕ απο τις Δ/νσεις Αγροτ. Αν. ήταν ότι δεν κάναμε σωστούς ελέγχους( Λόγια του ακατανόμαστου προηγούμενου Υπουργού Αγροτικής Υπανάπτυξης .)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα, πρέπει: Αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις που συζητούμε, να επιδοτούνται όπως τα μοσχάρια. Ίσως ακόμη λιγότερο, γιατί σε μυαλό υπολείπονται των μοσχαριών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαστε ο Πολωνικός Σύνδεσμος Εκτροφέων και Παραγωγών Βοοειδών στην Πολωνία.
Το εμπορικό γραφείο διορίστικε από το 2008. Είμαστε ο μόνος αντιπρόσωπος των εκτροφέων και παραγωγών Πολωνίας, όλες οι εταιρίες είναι μεσιτικές. Έχουμε όλα τα είδοι βοοειδών ακόμα και για ιδιοτική παραγγελία σε πολύ καλή τιμή. Εταιρίες που θα συνεργαστούν μαζί μας έχουν την δυνατότητα ανάπτηξης.
Σας προσκαλούμε στην σύνεργασία.
Διερμινέας
Κατερίνα Παδιά
τηλ.
00 48 663 185 483