Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009

Στην Κρήτη επιμένουν οι αγρότες

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνουν εκτός των όποιων κυβερνητικών μέτρων παρόλο που πρώτοι μπήκαν στον χορό των κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες της Κρήτης.
Η συνέχιση των κινητοποιήσεων υποστηρίχθηκε από τους αγρότες και στο μπλόκο του Πλατανίου και σε αυτό των Λινοπεραμάτων, αλλά συμφωνήθηκε από σήμερα ανά δύο ώρες να ανοίγουν τα μπλόκα για μισή ώρα προκειμένου να μην προκληθούν προβλήματα. Την ίδια στιγμή αποκλεισμένες θα μείνουν και σήμερα οι Εφορίες στον Ν. Χανίων, ενώ για όσους συμμετέχουν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ συμφωνήθηκε να τους αφήσουν να περάσουν από το μπλόκο.
Ο αγροτικός κόσμος στα Χανιά και το Ρέθυμνο που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος καθώς βλέπει τα περισσότερα μπλόκα στην υπόλοιπη χώρα να υποχωρούν μετά από τοπικές συμφωνίες με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ίδια στιγμή τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και αφορούν τα προϊόντα της Κρήτης -ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, κηπευτικά- να προσφέρουν ... κυριολεκτικά ψίχουλα.
Οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο στο Πλατάνι πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα την πρώτη ουσιαστικά γενική τους συνέλευση από τότε που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις στην οποία υπήρξαν τοποθετήσεις από τη μεγάλη πλειοψηφία των παρευρισκομένων. Στη συνέλευση αυτή:
- Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στράφηκαν ενάντια στην απόφαση των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών της Κρήτης να πραγματοποιήσουν "απόβαση" το πρωί της Δευτέρας στον Πειραιά αγρότες από την Κρήτη και στη συνέχεια να αποκλείσουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τόνισαν χαρακτηριστικά πως "μια τέτοια κίνηση δεν θα αποφέρει τίποτα", "καλύτερα να μείνουμε εδώ και να ενισχύσουμε το μπλόκο" κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό πως στη συλλογή των ονομάτων που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν την Κυριακή στην Αθήνα το ενδιαφέρον ήταν πολύ περιορισμένο.
- Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ήταν όλοι στην απόφαση των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών να γίνει συνάντηση το Σάββατο με τους βουλευτές και τους νομάρχες και να ζητηθεί η στήριξή τους. Οι περισσότεροι αναφέρθηκαν με ιδιαίτερα επικριτικούς χαρακτηρισμούς στους βουλευτές, "αυτοί ευθύνονται για την κατάσταση που βρισκόμαστε", "δεν έκαναν τίποτα για να οφεληθεί η Κρήτη".
- Έγιναν προτάσεις για προσπάθειες ενίσχυσης του μπλόκου, πραγματοποίηση συναυλιών, εκδηλώσεων με ομιλητές πανεπιστημιακούς. Επίσης προτάθηκαν να ζητηθεί από το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν απεργία συμπαράστασης, να μπουν αιτήματα για τιμές ασφαλείας κ.ά.
"Η Κρήτη μείνει απέξω από τα υποτιθέμενα μέτρα της κυβέρνησης. Θέλουμε ισότιμη μεταχείριση. Επειδή δεν μας ακούει προτείνουμε να μπούμε σύσσωμοι στα καράβια να πάμε στην Αθήνα έξω από το Υπουργείο το πρωί της Δευτέρας, να κάνουμε κατάληψη, να δώσουμε τα αιτήματα, να κάνουμε πορεία στη Βουλή και το βράδυ να επιστρέψουμε Κρήτη. Το Σάββατο να καλέσουμε βουλευτές και νομάρχες της Κρήτης και να τους ζητήσουμε να στηρίξουν τα αιτήματά μας" ήταν η πρόταση των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών της Κρήτης που μετέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γιώργος Γωνιωτάκης, η οποία, όπως προαναφέραμε, αντιμετωπίσθηκε με επιφυλακτικότητα.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ομόφωνο ψήφισμα στήριξης των αγροτών εξέδωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων. Σε αυτό αναφέρεται πως το Ν.Σ. "στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών, που διεκδικούν τη διασφάλιση της οικονομικής τους επιβίωσης αλλά και των προοπτικών συνέχειας της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας. Βρισκόμαστε κοντά στους αγρότες και θεωρούμε ως μόνη ενδεδειγμένη λύση για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα, τη σταδιακή δρομολόγηση των αιτημάτων τους, μέσα από τον διάλογο και τη διαβούλευση. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν δεν υπάρξουν δραστικά μέτρα από την πλευρά της πολιτείας θα έχουμε μαζική εγκατάλειψη του αγροτικού επαγγέλματος και ερημοποίηση της υπαίθρου. Οι τιμές του πετρελαίου, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών αλλά και η έλλειψη υποδομών συνεχώς επιβαρύνουν την αγροτική παραγωγή, συνθέτοντας ένα εξαιρετικά δύσκολο σκηνικό για την τοπική οικονομία. Για τους λόγους αυτούς καλούμε την κυβέρνηση να επέμβει αποφασιστικά, συμβάλλοντας με τις πολιτικές της επιλογές στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των αγροτών, που αποτελούν βασικό πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας και καθοριστικό παράγοντα της κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα και οι αγρότες οφείλουν να αγωνιστούν για την κατάκτηση μιας νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, να προχωρήσουν στην εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος και στη δημιουργία νέων ισχυρών ομάδων παραγωγών, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία προβολής, προώθησης και εμπορίας των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων".


“Χαλαρότερο” το μπλόκο
Ικανοποιημένοι από την απόφαση των αγροτών να επιτρέψουν την κίνηση στην εθνική οδό για μισή ώρα, κάθε δίωρο εμφανίστηκαν χθες φορείς του Αποκόρωνα. Οι δήμαρχοι της επαρχίας είχαν βρεθεί στο μπλόκο το βράδυ της Τετάρτης ζητώντας να ανοίξει για ορισμένες ώρες ο δρόμος, ενώ κάποιοι από αυτούς ζήτησαν να σταματήσει η κινητοποίηση στο συγκεκριμένο σημείο, ωστόσο αποδοκιμάσθηκαν από τους αγρότες. Χθες το πρωί από τις 10 ως τις 12 ο δρόμος άνοιξε για την κίνηση των οχημάτων, ενώ και το μπλόκο των αγροτών καθόλη τη διάρκεια της ημέρας ήταν πιο "χαλαρό" σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου