Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Την είδηση την βρήκαμε στην Τσουκνίδα

Με αφορμή την δημοσιοποίηση της ΚΥΑ για τα «ΜΙΚΡΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ», και την μέχρι τώρα προσπάθεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης(με τον προηγούμενο Υπουργό), να τα παρουσιάσει ψευδώς ως την λύση στα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου κρίνουμε απαραίτητο να δημοσιοποιήσουμε την άποψη μας για αυτά. Θα εξηγήσουμε παρακάτω τους λόγους που το πρόγραμμα για τα μικρά σχέδια βελτίωσης είναι χωρίς αμφιβολία αντιοικονομικό και αντιαναπτυξιακό.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια ολοκληρωμένη επιχειρηματική επένδυση για κτηνοτροφική μονάδα 250 αιγοπροβάτων, που περιλαμβάνει ... αρμεκτική μηχανή 24 θέσεων, κτίριο αρμεκτηρίου 75μ2, θηλαστική μηχανή, σιλό 10 κυβικών, ποιμνιοστάσιο 300 μ2, αποθήκη 100 μ2, παγολεκάνη 450 λίτρων, γεννήτρια 20 KVA, παρασκευαστήριο ζωοτροφών, βιολογικό καθαρισμό αποβλήτων, και θερμοσίφωνα. Στα παραπάνω πρέπει οπωσδήποτε να προστεθεί και χώρος θηλαστηρίου τουλάχιστον 50 μ2 με σχαρωτό δάπεδο διότι η διατήρηση των νεογέννητων αμνοεριφίων σε μη διαπερατό δάπεδο ή χώμα οδηγεί σε θνησιμότητα πάνω από 50% λόγω κακών συνθηκών υγιεινής.

Το επιλέξιμο κόστος των παραπάνω επενδύσεων είναι περίπου 225.000€ στην περίπτωση των κανονικών σχεδίων βελτίωσης ζωικής και η επιδότηση φτάνει στα 135.000€, ενώ αντίθετα στα μικρά σχέδια το όριο είναι στα 50.000€ και η επιδότηση στο μέγιστο 30.000€. (η ανάλυση των παραπάνω είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου).

Είναι φανερό ότι για μία ολοκληρωμένη επένδυση σύγχρονη και αποδοτική είναι απαραίτητο να υποβληθεί φάκελος στα κανονικά σχέδια βελτίωσης ζωικής παραγωγής. Ακόμη και στην περίπτωση όμως που κάποιος θα επιλέξει να μετατρέψει μία υπάρχουσα αποθήκη σε αρμεκτήριο, το κόστος των 55€ ανά τετραγωνικό είναι τουλάχιστον γελοίο. Το πραγματικό κόστος για μετατροπή σε αρμεκτήριο φτάνει στα 180 € ανά μέτρο τουλάχιστον (εκσκαφές, επιχωματώσεις σκάμματος, πλακάκια σε δάπεδο και σε τοίχους, πάνελ σε στέγη αν είναι λαμαρίνα, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις τριφασικού ρεύματος, υδραυλικές εγκαταστάσεις σύνδεσης με σύστημα βόθρων κτλ.). Άρα μιλάμε για ένα κόστος 13.000-15.000 € εκ του οποίου επιλεξιμα θεωρούνται μόνο τα 4.400 €! Αυτό το οποίο πολύ βολικά δεν θεώρησε απαραίτητο να ενημερώσει ο κ. Υπουργός είναι ότι και τα υπάρχοντα αλλά και τα νέα κτίρια είναι υποχρεωτικό να έχουν οικοδομική άδεια, και σε περίπτωση που γίνει αλλαγή χρήσης ακόμα και αν υπάρχει η άδεια πρέπει να γίνει υποβληθεί φάκελος αλλαγής χρήσης στην πολεοδομία. Αυτό συνεπάγεται έξοδα που κυμαίνονται από 3.000 έως 5.000 € τουλάχιστον (στην περίπτωση υφιστάμενων κτιρίων) τα οποία ΔΕΝ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ. Κατόπιν πρέπει να εκδοθεί Άδεια Λειτουργίας της εκμετάλλευσης. Κόστος γύρω στα 1.500 € το οποίο ΔΕΝ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ. Το κόστος σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ ΔΕΝ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ άρα υποχρεωτικά πρέπει να γίνει αγορά γεννήτριας η οποία θα λειτουργεί συνεχώς και θα καταναλώνει τεράστια ποσότητα καυσίμου για να λειτουργεί εκτός από το αρμεκτικό και η παγολεκάνη η οποία είναι απαραίτητη ώστε να είναι ο κτηνοτρόφος δικαιούχος του ποιοτικού πριμ. Αν επιλέξει κάποιος να αγοράσει θηλαστικό θα πρέπει να φροντίσει από την τσέπη του να κατασκευάσει χώρο θηλασμού για να μην δει τα νεογέννητα αμνοερίφια να πεθαίνουν κατά δεκάδες από διάρροιες και άλλες ασθένειες. Κόστος ανέγερσης θηλαστηρίου 15.000-17.000 € (και άλλα 4.000-5.000 € άδεια οικοδομής) το οποίο ΔΕΝ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ.

Αν υπολογίσουμε τα παραπάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι ακόμα και στην πιο απλή και οικονομική, αλλά απολύτως αντιαναπτυξιακή και πρόχειρη λύση, το κόστος φτάνει στα 100.000 € (μετατροπή κτιρίου, αρμεκτική μηχανή, παγολεκάνη, θηλαστικό και κτίριο θηλαστηρίου, γεννήτρια, σύστημα βόθρων, άδειες οικοδομής, άδεια λειτουργίας) εκ τον οποίων επιλέξιμα στην καλύτερη περίπτωση θα θεωρηθούν τα 50.000 € και η επιδότηση θα είναι 25.000 € (με 50%).

Δεν θα παραλείψουμε να αναφερθούμε στο ότι ένας κτηνοτρόφος που θα ενταχθεί στα μικρά σχέδια θα πρέπει να ξεχάσει τα κανονικά σχέδια βελτίωσης ζωικής για τρία χρόνια μετά την αποπληρωμή του προγράμματος του. Αυτό είναι αρκετό για να φτάσει μέχρι τη λήξη του Δ΄ΚΠΣ. Έτσι λοιπόν η μοναδική επιδότηση που θα πάρει από ένα ολόκληρο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης είναι τα ψίχουλα των 25.000€ του κ. Αλέξανδρου Κοντού.

Αυτά είναι τα περίφημα μικρά σχέδια βελτίωσης, το πιο αναχρονιστικό επενδυτικό μέτρο που εκδόθηκε ποτέ. Ένα μέτρο που θα οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή πλήθος κτηνοτρόφων που θα συνειδητοποιήσουν στην πορεία ότι τα 25.000€ δεν φτάνουν ούτε για πασατέμπο.

Ο κ. Αλέξανδρος Κοντός δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για κανέναν κτηνοτρόφο. Ήδη είναι εκτός κυβέρνησης αλλά οι συνέπειες της πολιτικής του θα βαρύνουν για χρόνια το σύνολο του αγροτικού τομέα και πολύ περισσότερο τους κτηνοτρόφους.

Η μοναδική πολιτική του τέως Υπουργού ήταν να χαρίζει προνόμια στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για να λειτουργούν ως προστατευτικό ανάχωμα στην οργή των γεωργοκτηνοτρόφων για την πολιτική του. Στην πραγματικότητα οι Ενώσεις επί υπουργίας Κοντού άφησαν στην άκρη τις αρχές του Αγροτικού Συνεργατισμού και μετατράπηκαν σε επιχειρήσεις που παράγουν υπερκέρδη σε βάρος των μελών τους που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με την αλλοπρόσαλλη πολιτική που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Γεωργίας.

1 σχόλιο:

  1. Σε μια προσφατη ερευνα σχετικά με την απόδοση των κτηνοτροφικών μονάδων οι οποίες έχουν αρμεκτήρια και αλλα σύγχρονα αρμεκτικά συστήματα διαπιστωθηκε ότι εαν ολοι οι κτηνοτροφοι του κόσμου θα ειχαν αρμεκτηρια στις μονάδες τους, καθημερινα θα υπήρχε ενα ποτήρι γαλα για ολους τους ανθρώπους της γης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή