Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Ο ΕΦΕΤ περνά από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Από τον αγρότυπο

Δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή του ο ΕΦΕΤ περνά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με στόχο την καθετοποίηση και την ενοποίηση των ελέγχων από το χωράφι και το στάβλο μέχρι το ράφι. Ο ΕΦΕΤ παραμένει ΝΠΔΔ και οι υπάλληλοι του Οργανισμού δεν πρόκειται να μετακινηθούν από τα γραφεία τους αλλά αλλάζουν πολιτικό προϊστάμενο. Πάντως οι αντίστοιχοι σύλλογοι των εργαζομένων του ΥΠΑΑΤ και του ΥΠΑΝ δεν έχουν ενημερωθεί για τον συντονισμό των υπηρεσιών τους όσον αφορά τους ελέγχους που θα πραγματοποιούν. Οι Γεωτεχνικοί του ΥΠΑΑΤ σε ανακοίνωσή τους χαιρετίζουν την ... εξαγγελία αυτή που, όπως υποστηρίζουν, έρχεται να πραγματοποιηθεί μετά από μακροχρόνιους συνδικαλιστικούς αγώνες. «Ποιοι και από πότε αποφάσισαν ότι ο ΕΦΕΤ είναι «πακέτο» το οποίο μεταφέρεται;» ρωτάνε σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του ΕΦΕΤ.

Μια πράξη που συμπορεύεται με όσα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτήρισε την απόφαση μετακίνησης του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ΕΦΕΤ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο κ. Σ. Χατζηγάκης, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη τη Δευτέρα (19/1/2009). Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Χατζηγάκης, θα υπάρξει με τον τρόπο αυτό καλύτερος έλεγχος των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι, θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα.
Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η απόφαση είναι ένα βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, κάτι που το υποστήριζε από όταν ήταν ευρωβουλευτής. «Η δύναμη ενός υπουργού άλλωστε, δεν μετριέται από το εύρος της δουλειάς του, αλλά από το πόσο σωστά κάνει τη δουλειά του. Η μεταρρύθμιση αυτή είναι στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει εξαγγείλει η ΝΔ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ
Μετά από κοινή σύσκεψη των Υπουργών Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη και Σωτήρη Χατζηγάκη, συμφωνήθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) να υπαχθεί με την υφιστάμενη δομή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων του, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Η επιλογή αυτή, που θα υλοποιηθεί με την ολοκλήρωση σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να διαμορφωθεί μια νέα στρατηγική, η οποία θα εστιάζεται στη συνολική, ολοκληρωμένη και ενοποιημένη προσέγγιση της υγιεινής, της ασφάλειας και της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων γενικότερα, όπως προβλέπεται στα πολυετή Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ελέγχου (ΠΟΕΣΕ), στηριζόμενη σε συγκεκριμένες υπηρεσιακές δομές.

Με την υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιτυγχάνεται μια ενιαία οργανωτική δομή των επισήμων ελέγχων στα τρόφιμα, αποφεύγονται οι επικαλύψεις συναρμοδίων υπηρεσιών, διαμορφώνεται ευοίωνη προοπτική η χώρα μας ν’ ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως προβλέπει και το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, μετασχηματίζεται και ουσιαστικά σε Υπουργείο με πλήρεις αρμοδιότητες στον έλεγχο των τροφίμων, όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, αφού ευχαρίστησε τον συνάδελφό του Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη όχι μόνο για τη διάθεση καλής συνεργασίας, αλλά και για τη γενναιοφροσύνη και τη θαρραλέα πρωτοβουλία του στο θέμα του ΕΦΕΤ, τόνισε τα εξής:
«Η ποιότητα των γεωργικών προϊόντων είναι εισόδημα, οδηγεί σε μεγαλύτερο εισόδημα. Η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων υπηρετεί τον ανταγωνισμό και την καινοτομία.
Με την υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πραγματοποιείται η ενοποίηση όλων των αναγκαίων ελέγχων και διασφαλίζονται καλύτερες προοπτικές για το εισόδημα και των αγροτών και των καταναλωτών.

- Ενοποιούμε, πλέον, όλους τους ελέγχους, από το χωράφι έως το ράφι.

- Εξασφαλίζουμε μεγαλύτερη ποιότητα στα αγροτικά προϊόντα και στα τρόφιμα γενικότερα

- Διευκολύνουμε τον έλληνα αγρότη για καλύτερη παράγωγη και καλύτερο εισόδημα

- Και αντιμετωπίζουμε με καλύτερο τρόπο, τα φαινόμενα της οικονομικής νοθείας, όπως είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων με εισαγωγές από άλλες χώρες, που θίγουν τα Ελληνικά προϊόντα».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε την εξής δήλωση:
«Η σημερινή απόφαση με την οποία ο ΕΦΕΤ θα υπάγεται πλέον στην εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ένα βήμα μπροστά. Ένα βήμα προς την κατεύθυνση της Ευρώπης θα έλεγα.
Προσωπικά το υποστήριζα πάντοτε, από τότε που ήμουν Ευρωβουλευτής, και γι αυτό τώρα που έγινα Υπουργός Ανάπτυξης επέμεινα σε αυτή τη θέση. Θεωρώ άλλωστε ότι η δύναμη των Υπουργών δεν μετριέται με το εύρος των αρμοδιοτήτων τους, αλλά από το πόσο σωστά κάνουν τη δουλειά τους και πόσο συνεπείς αποδεικνύονται στις μέχρι τώρα διακηρύξεις τους.
Νομίζω ότι η ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των τροφίμων, του ζητήματος της ποιότητας των τροφίμων βοηθάει πάρα πολύ τους καταναλωτές και βοηθάει ταυτόχρονα και τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Έχουμε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από σήμερα πια και μετά το εννοούμε»

Ανακοίνωση ΠΟΓΕΔΥ
Με τις σημερινές εξαγγελίες των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κου Σωτήρη Χατζηγάκη και Ανάπτυξης κου Κωστή Χατζηδάκη για την άμεση μεταφορά του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Υπουργείο γίνεται ουσιαστικά και Τροφίμων, όπως είχε δεσμευτεί και ο Πρωθυπουργός της χώρας μας.
Οι Γεωτεχνικοί χαιρετίζουν την εξαγγελία αυτή που έρχεται να πραγματοποιηθεί μετά από μακροχρόνιους συνδικαλιστικούς αγώνες.
Η μεταφορά αυτή του ΕΦΕΤ, όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει σταθμό στη διασφάλιση της υγιεινής και τις ασφάλειας των τροφίμων.
Θα σταματήσει ο διασυρμός της χώρας μας στα όργανα της Ε.Ε. και θα εκλείψει ο κίνδυνος επιβολής μέτρων για την παραγωγή και διακίνηση τροφίμων χωρίς προϋποθέσεις οι οποίες προστατεύουν την υγεία των καταναλωτών.
Η ενοποίηση των ελέγχων και η υπαγωγή τους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πέραν της αναγκαιότητας που επιβάλουν οι Κανονισμοί της Ε.Ε. διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και την καλύτερη αξιοποίηση της υφιστάμενης υποδομής και του επιστημονικού προσωπικού της χώρας μας.
Οι Γεωτεχνικοί είναι αποφασισμένοι να συνδράμουν και να στηρίξουν την προοπτική αυτή γιατί είναι προς όφελος των αγροτών, των παραγωγών τροφίμων και των καταναλωτών.
Βέβαια όλα θα κριθούν από τη στήριξη που θα δώσει στη συνέχεια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Κυβέρνηση.

Ανακοίνωση συλλόγου μονίμων υπαλλήλων του ΕΦΕΤ
Από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ακούμε για τη μεταφορά του ΕΦΕΤ από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ποιοι και από πότε αποφάσισαν ότι ο ΕΦΕΤ είναι «πακέτο» το οποίο μεταφέρεται;
Δεν γνωρίζει η κυβέρνηση ότι τα σοβαρά ζητήματα απαιτούν δημόσια διαβούλευση; Προφανώς και δεν γνωρίζει τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας.

Ο ΕΦΕΤ, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, όχι μόνο δεν στηρίχτηκε αλλά δέχτηκε και δέχεται ανελέητες επιθέσεις:
· από συντεχνιακούς παραδοσιακούς μηχανισμούς γιατί «χαλάει την πιάτσα»
· από εκείνα τα οικονομικά συμφέροντα που μόνο το κέρδος σκέφτονται και αδιαφορούν για τους καταναλωτές
· από την κυβέρνηση, η οποία ξαφνικά και με τα τόσα προβλήματα που μαστίζουν την Ελληνική κοινωνία, εξαντλεί το δήθεν «μεταρρυθμιστικό» της έργο στη μεταφορά του ΕΦΕΤ, ερήμην του ΕΦΕΤ.

Θέλουμε να τονίσουμε στην κυβέρνηση, ότι πέρα και έξω από τις αυταρχικές αποφάσεις επιβολής πολιτικών υπάρχουν οι πολίτες οι οποίοι καταλαβαίνουν, συνειδητοποιούν και αντιδρούν.

Διαβεβαιώνουμε την Κυβέρνηση ότι:
· Δεν θα αφήσουν τα πολιτικά κόμματα της χώρας να διαλυθούν θεσμοί προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.
· Δεν θα αφήσουν οι πολίτες και το ίδιο το καταναλωτικό κίνημα να μείνουν απροστάτευτοι οι καταναλωτές, δεν θα αφήσουν τα οποιαδήποτε καρτέλ να χαράζουν πολιτικές και να υλοποιούν δράσεις απαξίωσης ενός φορέα που προασπίζεται το κοινό καλό, δεν θα αφήσουν να παίζονται οικονομικά και πολιτικά συμφέρονται στην πλάτη τους.
· Δεν θα αφήσουμε οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ να μας διαβρώσει το σύστημα συμφερόντων που στηρίζει η κυβέρνηση.

Εμείς οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ, γνωρίζουμε καλά ότι θέλουν έναν αποψιλωμένο φορέα, βιτρίνα της δήθεν προστασίας των καταναλωτών για ψηφοθηρικούς και επικοινωνιακούς λόγους.

Διαβεβαιώνουμε
όλους τους πολίτες-καταναλωτές ότι δεν θα ανεχτούμε την κατάργηση των ελέγχων στην αγορά ούτε και την απαξίωση της υγείας και ασφάλειας των καταναλωτών

Θα σταθούμε απέναντι
σε στενά επαγγελματικά, συντεχνιακά, πολιτικά και κυρίως οικονομικά συμφέροντα από όπου και να προέρχονται και σε όποιους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες τα στηρίζουν.

Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πρόβλημα του ελεγκτικού συστήματος είναι η διαφορά μεταξύ του «Δ» και του «Γ» στο επώνυμο των υπουργών που εποπτεύουν τον ΕΦΕΤ είναι μακριά νυχτωμένη.

3 σχόλια:

  1. περί όνου σκιάς !
    επιτέλους, μετά από 5 χρόνια αποφάσισε η κυβέρνηση να εφαρμόσει μια από τις προεκλογικές (το 2004) εξαγγελίες της, σε μια χώρα που παραπαίει, για ένα υπουργείο που σε λίγο δε θα έχει λόγο ύπαρξης, θα ελέγχει τις κινέζικες τομάτες και τα φασόλια Ουκρανίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρυσοχοϊδης για υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

    Πηγή: Express.gr 19/01/09-19:02

    "Τα μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα που κατά τον προηγούμενο χρόνο έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, συντάραξαν την κοινή γνώμη και ανέδειξαν την ανεπάρκεια του μηχανισμού ελέγχου και ασφάλειας τροφίμων δεν κατάφεραν να συνετίσουν την αδιόρθωτη κυβέρνηση της ΝΔ" δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοϊδης με αφορμή την υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, με τη σημερινή αιφνίδια και αναίτια υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο ΥΠΑΑ&Τ, η κυβέρνηση επικύρωσε ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει στοιχειώδη πολιτική τροφίμων και προστασίας των καταναλωτών. Και ούτε προβλέπεται να αποκτήσει σύντομα, τουλάχιστον με την κυβέρνηση της ΝΔ και τις αλλοπρόσαλλες επιλογές της στον ευαίσθητο αυτό τομέα πολιτικής.

    Η αρχική υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο υπουργείο Ανάπτυξης υπηρετούσε, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, έναν και μόνο στόχο: την προστασία των καταναλωτών, με την οποία είναι επιφορτισμένο το συγκεκριμένο Υπουργείο και οφείλει να συνδέεται η πολιτική τροφίμου. Με τη σημερινή ωστόσο απόφαση, η κρίσιμη διάσταση της προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών με την οποία ήταν επιφορτισμένος ο ΕΦΕΤ, χάνεται. Το ΥΠΑΑ&Τ με τη φιλοσοφία που διέπει και χαρακτηρίζει τη δομή και λειτουργία του είναι εύλογα και σωστά προσανατολισμένο στην προστασία των συμφερόντων των παραγωγών.

    "Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ασχοληθεί με τη συστηματική υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, και πολυδιάσπαση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, στη βάση μιας σύγχρονης και ενιαίας Πολιτικής Τροφίμων, κάνει μπαλάκι μεταξύ των υπουργείων τον καθ'Α ύλην αρμόδιο φορέα, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, με τρόπο αυταρχικό και τολμάμε να προβλέψουμε ατελέσφορο για την ποιότητα και το εύρος των υπηρεσιών. Την καλούμε να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να εργαστεί συστηματικά στην κατεύθυνση της χάραξης εθνικής πολιτικής για την υγιεινή, ασφάλεια, ποιότητα και δίκαιη κοστολόγηση των τροφίμων" δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή