Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Αγρότη πολέμα σου πίνουνε το αίμα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΠΟΓΕΔΥ)
ΓΕΩΠ0ΝΟΙ - ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ - ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ - ΙΧΘΥΟΛΟΓΟΙ - ΓΕΩΛΟΓΟΙ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΠΕΓΔΥ)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΠΕΔΔΥ)


Αθήνα 22-01-2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα»
ακούγεται στα μπλόκα των αγροτών. Αντανακλά τη δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, τη διάλυση των υποστηρικτικών υποδομών για τη στήριξη του εισοδήματός τους και την αγωνία για την προοπτική του επαγγέλματός τους.
Οι γεωτεχνικοί είχαν έγκαιρα επισημάνει την έλλειψη αναπτυξιακής αγροτικής πολιτικής, που ακολουθούσε ο προηγούμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συνδρομή και τη κάλυψη πολλών ...«αγροτοπατέρων» και κάποιων συνεταιριστικών φορέων των αγροτών.
Δεν χρειάζεται να τονίσουμε πόσο δίκαια είναι τα αιτήματα των αγροτών, καθόσον πλέον αυτό αναγνωρίζεται και ομολογείται από όλους. Θέλουμε όμως να τονίσουμε ότι πρέπει άμεσα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους και καλούμε την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Κυβέρνηση, να δείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία και να προχωρήσουν στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών,
Οι γεωτεχνικοί συμπαραστέκονται στους δίκαιους αγώνες των αγροτών και θα στηρίζουν τα αιτήματά τους, μέχρι νη δικαίωσή τους. Παράλληλα καλούν τη νέα πολιτική ηγεσία να χαράξει μια νέα αναπτυξιακή αγροτική πολιτική, έξω από την μέχρι τώρα καταδικασμένη «ʼλλη Γεωργία» του προηγούμενου Υπουργού, προς όφελος των αγροτών και της εθνικής οικονομίας. Διαφορετικά η δίκαιη αγανάκτηση των αγροτών θα παραμένει και μαζί και οι επιπτώσεις στο κοινωνικά σύνολο, από τις δικαιολογημένες καταλήψεις των εθνικών οδών.
Για το Δ.Σ. της ΠΟΓΕΔΥ

Ο Πρόεδρος Νίκος Κακαβάς Ο Γενικός Γραμματέας Άρης Ιωάννου

Για το Δ.Σ. της ΠΕΓΔΥ

Ο Πρόεδρος Κώστας Καραμήτρος Ο Γενικός Γραμματέας Βαγγέλης Παύλου

Για το Δ.Σ. της ΠΕΔΔΥ

Ο Πρόεδρος Νίκος Μπόκαρης ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Δημόπουλος

1 σχόλιο:

  1. Στον ΕΦΕΤ άλλαξε... ένα γράμμα
    Από τον υπουργό Ανάπτυξης Χατζηδάκη μεταφέρθηκε στον Αγροτικής Ανάπτυξης Χατζηγάκη

    Ηταν ο τέταρτος που δημιουργήθηκε στην ΕΕ ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και καταλήγει ουραγός, αφού προ ολίγων ημερών ανακοινώθηκε απόφαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ο ΕΦΕΤ αλλάζει εποπτεύον υπουργείο, αν και όλες οι υπόλοιπες αρμόδιες ελεγκτικές αρχές παραμένουν σκόρπιες.

    Στον ΕΦΕΤ άλλαξε... ένα γράμμα

    Από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη μεταφέρθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Χατζηγάκη. Η αλλαγή και μόνο ενός γράμματος στην επωνυμία του υπουργού και δύο λέξεων στον τίτλο του υπουργείου δεν διασφαλίζει τον Ελληνα καταναλωτή από τα διατροφικά σκάνδαλα.
    Μ. Χάλαρης
    Μ. Χάλαρης

    Το σύστημα εποπτείας τροφίμων της χώρας παραμένει διάσπαρτο ως προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με αρμοδιότητες που επικαλύπτονται, με ελλιπές προσωπικό, με ανύπαρκτη διατροφική πολιτική και κυρίως πηγαίνει αντίθετα στο ευρωπαϊκό ρεύμα. Που θέλει αυτόνομες ελεγκτικές Αρχές, μακριά από «συντεχνίες» και μικροκομματικά συμφέροντα...

    Η ίδρυση
    Ο ΕΦΕΤ, που θεσπίστηκε το 1999 στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Σημίτη και τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλο, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας αλλά και για την ΕΕ.

    Ο Ενιαίος Φορέας ικανοποιούσε τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ήθελε τη συγκέντρωση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών στα κράτη-μέλη και τον συντονισμό τους από έναν φορέα με σκοπό να εξυπηρετείται ο καθετοποιημένος έλεγχος και η ενιαία εποπτεία των τροφίμων από το «χωράφι μέχρι το τραπέζι». Και, επίσης, την ενιαία εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας. Η ανάγκη του μοντέλου προέκυψε από τα διατροφικά σκάνδαλα των «τρελών αγελάδων». Δέκα χρόνια μετά τη «γέννησή» του ο ΕΦΕΤ οδηγείται στη διάλυση...

    Η μόνη «μεταρρύθμιση» στον χώρο των τροφίμων που έκανε η σημερινή διακυβέρνηση είναι η, προ ολίγων ημερών, αλλαγή της εποπτείας του ΕΦΕΤ χωρίς να έχει σχεδιάσει ενιαιοποίηση όλων των υπόλοιπων ελεγκτικών Αρχών (Γενικό Χημείο του Κράτους, τελωνεία, νομαρχίες, επόπτες δημόσιας υγείας, δήμοι).

    Ετσι παραμένει ένα απίστευτο αλαλούμ, που προέκυψε κατά καιρούς από υπουργούς ή νομάρχες με αυθαίρετες νομοθετικές ή απλές πρωτοβουλίες ως προς τις υπόλοιπες Αρχές: Οι νομαρχίες διενεργούν κατά το δοκούν ελέγχους ασφάλειας τροφίμων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τόσο το ίδιο όσο και με τις αντίστοιχες διευθύνσεις στις νομαρχίες, είναι αρμόδιο για τα εισαγόμενα και τα εγχώρια νωπά αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες, τα τελωνεία κάνουν με δική τους πολιτική ελέγχους στα τρόφιμα, το Γενικό Χημείο του Κράτους πράττει το ίδιο, οι επόπτες δημόσιας υγείας που εποπτεύονται από το υπ. Υγείας και τις νομαρχίες κάνουν ξεχωριστούς ελέγχους και οι κτηνίατροι και γεωπόνοι των νομαρχιών, που εποπτεύονται από το Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνουν δικούς τους ελέγχους.

    Αυτό το... χάλι που έχει επισημανθεί σε όλες τις κοινοτικές επιθεωρήσεις δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού όλες αυτές οι Αρχές αρνούνται να συντονιστούν από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και από τον ΕΦΕΤ.

    Αλλά και τώρα που ο ΕΦΕΤ θα υπαχθεί στο εν λόγω υπουργείο, το... αλαλούμ δεν πρόκειται να τερματιστεί, μια και οι υπόλοιπες Αρχές δεν μπαίνουν υπό τη σκέπη μίας υπηρεσίας.

    «Προσφεύγουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο επειδή η κυβέρνηση παραπλανά τις ευρωπαϊκές Αρχές ως προς την εφαρμογή του ενιαίου συστήματος ελέγχου τροφίμων της χώρας. Ο ισχυρισμός ότι ενοποιούνται οι έλεγχοι από το χωράφι έως το ράφι είναι κίβδηλος και παραπλανητικός, αφού η ενοποίηση αυτή δεν περιλαμβάνει το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας», δηλώνει στην «Οικονομία» η Ασπασία Μαρούγκα, πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων ΕΦΕΤ.

    Ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλ. Κοντός αφαίρεσε αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ στον τομέα ελέγχου των γαλακτοβιομηχανιών.

    ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
    «Τελικά επικράτησαν τα τσιφλίκια»

    Η κυβέρνηση εξυπηρετεί συντεχνιακά συμφέροντα, λέει ο Μ. Χάλαρης, πρώην πρόεδρος της Ενωσης Χημικών.

    «Μέσα στο γενικότερο κλίμα της διάλυσης τελειώνουν και τον ΕΦΕΤ», λέει η Χριστίνα Παπανικολάου, πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

    Σύμφωνα με την κ. Παπανικολάου «προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Κ. Χατζηδάκης ως ευρωβουλευτής θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η τάση στην Ε.Ε. είναι η δημιουργία αυτόνομων ή ανεξάρτητων ελεγκτικών Αρχών».

    Ο Μιχάλης Χάλαρης, πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, αναφέρει ότι «υπό την πίεση της επικείμενης διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση που έδινε πλήρεις αρμοδιότητες στον ΕΦΕΤ για τον συντονισμό και την οργάνωση του συστήματος ελέγχου στην αγορά.

    Η Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν υλοποιήθηκε πλήρως και δεν έγινε ποτέ αποδεκτή με την ανοχή της κυβέρνησης από τις γνωστές συντεχνίες που ελέγχουν το ΥΠΑΑΤ και τις Νομαρχιακές υπηρεσίες και που θεωρούν τον τομέα του ελέγχου τροφίμων τσιφλίκι τους, και τους εξειδικευμένους επιστήμονες του ΕΦΕΤ, του Γενικού Χημείο του Κράτους από άλλους επιστημονικούς κλάδους άσχετους και ανεπαρκείς.

    Και όλα αυτά σε μία εποχή που η επίλυση προβλημάτων σε κάθε τομέα της ζωής προάγεται με τη διεπιστημονική συνεργασία».

    ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΝΔ
    Κρατάει χρόνια η... προσπάθεια «ξηλώματος»

    Ο μόνοι υπουργοί επί κυβερνήσεων της ΝΔ που αντιστάθηκαν στη διάλυση του ΕΦΕΤ ήταν ο Δ. Σιούφας και ο Χρ. Φώλιας.

    «Πολέμιος» ήταν ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντός. Ο κ. Κοντός το καλοκαίρι του 2007, ως υφυπουργός, με ένα προεδρικό διάταγμα, χωρίς να ενημερώσει τον συναρμόδιο τότε υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, αφαιρούσε αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ στον τομέα του ελέγχου των γαλακτοβιομηχανιών. Πίσω από αυτές τις κινήσεις του κ. Κοντού λέγεται ότι ήταν η συντεχνία των κτηνιάτρων του υπουργείου.

    Ο κ. Σιούφας είχε αντιδράσει. Ζήτησε τη συγκρότηση μεικτής επιτροπής και τα μέλη της που είχε διορίσει ο ίδιος με επιστημονικό τρόπο εξηγούσαν ότι το προεδρικό διάταγμα δημιουργούσε επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και αντικοινοτικές πράξεις.

    «Συμπτώσεις»
    Δεν είναι τυχαίο ότι η αλλαγή εποπτείας συνέπεσε με φημολογούμενες παρεμβάσεις υπουργού υπέρ δύο επιχειρήσεων προκειμένου να μην τιμωρηθούν για παραβάσεις περί ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων από τον ΕΦΕΤ (μία τυροκομική και μία που ενεπλάκη στο σκάνδαλο του ηλιελαίου).

    Εξάλλου, δεν ήταν τυχαία, όπως αναφέρουν πηγές, η αποδοχή από τον Κ. Χατζηδάκη του αιτήματος του πρωθυπουργού και Σ. Χατζηγάκη να πάει ο ΕΦΕΤ στην Πλατεία Βάθη, προκειμένου να μη ζημιωθεί επικοινωνιακά, όπως οι προκάτοχοί του, παρότι η χώρα δεν αποκτά ενιαίο σύστημα πολιτικής και ελέγχου στα τρόφιμα.

    ΚΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ο ΕΦΕΤ από τον ιδρυτικό του νόμο είχε πρόβλεψη για 500 άτομα προσωπικό και 13 περιφερειακές διευθύνσεις. Σήμερα έχει μετά βίας 200, με τάσεις φυγής και μόλις έξι διευθύνσεις.

    Παρά την αλλαγή της εποπτείας του ΕΦΕΤ από το υπουργείο Ανάπτυξης στο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει σχεδιαστεί ενιαιοποίηση όλων των υπόλοιπων ελεγκτικών Αρχών (Γενικό Χημείο, τελωνεία, νομαρχίες, επόπτες δημόσιας υγείας, δήμοι).

    ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
    Η βρετανική αρχή «Food Standards Αgency» έχει προσωπικό 2.296 άτομα, η ιρλανδική αρχή διαθέτει 2.300 εργαζομένους και η γαλλική 1.000 άτομα με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.

    Ως επί το πλείστον η τάση στην ΕΕ είναι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές τροφίμων να είναι αυτόνομες (όντως εποπτεύονται από ένα υπουργείο, αλλά είναι ενιαίες και σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητες). Υπάρχει ένας φορέας που συντονίζει όλους τους συναρμόδιους μηχανισμούς.

    ΧΡ. ΚΟΛΩΝΑΣ
    kolonas@pegasus.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή