Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Ημερίδα για την στέβια στο Αγρίνιο

Συναδέλφοι από την Αιτωλοακαρνανία μας έστειλαν ανακοίνωση σχετικά με ημερίδα που θα γίνει στο Αγρίνιο στις 24/1/2009
με θέμα ¨Προοπτικές καλλιέργειας του φυτού στέβια και των αρωματικών φυτών στο νομό Αιτωλοακαρνανίας".


Την ημερίδα οργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλ/νίας σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Δυτικής Ελλάδας, τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Αστακού - Ξηρομέρου και Μεσολογγίου - Ναυπακτίας, το ΤΕΙ Μεσολογγίου, το ΕΘΙΑΓΕ - ΣΚΕ Αγρινίου, την Πανεπιστημιακή Σχολή Αγρινίου και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

Πρόγραμμα Ημερίδας ...

9:00-9:30 Εγγραφές – Χαιρετισμοί

9:30-9:50 Δρ. Λιόπα – Τσακαλίδου Λίτσα. Επίκ. Καθηγήτρια ΤΕΙ Μεσολογγίου, Τμήμα Γεωργικής Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων.
«Το Φυτό Στέβια»

9:50-10:10 Δρ. Udo Kienle. Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Hohenheim.
«Εναλλακτικές καλλιέργειες του 21ου αιώνα: Η Στέβια σήμερα Παγκόσμια»

10:10-10:30 Δρ. Λόλας Πέτρος. Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
«Πειράματα Στέβιας στην Ελλάδα και αποτελέσματα»

10:30-10:50 Δρ. Πολύμερος Κων/νος. Επίκ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.
«Οικονομική Ανάλυση Παραγωγής Στέβια στην Ελλάδα».

10:50-12:00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ

12:00-12:20 Δρ. Καραμάνος Ανδρέας, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.
«Δυνατότητες, προοπτικές και προβλήματα της καλλιέργειας των αρωματικών φυτών στην Ελλάδα»

12:20-12:40 Ντζάνης Ηλίας. Γεωπόνος Κ.Σ.Ε Αγρινίου – ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε
«Τεχνικές Παραγωγής Σποροφύτων Στέβια και αρωματικών φυτών»

12:40-13:00 Δρ. Οικονόμου Γαρυφαλιά, Επικ. Καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.
«Αποτύπωση, αξιολόγηση και αξιοποίηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Η περίπτωση της Ικαρίας.»

13:00-13:20 Δρ. Ταραντίλης Πέτρος, Επικ. Καθηγητής Γεωπονικού πανεπιστημίου Αθήνας, Γενικό Τμήμα.
«Βότανα, καρυκεύματα και αιθέρια έλαια: διαδικασίες μετά τη συγκομιδή – βιομηχανικές υποδομές – μηχανολογικός εξοπλισμός»

13:20-14:00 ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

5 σχόλια:

  1. αυτή η απόφαση εξακολουθεί να ισχύει;
    2000/196/ΕΚ: Απόφαση της Επιτροπής, της 22ας Φεβρουαρίου 2000, σχετικά με την απόρριψη της διάθεσης στην αγορά «Stevia rebaudiana Bertoni: φυτά και αποξηραμένα φύλλα» ως νέου τροφίμου ή νέου συστατικού τροφίμων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 258/97 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?val=236367:cs&lang=el&list=236367:cs,&pos=1&page=1&nbl=1&pgs=10&hwords=

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το φυτό στέβια (Stevia rebaudiana Bertoni)
    Σύγκριση της στέβια με άλλες γλυκαντικές ύλες
    Γλυκαντικές ύλες 1. Ζάχαρη 2. Συνθετικές γλυκαντικές ύλες* 2. Στέβια
    Θερμίδες ΝΑΙ ΟΧΙ ΟΧΙ
    Τοξικότητα ΟΧΙ ΝΑΙ ΟΧΙ;
    *Ασπαρτάμη (Ε-951), Κυκλαμικό οξύ (Ε-952), Σακχαρίνη (Ε-954) κ.ά.
    Στην Ελλάδα η Coca Cola Zero, περιέχει ως γλυκαντική ουσία το κυκλαμικό οξύ.
    Στις ΗΠΑ, η Coca Cola Zero, περιέχει ως γλυκαντική ουσία την ασπαρτάμη.
    Το κυκλαμικό έχει απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον FDA (τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ)
    Στις ΗΠΑ, η στέβια δεν είχε εγκριθεί από το FDA για να χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία στα τρόφιμα άλλα μόνο ως συμπλήρωμα διατροφής των διαβητικών και καμία αναφορά στη γλυκύτητα δεν μπορούσε να γίνει.
    Τον Δεκέμβριο, του 2008, το FDA έδωσε μια έγκριση για το προϊόν SoBe Life και PureVia (PepsiCo, Earth Sweetener Company).
    Αυτό ανατρέπει την επί έτη πολιτική λογομαχία για τη χρήση της γλυκαντικής ουσίας ως υποκατάστατο ζάχαρης στα τρόφιμα και ποτά.
    Η Σινγκαπούρη και το Χογκ Κογκ έχουν απαγορεύσει τη στέβια.
    Το 1999, οι πρώτες μελέτες ασφάλειας για τη στέβια, προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει τη χρήση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σήμερα, η διαδικασία έγκρισης χρήσης της στέβιας στην ΕΕ είναι σε εξέλιξη… ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. στην ιστοσελίδα της EFSA δεν υπάρχει καμιά αναφορά.
    http://www.efsa.europa.eu/cs/ContentServer?locale=1178620753812&c=Page&pagename=efsa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η γνωστή από το ηλιέλαιο εταιρεία, έχει άρθρο για τη στέβια:

    http://www.cargill.com/rebiana/ps_rebiana.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή