Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Ψεύτικη υπεύθυνη δήλωση υπέβαλε ο υιός Κοντός

Το δημοσίευμα το είδαμε στο http://farmpress.blogspot.com/ και προέρχεται από την Εφημερίδα Κόντρα
Ψεύτικη υπεύθυνη δήλωση υπέβαλε ο υιός Κοντός
Για να διοριστεί στο Πολιτικό Γραφείο του πατέρα του

Ψευδή υπεύθυνη δήλωση υπέγραψε ο Ευστράτιος Κοντός, γιος του υπουργού Γεωργίας, προκειμένου να διοριστεί σε μετακλητή θέση δημόσιου υπάλληλου στο Πολιτικό Γραφείο του μπαμπάκα του. Οσο κι αν οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπάθησαν να κρύψουν την υπεύθυνη δήλωση (έχουμε γράψει σχετικά σε προηγούμενο φύλλο), εμείς τη βρήκαμε και τη δημοσιεύουμε (με σβησμένα φυσικά όλα αυτά που αποτελούν προσωπικά δεδομένα του Ευστρ. Κοντού.

Δηλώνει, λοιπόν, υπεύθυνα και ... εν γνώσει των συνεπειών του νόμου περί ψευδούς δήλωσης:

«Κατέχω απολυτήριο Λυκείου, είμαι άγαμος και δεν είμαι συνταξιούχος. Κατέχω τα προσόντα διορισμού που προβλέπονται στις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα και δεν έχω τα προβλεπόμενα κωλύματα διορισμού, ούτε κατέχω ιδιότητες ασυμβίβαστες, ούτε ασκώ έργα ασυμβίβαστα με την υπαλληλική ιδιότητα».

Αναφέρει το άρθρο 5 του νόμου 3528 (Κώδικας περί Δημοσίων Υπαλλήλων):

«Δεν διορίζονται υπάλληλοι: α) όσοι δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή δεν έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές, β) όσοι έχουν αναγνωρισθεί ως αντιρρησίες συνείδησης και δεν έχουν εκπληρώσει, σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις της στρατολογικής νομοθεσίας, άοπλη θητεία ή εναλλακτική πολιτική κοινωνική υπηρεσία».

Ο υιός Κοντός δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, διότι έχει πάρει αναβολή για «σπουδές» (μάλλον στο Λονδίνο). Επομένως, υπέβαλε ψευδή δήλωση, διαπράττοντας ποινικό αδίκημα. Επειδή ο ίδιος έχει δηλώσει (αυτό αναφέρεται σε κάθε υπεύθυνη δήλωση), ότι γνωρίζει τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1985, να του τις θυμίσουμε:

«Οποιος εν γνώσει του δηλώνει ψευδή γεγονότα ή αρνείται ή αποκρύπτει τα αληθινά με έγγραφη υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών».

Για τον υπουργό Κοντό εγείρεται, βέβαια, ένα τεράστιο πολιτικό πρόβλημα. Ο ίδιος φρόντισε να διώξει το γιο του από το πόστο που τον διόρισε, αλλά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Αλλωστε, το έκανε στα μουλωχτά, όπως στα μουλωχτά τον είχε διορίσει. Πέρα από το πολιτικό πρόβλημα, όμως, υπάρχει και ποινικό αδίκημα από τη μεριά του. Είναι τουλάχιστον απλός συνεργός στο αδίκημα που διέπραξε ο γιος του, για να μην πούμε ηθικός αυτουργός. Γιατί βέβαια ήξερε πολύ καλά ότι ο γιος του είχε κώλυμα διορισμού, αφού δεν έχει πάει φαντάρος, αλλά παρά ταύτα τον διόρισε. Αυτός του βρήκε τη θέση και αυτός του την πρότεινε.

Πέρα από τους πατέρα και υιό Κοντούς, όμως, ποινικές ευθύνες υπάρχουν και για την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μονίμου Προσωπικού του υπουργείου Γεωργίας. Ρωτάμε: αν οποιοσδήποτε άλλος διοριζόμενος έκανε αυτή τη δήλωση, θα τη δεχόταν έτσι; Δεν θα αναζητούσε αυτεπαγγέλτως τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αλήθεια των ισχυρισμών του, δηλαδή το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης; Γιατί δεν το έκανε για τον Ευστρ. Κοντό; Προφανώς, επειδή είναι γιος του υπουργού. Ακόμη και τα ντουβάρια στο υπουργείο Γεωργίας γνώριζαν ότι δεν έχει πάει φαντάρος. Το έλεγε ο ίδιος, άλλωστε, ότι έλειπε για σπουδές στο εξωτερικό. Δεν άκουσε τίποτα η προϊσταμένη της αρμόδιας για την τήρηση της νομιμότητας Διεύθυνσης;

Και καλά, να δεχτούμε ότι είναι… βαρύκοη και δεν άκουσε τίποτα. Τι έκανε μετά τη δική μας παρέμβαση; Στις 27 Νοέμβρη υποβάλαμε αίτηση στην ίδια την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μονίμου Προσωπικού και της ζητούσαμε να μας απαντήσει:

«Πρώτον, αναζητήσατε το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης του Ευστράτιου Κοντού; Αν όχι γιατί; Δεύτερον, προέκυπτε από το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α και Β ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις διορισμού που απαιτεί ο νόμος; Τρίτον, εάν όχι, γιατί δεν ανακαλέσατε τότε το διορισμό;».

Απάντηση στην αίτησή μας δεν έχουμε πάρει ακόμη, όμως, από τη στιγμή που έχουμε θέσει αυτά τα ερωτήματα, η προϊσταμένη της αρμόδιας Διεύθυνσης είχε υποχρέωση να ψάξει. Το δικαίωμα της το δίνει ο νόμος για τις υπεύθυνες δηλώσεις: «Οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα στις οποίες υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση μπορούν να ελέγξουν την ακρίβειά της με διασταύρωσή της με το αρχείο άλλων υπηρεσιών». Και για να μη νομίζει η κα προϊσταμένη ότι μπορεί ατιμώρητα να κάνει τα στραβά μάτια, την ενημερώνουμε ότι ο νόμος προβλέπει και για την ίδια κυρώσεις και μάλιστα πιο αυστηρές από αυτές που προβλέπει για τον ψευδώς δηλώσαντα: «Υπάλληλος που εν γνώσει του παραλείπει την άμεση καταμήνυση ψευδούς ή αναληθούς δήλωσης του άρθρου 8 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστων έξι μηνών». Θα επανέλθουμε, φυσικά.

2 σχόλια: