Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Απόψεις των εργαζομένων στον ΕΦΕΤ

Λόγω του ενδιαφέροντος των εξελίξεων κάνουμε ξεχωριστή ανάρτηση για το θέμα του ΕΦΕΤ τοποθετώντας άρθρο που επισημάνθηκε από αναγνώστη μας απο την Ιστοσελίδα Πολιτών Συμμαχία

Της Σουλτάνας Τάτσικα
Γεωπόνος Επ. Τροφίμων, MSc
Γενική Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων ΕΦΕΤ

Η επικείμενη μεταφορά του ΕΦΕΤ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσιάζεται από την σημερινή Κυβέρνηση ως η λύση στο πρόβλημα του ελεγκτικού συστήματος των τροφίμων στη χώρα. Χωρίς πολιτικό σχεδιασμό και ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση η Κυβέρνηση ανάγει το όλο θέμα στο όνομα του υπουργείου που τελικά θα εποπτεύει το Φορέα. Ένα φορέα που από την πρώτη μέρα δημιουργίας του παλεύει να σταθεί στα πόδια του, μόνος, με 180 υπαλλήλους σε ολόκληρη την χώρα. Παρόλα τα προβλήματα του, ο ΕΦΕΤ χάρη στον καθημερινό αγώνα των στελεχών του κατάφερε να καταξιωθεί στη συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή ως ο καθ’ ύλιν αρμόδιος να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα που φτάνουν στο πιάτο μας είναι υγιεινά και ασφαλή.

Το βασικό επιχείρημα των εμπνευστών της μεταφοράς του Φορέα από το ΥΠΑΝ στο ΥΠΑΑΤ είναι ότι ενοποιείται έτσι ο έλεγχος των τροφίμων και υλοποιείται η φιλοσοφία «έλεγχος των τροφίμων από το χωράφι στο ράφι» που διέπει την ... Κοινοτική Νομοθεσία. Το επιχείρημα αυτό κάθε άλλο από σοβαρό είναι, αφού ο ΕΦΕΤ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι οι μόνοι φορείς που έχουν ως αρμοδιότητα τον έλεγχο των τροφίμων. Το υπουργείο Οικονομικών με το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Υπουργείο υγείας με τις αρμόδιες διευθύνσεις του, το υπουργείο εσωτερικών με τις Νομαρχίες (Δ/νσεις Κτηνιατρικής κ.λ.π.) εμπλέκονται ενεργά στον έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων. Το πρόβλημα της χώρας σύμφωνα και με τα όσα μας έχουν διαμηνύσει οι Κοινοτικοί ελεγκτές, είναι ότι όλες αυτές οι Αρχές δεν συνεργάζονται αποτελεσματικά ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που είναι ο ολοκληρωμένος έλεγχος από το χωράφι στο ράφι. Ο ολοκληρωμένος έλεγχος στην διατροφική αλυσίδα δεν μπορεί να γίνει από έναν μόνο υπερ - φορέα ελέγχου που θα έρθει να καταργήσει όλους του ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας όπως ισχυρίζονται τα στελέχη της Κυβέρνησης. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν μας ζητούν να γκρεμίσουμε, αλλά να κτίσουμε πάνω σε στέρεες βάσεις.

Το πρόβλημα που πρέπει με άλλα λόγια να λυθεί είναι η έλλειψη συντονισμού των υπηρεσιών ελέγχου και όχι τα υπουργεία τα οποία εποπτεύουν αυτές τις υπηρεσίες. Τον συντονισμό αυτό προσπάθησε να επιφέρει με την ίδρυση του ο ΕΦΕΤ αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν γιατί οι συναρμόδιοι φορείς δεν θέλησαν να συντονιστούν (!). Αντίθετα μάλιστα κάποιοι ενοχλήθηκαν από τις προσπάθειες του Φορέα και δραστηριοποιήθηκαν έντονα προς την κατεύθυνση της αποδυνάμωσης και απαξίωσης του. Και σε σημαντικό βαθμό το πέτυχαν. Σήμερα που μιλάμε δίνεται με τον πιο ηχηρό τρόπο και η χαριστική βολή. Χωρίς καμία διαβούλευση, με εμφανή την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής, νύχτα …. ο Φορέας αλλάζει υπουργείο. Και όλα τα προβλήματα έχουν πλέον λυθεί (!).

Τι κρύβεται άραγε πίσω από μια τέτοια πολιτική; Πίσω από την προσπάθεια ουσιαστικά της φίμωσης ενός καταξιωμένου, παρόλα τα προβλήματά του, Φορέα; Ποιος θα πληρώσει τελικά τα σπασμένα; Η απάντηση είναι απλή. O Έλληνας φορολογούμενος πολίτης. Και πράγματι πολύ λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα που μιλάμε, δεν υπάρχει κανείς να ελέγξει τα τρόφιμα που διακινούνται στην αγορά αφού ο καθ’ ύλιν αρμόδιος ΕΦΕΤ (!) είναι «υπό μετακόμιση» η οποία παραμένει άγνωστο (!) πότε θα ολοκληρωθεί, οι υπάλληλοι του βρίσκονται καθημερινά εκτεθειμένοι σε σχόλια και λεκτικές απειλές συνδικαλιστών μεγάλων συντεχνιών που δηλώνουν ότι αυτοί πλέον θα ορίζουν το μέλλον τους και κανείς «υπεύθυνος πολιτικός» δεν αναλαμβάνει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Κανείς «υπεύθυνος» δεν ξεκαθαρίζει ποιος θα πληρώσει το τεράστιο οικονομικό κόστος που θα επιφέρει το «ξεδόντιασμα» του ΕΦΕΤ. Και όλα αυτά εν τω μέσω οικονομικής κρίσης και αιμορραγίας της τσέπης του Έλληνα καταναλωτή.

3 σχόλια:

  1. ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ *****
    Ο κ. Κολώνας είναι δημοσιογράφος του Έθνους και η ανάρτηση είναι από το Έθνος της Κυριακής, αντί για την πλήρη ανάρτηση, μάλλον θα έπρεπε να δώσετε λινκ στο έθνος, όπου υπάρχει το άρθρο του δημοσιογράφου, ή, να αναφερθεί η πηγή του δημοσιεύματος, πιθανόν να χρειάζεται η άδεια του αρθρογράφου για να δημοσιευθεί εδώ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κομμάτι αυτό διαγράφηκε, έτσι και αλλιώς υπάρχει σε σχόλιο αναγνώστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    στο σχέδιο νόμου «Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις»

    Αιτιολογική Έκθεση
    Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που έχει ως σκοπό την προστασία του καταναλωτή με τη διασφάλιση της εισαγωγής, της παραγωγής και της διακίνησης υγιεινών τροφίμων, την πιστοποίηση της καταλληλότητας, τον έλεγχο της ποιότητας και την ποιοτική αναβάθμιση των τροφίμων, όπως επίσης και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων του καταναλωτή και τη μέριμνα για την αποτροπή της παραπλάνησης του σε σχέση με την υγιεινή, τη σύσταση, την επισήμανση και την τιμή των τροφίμων.
    Με βάση την κείμενη νομοθεσία (ν. 2741/1999) ο Ε.Φ.Ε.Τ. τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης. Για λόγους ορθολογικής διαχείρισης της πολιτικής που αφορά τα τρόφιμα, από την παραγωγή τους έως την κατανάλωση τους, κρίνεται σκόπιμο, η εποπτεία αυτή να μεταφερθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαίο όλες οι αρμοδιότητες που έχουν άμεση συνάφεια με τον σκοπό του Ε.Φ.Ε.Τ. να μεταφερθούν και να ανήκουν στον Ε.Φ.Ε.Τ.
    Με την προτεινόμενη διάταξη θεσπίζεται η μεταφορά της εποπτείας και δίδονται οι απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις προς τον κανονιστικό νομοθέτη να προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις των υφιστάμενων κανόνων δικαίου ως προς τα επιμέρους θέματα, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματική η λειτουργία του Ε.Φ.Ε.Τ., αλλά και η προστασία του καταναλωτή. Για το λόγο αυτό προτείνεται η εξής διάταξη :

    Άρθρο ......
    1. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) τελεί εφεξής υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπου στην κείμενη νομοθεσία για αρμοδιότητες που ανήκουν ή αφορούν τον Ε.Φ.Ε.Τ. αναφέρεται ο Υπουργός Ανάπτυξης, στο εξής νοείται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπου στη Νομοθεσία για αρμοδιότητες σχετικές με τον Ε.Φ.Ε.Τ. που μεταφέρονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρεται το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο εξής νοείται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
    2. Μεταφέρονται στον Ε.Φ.Ε.Τ. οι αρμοδιότητες που ανατέθηκαν με το άρθρο 3 του π.δ. 79/2007 (ΦΕΚ Α 95) σε υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Το προηγούμενο εδάφιο τίθεται σε εφαρμογή έξι μήνες ύστερα από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται πριν την πάροδο των προαναφερθέντων έξι μηνών και τίθεται σε ισχύ ταυτόχρονα με το πρώτο εδάφιο της παραγράφου αυτής, ρυθμίζονται λεπτομερειακά και τεχνικά θέματα που αφορούν την μεταφορά και την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών.
    3. Με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, αρμοδιότητες σχετιζόμενες με τα τρόφιμα μεταφέρονται στον Ε.Φ.Ε.Τ.
    4. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπορεί να τροποποιούνται διατάξεις του ν. 2741/1999 και άλλων νόμων με σκοπό την εναρμόνιση τους με την διάταξη της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.
    5. Οι υπάλληλοι του Ε.Φ.Ε.Τ. εξακολουθούν να λαμβάνουν τις αποδοχές που τους
    καταβάλλονται και την μηνιαία ειδική πρόσθετη αμοιβή που προβλέπεται από την αριθ. 2/29964/0022/23-7-2002 ΙΒ.1021) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, όπως εκάστοτε ισχύει.
    Οι ανωτέρω δεν δικαιούνται οποιασδήποτε άλλης πρόσθετης αποζημίωσης που προβλέπεται για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευόμενων απ' αυτό νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

    Οι Υπουργοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή