Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Κατά της υπαγωγής του ΕΦΕΤ στο ΥΠΑΑΤ τάσεται το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ κατά της υπαγωγής του ΕΦΕΤ στο υπουργείο.
Τι να πεις, μερικοί νομίζουν ότι οι καταναλωτές προστατεύονται ή πρέπει να προστατεύονται από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Το υπουργείο που από την ίδρυση του προστατεύει μόνο τους επιχειρηματίες για να ρημάζουν τους καταναλωτές.
Υπονοούν μάλιστα, ότι υπάρχει βρωμιά στην υπόθεση του ΕΦΕΤ, ότι υπηρετούμε τα συμφέροντα των παραγωγών και αυτό δεν θα μας επιτρέψει να κάνουμε σωστά την δουλειά μας.

Κύριε Χρυσοχοίδη και εσείς του ΠΑΣΟΚ που λέτε τα ίδια, μην κρίνεται εξ ιδίων τα αλλότρια. Μας ρίχνετε λάσπη ότι θα επηρεαζόμαστε από τους αγρότες για να καλύψετε ότι επηρεάζονταν κάποιοι άλλοι μέχρι σήμερα απο τους επιχειρηματίες.
Το ξέρουμε ότι έχετε πάρει θέση ενάντια στις κινητοποιήσεις των παραγωγών και είστε υπέρ των βιομηχάνων, το ξέρουμε ότι μερικοί μπορεί να χάσουν το "ψωμί¨τους από την μεταφορά του ΕΦΕΤ όμως εσείς δεν έχετε κανένα λόγο να ξεφτιλίζεστε και να ξεφτιλίζετε και το ΠΑΣΟΚ μαζί σας, ή μήπως έχετε;

Περιμένουμε να δούμε την απάντηση από τους συναδέλφους της ΠΑΣΚ για να την αναρτήσουμε και αυτή.

Δείτε την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ...
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΛΩΣΗ Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 37

10680 ΑΘΗΝΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ. (210)3665414-5

FAX: (210)3665420

e-mail : pressoffice@pasok.gr

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2009

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σχετικά με την υπαγωγή του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Δυστυχώς, τα μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα, που κατά τον προηγούμενο χρόνο έθεσαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, συντάραξαν την κοινή γνώμη και ανέδειξαν την ανεπάρκεια του μηχανισμού ελέγχου και ασφάλειας τροφίμων, δεν κατάφεραν να συνετίσουν την αδιόρθωτη κυβέρνηση της ΝΔ. Με τη σημερινή αιφνίδια και αναίτια υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο ΥΠΑΑ&Τ, η κυβέρνηση επικύρωσε ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει στοιχειώδη πολιτική τροφίμων και προστασίας των καταναλωτών. Και ούτε προβλέπεται να αποκτήσει σύντομα, τουλάχιστον με την κυβέρνηση της ΝΔ και τις αλλοπρόσαλλες επιλογές της στον ευαίσθητο αυτό τομέα πολιτικής, προσθέτουμε εμείς.

Η αρχική υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο Υπουργείο Ανάπτυξης υπηρετούσε έναν και μόνο στόχο: την προστασία των καταναλωτών, με την οποία άλλωστε είναι επιφορτισμένο το συγκεκριμένο Υπουργείο και οφείλει να συνδέεται η πολιτική τροφίμου. Με τη σημερινή ωστόσο απόφαση, η κρίσιμη διάσταση της προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών, με την οποία ήταν επιφορτισμένος ο ΕΦΕΤ, χάνεται. Το ΥΠΑΑ&Τ, με τη φιλοσοφία που διέπει και χαρακτηρίζει τη δομή και λειτουργία του, είναι εύλογα και σωστά προσανατολισμένο στην προστασία των συμφερόντων των παραγωγών. Γίνεται εύκολα αντιληπτό συνεπώς, ποιος θα είναι ο μεγάλος, τελικός χαμένος από αυτή την ανορθόδοξη συγχώνευση, οι Έλληνες καταναλωτές.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ασχοληθεί με τη συστηματική υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και πολυδιάσπαση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, στη βάση μιας σύγχρονης και ενιαίας πολιτικής τροφίμων, κάνει μπαλάκι μεταξύ των Υπουργείων τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, με τρόπο αυταρχικό και - τολμάμε να προβλέψουμε - ατελέσφορο για την ποιότητα και το εύρος των υπηρεσιών. Την καλούμε να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να εργαστεί συστηματικά, στην κατεύθυνση της χάραξης εθνικής πολιτικής για την υγιεινή, ασφάλεια, ποιότητα και δίκαιη κοστολόγηση των τροφίμων.

8 σχόλια:

  1. Το βρήκα σαν σχόλιο κάπου και το αναφέρω έτσι για τη χαρά της κουβέντας:
    επειδή γράφονται πολλά για την "μεταφορά" προς διάλυση του ΕΦΕΤ προς το πρώην Υπουργείο Γεωργίας και νυν Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σας δίνω λινκ της ΕΕ όπου δημοσιεύονται οι εκθέσεις των ελέγχων που πραγματοποιούν στη χώρα μας οι Επιθεωρητές του Γραφείου Τροφίμων και Κτηνιατρικής του Επιτρόπου Υγείας και Καταναλωτή (SANCO)
    http://ec.europa.eu/food/fs/inspections/fnaoi/reports/food_hygiene/greece/index_en.html

    http://ec.europa.eu/food/fs/inspections/vi/reports/greece/index_en.html

    Στις εκθέσεις οι επιθεωρητές κατακεραυνώνουν τις υπηρεσίες του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης για πολλά θέματα, όπως την άθλια κατάσταση των σφαγίων, τους αναποτελεσματικούς ελέγχους από τους ελεγκτές των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, την ελλειπή εκπαίδευση των παραπάνω ελεγκτών,
    το άλυτο διαρκές πρόβλημα του μελιταίου πυρετού κλπ κλπ

    Αντίθετα ο ΕΦΕΤ στο τομέα ευθύνης που του είχαν δώσει, τα πήγε πολύ καλά έως άριστα στις επιθεωρήσεις.

    Για επιβράβευση των ανωτέρω, η κυβέρνηση ικανοποιεί το πάγιο αίτημα των "μπαχαλάκηδων" και άσχετων με ελέγχους γεωτεχνικών του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης και μεταφέρει τον ΕΦΕΤ στο Υπουργείο ΓΕωργίας, με απώτερο σκοπό τη διάλυσή του, ως αναποτελεσματικό, κατά τον άσχετο με τα τρόφιμα και τους ελέγχους πρόεδρο της ΠΟΓΕΔΥ για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, διότι οι γεωπόνοι του Υπουγείου Γεωργίας είναι πολλές χιλιάδες, σε σύγκριση με τους 180 επιθεωρητές του ΕΦΕΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Χρήστου Κολώνα στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ της Τετάρτης 28/01/09

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=8334&pubid=2288819

    "Μαύρες τρύπες στον ελέγχο τροφίμων"
    ....
    Τα βασικά σημεία της έκθεσης που έκαναν κοινοτικοί επιθεωρητές ύστερα από ελέγχους στις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την 1η μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου του 2008 έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως με τη μεταφορά του φορέα από το υπ. Ανάπτυξης στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και χωρίς την ενιαιοποίηση όλων των υπολοίπων ελεγκτικών αρχών (Νομαρχίες, Γενικό Χημείο του Κράτους, υπ. Υγείας κ.λπ.) οι καταναλωτές παραμένουν εκτεθειμένοι σε διατροφικά σκάνδαλα.

    Η έκθεση της γενικής διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνει επτά «μαύρες» τρύπες στους ελέγχους των υπηρεσιών του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης:

    * Ανεπαρκείς ελέγχους σε κτηνιατρικά φάρμακα και υπολείμματα.
    * Ελλείψεις στο σύστημα ελέγχων φυτοϋγείας. Δείχνουν ότι οι καταναλωτές τρώνε οπωρολαχανικά και φρούτα με φυτοφάρμακα και λιπάσματα σε απαγορευμένες ποσότητες, αλλά και χωρίς αυτά να είναι εγκεκριμένα από την E.E.
    * Προβληματική εφαρμογή των προγραμμάτων εξάλειψης της βρουκέλωσης και φυματίωσης. Πρόκειται για ζωονόσους που πλήττουν τα αιγοπρόβατα και βοοειδή και, αν αυτές δεν αντιμετωπιστούν, περνούν στα προϊόντα τους όπως στο γάλα και στα τυριά.
    * Κακή εφαρμογή των ελέγχων για την ευζωία των ζώων. Δεν ελέγχεται η τροφή τoυς.
    * Μη εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών για την υγιεινή των τροφίμων στα σφαγεία.
    * Αδυναμίες στον χειρισμό, στη μεταφορά και τη διάθεση των ζωικών υποπροϊόντων. Απαράδεκτες είναι οι συνθήκες υγιεινής στα σφαγεία.
    * Ελλείψεις στο σύστημα ελέγχων στις εισαγωγές. Αφορά τα Συνοριακά Κέντρα Ελέγχων, δηλ. είναι ανεπαρκείς οι έλεγχοι σε τρόφιμα από τρίτες χώρες.
    ....
    Τα υπόλοιπα θα τα διαβάσετε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. για τον ανώνυμο 1:37 μμ
    υποθέτω η πηγή της αντιγραφής / επικόλλησής σου, που θα έπρεπε να αναφέρεις είναι η
    http://salonica-press.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΙ,ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΠΟΥ ΧΑΙΔΕΥΕΙ ΑΥΤΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΑΝ.ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ;ΕΝΤΕΛΩΣ ΦΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΑ ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΩ.ΚΟΝΤΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΣΥΝΤΟΜΑ.ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ.ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βγήκαν οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ καταγγέλλοντας τους ελέγχους του ΥΠΑΑΤ.

    Τι κατάντια!!!!

    Η έλλειψη υποδομών, προσωπικού και πολιτικής βούλησης δεν αναφέρονται, παρά μόνο οι ευθύνες.

    Οι έλεγχοι δεν μπορούν να μείνουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

    Οι έλεγχοι εντάχθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης, για να μην υπάρχει σύγκρουση της επιχειρηματικότητας, με τους ελέγχους.
    Έτσι οι επιχειρηματίες κόψανε και ράψανε τους ελέγχους στα μέτρα τους .
    Για χρόνια ολόκληρα δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος πουθενά με ευθύνη αυτών που κυβερνούν.

    Ας ξεκαβαλήσουν το καλάμι μερικοί υπάλληλοι και ας μην περιμένουν ο κόσμος να γυρνά γύρω από τα δικά τους μικροσυμφέροντα.

    Η αλαζονική αυτή συμπεριφορά μόνο την απέχθεια μπορεί να κερδίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αντιγράφω μια άποψη που αναρτήθηκε στο blog του κ. Οικονομίδη

    http://oikonomidislab.blogspot.com/2009/01/blog-post_28.html

    Περί ΕΦΕΤ - Ποιοι ευθύνονται και γιατί;
    1. Έχουμε οπισθοδρομήσει 25 - 30 χρόνια στις συζητήσεις. ΠΟΙΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ & ΓΙΑΤΙ;
    2. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1980, ήμουνα χημικός στο Γενικό Χημείο του Κράτους και βλέποντας τις αδυναμίες του ελεγκτικού μηχανισμού (διάσπαρτος, αποσπασματικός, συντεχνιακές διαμάχες), υποστήριζα, μαζί με άλλους, την ΑΝΑΓΚΗ για ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, με μετεξέλιξη του ΓΚΧ, αφού είχε την εργαστηριακή υποδομή πανελληνίως, με εμπλουτισμό με μικροβιολογικές δοκιμές, δειγματοληψίες και επιθεωρήσεις. Αυτό πολεμήθηκε. ΠΟΙΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ & ΓΙΑΤΙ;
    3. Αυτό προσπάθησα να το υλοποιήσω στη Διεύθυνση Χημικών Υπηρεσιών στη Ρόδο ("Το Παράδειγμα της Ρόδου!...") όπου υπηρετούσα μέχρι το 1986 οπότε "εξαναγκάσθηκα σε παραίτηση". ΠΟΙΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ & ΓΙΑΤΙ;
    4. Δεν γνωρίζω καμιά χώρα του κόσμου όπου υπάρχουν 5 - 6 "Συναρμόδιες Υπηρεσίες" και κάποια "θυρίδα συντονισμού". Μία και ενιαία είναι η αρχή ελέγχου (EFSA). Με τη δημιουργία του ΕΦΕΤ στις αρχές της δεκαετίας 2000, πιστέψαμε ότι επιτέλους το νερό μπήκε στο αυλάκι, με προοπτική για πλήρεις αρμοδιότητες δειγματοληψίας, επιθεώρησης και εργαστηριακού ελέγχου. Αντίθετα, οι πάντες σχεδόν κακοποιούσαν το "βρέφος ΕΦΕΤ" και το λοιδορούσαν ως κακόμορφο. ΠΟΙΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ & ΓΙΑΤΙ;
    Και στη χώρα-μας απαιτείται:
    1. ΜΙΑ & ΜΟΝΗ ΑΡΧΗ ΕΛΕΓΧΟΥ με πλήρεις αρμοδιότητες δειγματοληψίας, επιθεώρησης και εργαστηριακού ελέγχου.
    2. Σημασία δεν έχει πού θα υπάγεται η Αρχή αυτή, αλλά να ασκεί πλήρως και ενιαία τις αρμοδιότητές-της. (Πιστεύει όμως κανείς ότι οι γραφειοκράτες και συνδικαλιστές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι σε θέση να λειτουργήσουν με κριτήρια ανιδιοτελή;;;)
    3. Όσον αφορά τον κλάδο των χημικών, ας αποδείξουμε ότι τουλάχιστον εμείς δεν "αερολογούμε" με "συντονισμένους συντονισμούς", υπεκφυγές και προσχηματικά λόγια. Έτσι, μπορούμε να αγωνισθούμε για να δικαιωθούμε. Διαφορετικά, δεν μας πιστεύει κανείς, είμαστε σαν όλους τους άλλους, και ας εξακολουθήσουμε να αλληλοϋποβλεπόμασστε και να χάνουμε το χρόνο και τις δυνάμεις-μας.
    Αλλά, όταν στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 φάνηκε ότι ανέτελλε κάποια ελπίδα, ΠΟΙΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ & ΓΙΑΤΙ φθάσαμε σήμερα εδώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://osholiastis.blogspot.com/2009/01/blog-post_21.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είμαι εργαζόμενη στον ΕΦΕΤ από τη στιγμή ιδρύσεως του. Θέλω να σας καταθέσω τα ακόλουθα καινούργια νέα από την ανακόνωση της Π.Ε.Κ.Δ.Υ. με ημερομηνία έκδοσης 28-01-2009 σχετικά με το μέλλον ¨(;) του ΕΦΕΤ και αφήνω σε εσάς να βγάλετε τα συμπεράσματά σας:
    Προς τα Μέλη της ΠΕΚΔΥ
    ".... Σας γνωρίζουμε ότι μετά από πρόσκληση του Δ.Σ. της ΠΕΚΔΥ από τον Γεν. Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ.κ.ΣΚιαδά έγινε σύσκεψη.....που αφορούσε την υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο ΥΠΑΑΤ. Κατά την συζήτηση αποφασίστηκε:
    Η δημιουργία Επιτροπής από εκπροσώπους των Συνδικαλιστικών ενώσεων και Υπηρεσιακούς παράγοντες για την συζήτηση του θέματος."

    Παρατήρηση πρώτη: Τον τρόπο υπαγωγής του ΕΦΕΤ στο ΥΠΑΑΤ έρχονται να τον αποφασίσουν συνδικαλιστές (!) των κτηνιάτρων.
    Η ανακοίνωση συνεχίζει:
    " ... παρακαλείστε όπως αποστείλεται γραπτά τις απόψεις σας.... επί των θεμάτων,
    1. Δομή του ενιαίου συστήματος ελέγχου τροφίμων
    2. Αρμοδιότητες του νέου φορέα ελέγχου (ΕΦΕΤ) στο ενιαίο Σύστημα ελέγχου τροφίμων"

    Παρατήρηση δέυτερη: Δεν υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός για την αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου και ΘΑ αποφασίσουμε μετά από διάλογο με τους συνδικαλιστές (!) κτηνιάτρους
    Παρατήρηση τρίτη:Διαλύουμε τον ΕΦΕΤ και Θα φτιάξουμε έναν νέο φορέα ελέγχου όπως τον θέλουμε.

    Αν εδώ δεν μιλάμε για συντεχνίες τότε τι να σας πώ; Εγώ ένας απλός υπάλληλος είμαι σε έναν φορέα που απασχολεί στον έλεγχο 7 διαφορετικές ειδικότητες. Αυτό ξέρετε ενόχλησε κάποιους που θεωρούν την επιστήμη των τροφίμων και τόν έλεγχο των τροφίμων δικό τους τσιφλίκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή