Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Αποφάσεις ενισχύσεων , για γέλια ή για κλάματα;

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Αυτές οι αποφάσεις μπαλώματα χωρίς ουσιαστικό στόχο πέρα από τον βραχυπρόθεσμο (βλέπε εκλογές) , έχουν διαλύσει την Ελληνική Γεωργία.
Πατέντα στην πατέντα και μετά πρόστιμο στο πρόστιμο , έτσι πάει συνέχεια η δουλειά.
Οι υπουργοί έχουν πολιτική κάλυψη και οι μόνοι που θα την πληρώσουν αν την πληρώσει κανείς, θα είναι οι υπάλληλοι που θα υπογράψουν. Όλα αυτά στην περίπτωση που δοθούν αυτά τα χρήματα, γιατί οι δυσκολίες υλοποίησης θα "ανακαλυφθούν " από την Κυβέρνηση μόλις σπάσουν τα μπλόκα.

Από Ελευθεροτυπία

Παρέμβαση της Κομισιόν για τα 500 εκατ. ευρώ των αγροτών εκδηλώθηκε χθες, ενώ σκληραίνουν πιο πολύ η κυβέρνηση και οι αγρότες.
Την απόφαση να παραμείνουν στο μπλόκο πήραν οι αγρότες στα Τέμπη
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτ. Χατζηγάκης ακύρωσε χθες την τελευταία στιγμή συνάντησή του με την ΠΑΣΕΓΕΣ, εμμένοντας στην κυβερνητική θέση ότι ο διάλογος για τις ενισχύσεις του αγροτικού εισοδήματος του 2008 έκλεισε.

Διχάζονται
Από την πλευρά τους, οι αγρότες φάνηκε χθες ότι είναι διχασμένοι. Πλειοψηφούν στα μπλόκα της Θεσσαλίας οι «γαλάζιοι» αγρότες που θεωρούν ικανοποιητικά τα μέτρα της κυβέρνησης και θέλουν ν' αποχωρήσουν από τα μπλόκα, αλλά δεν τολμάει κανένας να κάνει την αρχή, ενώ στο βάθος «παραμονεύει» ο Μπούτας. Εκπρόσωπος από το μπλόκο των Τεμπών δήλωσε ότι από αύριο «πρέπει ν' αποχωρήσουμε συντεταγμένα».

Ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγ. Μπούτας έχει ξεκάθαρη θέση. Να εγγυηθεί η κυβέρνηση τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.
Επιμένει δε στο μπλόκο του και αφήνει να εννοηθεί ότι θα μεταφερθεί στα Τέμπη, αν το διαλύσουν οι «γαλάζιοι» αγρότες.

Χωρίς τον ξενοδόχο
Η παρέμβαση της Κομισιόν δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση καθώς ... επικρέμαται ο κίνδυνος να ανατραπεί η απόφαση για τη χορήγηση των 500 εκατ. ευρώ της εισοδηματικής ενίσχυσης στους αγρότες.

Οπως μεταδίδει από τις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ, η κυβέρνηση υπόσχεται ενισχύσεις στους αγρότες για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, χωρίς να λογαριάσει τον ξενοδόχο, δηλαδή τις Βρυξέλλες. Και το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο...

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χθες ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της επιτρόπου Μαριάν Φίσερ Μπόελ «δεν έχουν λάβει ακόμη σχετική ειδοποίηση» από την ελληνική κυβέρνηση για την πρόθεσή της να χορηγήσει ενισχύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ στους αγρότες. Για την Επιτροπή, η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας περί των κρατικών ενισχύσεων, να ενημερώσει πρώτα την Επιτροπή για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει υπέρ των αγροτών, πριν ακόμη συζητηθούν στη Βουλή. Η κυβέρνηση, όμως, αγνόησε την κοινοτική διαδικασία, η Επιτροπή ενημερώθηκε για τις προθέσεις της μόνο μέσω των δημοσιευμάτων του ελληνικού Τύπου και τώρα πρέπει να μαζευτούν τα ασυμμάζευτα.

Θα πρέπει να πείσει

Χωρίς, λοιπόν, το «πράσινο φως» των Βρυξελλών, η κυβέρνηση δεν μπορεί να χορηγήσει τα 500 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε στους αγρότες. Και για να πάρει το «πράσινο φως» θα πρέπει μεταξύ άλλων να πείσει την Επιτροπή για τους λόγους που την οδήγησαν να χορηγήσει ενισχύσεις και ποιοι θα είναι οι επωφελούμενοι. Αυτό σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του όλου κυβερνητικού σχεδίου. Παράλληλα, με την παρέμβαση αυτή της Επιτροπής, η οποία δεν κρύβει τη δυσφορία της για τη συμπεριφορά των Αθηνών, δεν είναι σίγουρο ότι θα χορηγηθούν τα «ψιχία» των 500 εκατ. ευρώ, διότι υπάρχει το ενδεχόμενο να αποφασίσει η Κομισιόν ότι πρόκειται για παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Οι κοινοτικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην τηρήθηκε σκόπιμα η διαδικασία από κυβερνητικής πλευράς, ακριβώς για να καθυστερήσει η υλοποίηση των υποσχέσεών της.

Ζητούν και άλλοι

Το άλλο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η επέκταση των αγροτικών αιτημάτων. Ηδη, ενισχύσεις ζητούν οι αμπελουργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι ροδακινοπαραγωγοί, οι ψαράδες και άλλοι κλάδοι αγροτικών προϊόντων. Σήμερα θα γίνουν και νέες συνελεύσεις στα μπλόκα για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για την τύχη των κινητοποιήσεων.

7 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ.ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝΕ ΚΡΥΜΜΕΝΗ.ΕΙΠΑΜΕ ΟΜΩΣ.ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ.ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΕΚΑΛΥΜΜΕΝΟ............ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσένα σε βλέπω άνετο στις υπογραφές. Μήπως δεν ξέρεις οτι απο τις υπογραφές σε βάζουν μέσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είμαι άνετος καθόλου και έχεις δίκιο σε αυτό που λες.Αλλά μη προσπαθούμε να το "παίζουμε" ευαίσθητοι και νομιμόφρονες όμως, όταν βλέπουμε καθημερινά δίπλα μας τους συναδέλφους μας πως χειρίζονται τις υπογραφές τους αναλόγως σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκουνε και ποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία.Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα και τώρα όπως πάντα.Για το καλό των αγροτών γίνεται όλο το σκηνικό, τους οποίους και εξυπυρετούμε καθημερινά.Σωστά;Σαφώς όμως και δεν στο κρύβω είναι, ότι το σχόλιό μου έχει να κάνει με την εκλεκτική σου τοποθέτηση στο θέμα που μας αφορά, χωρίς να βλέπεις το δάσος και όχι μόνο το δέντρο.Πέρα απο τις διαφορές μας,θα εξακολουθώ να σε διαβάζω διότι αφιερώνεις χρόνο για την προσπάθειά σου, και είμαι σίγουρος ότι είναι χρόνος πολύτιμος και τον σέβομαι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδή δεν ξέρω ποιος ανώνυμος είναι ποιος, και ίσως να μην έχει σημασία κιόλας γιατί είναι καλύτερα να αναφερόμαστε σε αυτό που γράφεται και όχι στο ποιος το γράφει, αυτό που θέλω να πω είναι το εξής:
    Αυτή η δήθεν βοήθεια στους αγρότες μας έχει διαλύσει και εμάς τους Γεωπόνους και τους ίδιους τους αγρότες. Για να εξυπηρετήσουν τους αγρότες δεν κάνανε ΟΣΔΕ, για να τους εξυπηρετήσουν πάλι είπανε πως το κάναμε, για να τους εξυπηρετήσουν ξανά είπαμε πως το διόρθωσαν οι Ενώσεις και στο τέλος τρώνε τα πρόστιμα οι αγρότες και εμείς ξεσκιζόμαστε να βρούμε κάποια πατέντα για να μπορέσουμε να τους πληρώσουμε.
    Ως που θα πάει αυτό, είναι τρόπος δουλειάς αυτός που μπορεί να διορθώσει τίποτα;
    Αυτός είναι ο λόγος που όλοι καταλαβαίνουν οτι αυτά τα μέτρα δεν θα διορθώσουν τίποτα στην Ελληνική Γεωργία παρά μόνο γίνονται για ψηφοθηρικούς λόγους μιας Κυβέρνησης που δεν έχει πουθενά να στηριχθεί και κάνει απελπισμένες προσπάθειες να βρει κάπου έρεισμα πουλώντας ψεύτικες ελπίδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταρχήν είμαι ο ίδιος ανώνυμος που έγραψε με κεφαλαία γράμματα προηγουμένως.Δεύτερον είμαι πάλι ο ανώνυμος που έγραψε σχετικά με τον ΕΦΕΤ πάλι με κεφαλαία γράμματα.Να σου πω και εγώ τις απόψεις μου αναφορικά με αυτά που είπες παραπάνω.Αυτο το μπάχαλο που λες σχετικά με τον τρόπο εργασίας μας, επικρατεί παντού και πάντα.Είτε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα.Πάντα θα προσπαθούμε να μπαλώνουμε τις "βλακείες" αλλονών.Συνεπώς εξακολουθώ να μην συμφωνώ με τον τρόπο σκέψης σου.Προσωπικά δεν πιστεύω ότι σε ενοχλεί αυτό.Επίσης, βρίσκεσαι στην ομάδα των ατόμων που βαφτίζεις τα μέτρα "παροχές/ψευτικες ελπίδες".Φυσικά και πάλι πιστεύω, ότι αν δεν δίνονταν θα ήσουνα σε αυτούς που θα έλεγαν του κυβερνόντες "ανάλγητους".Όπως σου είπα και στο σχόλιό μου στον ΕΦΕΤ, καλύτερα είναι εμείς οι Γεωπόνοι να μένουμε μακριά από κομματικές σκοπιμότητες.Έχεις μεγάλη επισκεψίμοτητα και μπορείς να διαμορφώσεις γνώμες.Αν θέλεις πραγματικά να προσφέρεις γίνε πιο αντικειμενικός.Όσον αφορά τον ΕΦΕΤ είπες ότι χαιδεύει τους Γεωπόνους.Αποφασίστε τελικά αν θέλετε τον ΕΦΕΤ στο ΥΠΑΑΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ήτανε ΤΕΡΑΣΤΙΑ κίνηση που έσπασε αυγά η μεταφορά του ΕΦΕΤ.Και εμάς τους Γεωπόνους μας συμφέρει, άσχετα από τις προθέσεις που εσύ καταγγέλεις.Μην ξεχνάς όμως ότι η αλλαγή του ονόματος είχε προαναγγελθεί από το 2003......Βλέπεις κάποια συμφέροντα δεν το άφησαν να γίνει νωρίτερα.....Έγινε όμως τώρα, έστω και αργά.Αυτή είναι η ουσία.Για τους υπολοίπους που δεν συμφωνούν μαζί μου, ας ψηφίσουν τον κ. Χρυσοχοΐδη με τις ωραίες απόψεις του...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο διαχειριστής της ιστοσελίδας μπορεί να υπογράφει αν θέλει τα σχόλιά του.
    Όσο για την δικιά μου τοποθέτηση (Ανώνυμος 5:15μ.μ.) που περιγράφει προβλήματα των Γεωπόνων και αγροτών σε περισσότερες των δύο κυβερνήσεων δεν κατονόμασα καμία κυβέρνηση παρόλο που όλοι κατάλαβαν ποιες εννοώ.
    Αν προσπαθείς να με τοποθετήσεις στην ομάδα αυτών που αντιδρούν στην κυβέρνηση για να χωριστούμε έτσι σε ομάδες Ολυμπιακών και Παναθηναικών και να μην μιλάμε για τα συγκεκριμένα γεγονότα αλλά για τις ομάδες μας δεν θα σε ακολουθήσω.
    Δεν πιστεύω οτι ο ρόλος μας είναι να μπαλώνουμε τις βλακείες των άλλων, έχουμε και έχεις κάποιον δικό μας ιδιαίτερο ρόλο και άποψη.
    Κανένας δεν πιστεύει οτι τα μέτρα αυτά θα αλλάξουν τίποτα για τους αγρότες, που εξαφανίζονται απο την πίεση που επιβάλουν επάνω τους οι νόμοι της αγοράς και οι πολιτικές που διευκολύνουν αυτές τις πιέσεις.
    Όσο συνεχίζεις να έχεις ελπίδες για τους κυβερνώντες θα μπαλώνεις τις βλακείες τους, όταν απογοητεύθεις θα μπορέσεις να δεις καθαρά και να φωνάξεις ότι ο Βασιλιά είναι γυμνός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή