Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Οι σκέψεις του geoponos net για τον ΕΦΕΤ

Χωρίς να είμαστε συνδικαλιστικό όργανο θα προσπαθήσουμε να γράψουμε μερικές σκέψεις.

Το πρόβλημα είναι πράγματι η πολυδιάσπαση των οργανισμών ελέγχου. Δεν υπάρχει σαφής διάκριση του τι ελέγχει ο κάθε φορέας.
Η μεταφορά του ΕΦΕΤ δεν λύνει το πρόβλημα αλλά τουλάχιστον μπορεί να το μειώσει.
Οι μηχανισμοί ελέγχου έχουν διαλυθεί με κυβερνητική ευθύνη για να μην γίνεται κανένας έλεγχος και να εξυπηρετούν έτσι αυτούς που εκείνοι θέλουν. Έτσι μπορεί αυτή η ενοποίηση να είναι γενικά θετική αλλά μπορεί στο τέλος να καταντήσει πρόσχημα.

Από την αρχή η τοποθέτηση του ΕΦΕΤ στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με ελάχιστο προσωπικό και όχι με τα 180 άτομα που έχει φτάσει σήμερα, έγινε με ... την σκοπιμότητα της εξυπηρέτησης των επιχειρηματιών. Ανύπαρκτος μηχανισμός σημαίνει ανύπαρκτοι έλεγχοι.

Δεν τοποθετήθηκε ούτε στο Υπουργείο Γεωργίας ούτε στο Υγείας ούτε αλλού γιατί οι Υπουργοί θα έπρεπε να δίνουν λόγο για την Υγεία ή για την ποιότητα των προϊόντων, ενώ το υπουργείο ανάπτυξης θα αξιολογούνταν μόνο για την "ανάπτυξη" και την επιχειρηματικότητα.

Σήμερα η ΝΔ θέλει να πάει σε εκλογές με παροχές, αλλά επειδή τα χρήματα τα φάγανε, κάνουνε μερικές θεσμικές αλλαγές που δεν κοστίζουν για να ικανοποιήσουν τον κλάδο των Γεωτεχνικών. Δεν είναι σίγουρο ότι αυτή η αλλαγή θα είναι μόνιμη, γιατί δεν τους εμπιστευόμαστε. Στην πρώτη ευκαιρία την αλλαγή αυτή θα την πάρουν πίσω, αν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ βλέπουν το θέμα συντεχνιακά και δεν θέλουν να χάσουν τα "προνόμια" που τους έχουν παραχωρηθεί. Αρκετοί επιτελικοί από αυτούς χάνουν και θέση τους και θα πρέπει να ψάχνουν να πιάσουν πάλι πόστα διαπλοκής από την αρχή.

Η δικιά μας άποψη είναι οτι οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ θα πρέπει να συνεχίσουν την παράδοση των περσινών τους κινητοποιήσεων που παλεύανε για αυξήσεις σε μισθούς σε οδοιπορικά και για προσλήψεις προσωπικού.
Η δύναμή τους πλέον μαζί με τους εργαζόμενους του Υπουργείου και των Νομαρχιών θα γίνει μεγαλύτερη από πριν, όλοι μαζί έχουμε την δυνατότητα να διεκδικήσουμε περισσότερα.
Με τον συντεχνιασμό και το διαίρει και βασίλευε θέλουν να μας έχουν διαλυμένους.

Αφήστε αυτούς που κλαίνε για τα πόστα που χάνουν, χωρίς συμπαραστάτη, μόλις τελειώσει το θέμα, οι ίδιοι θα σας πατήσουν για να κάνουν την δουλειά τους. Αφήστε τις εταιρείες να ψάχνουν για τις καινούργιες πολιτικές συμμαχίες κάλυψής τους, δεν αφορούν εμάς οι δικές τους αντιρρήσεις.

Υ.Γ. Ψάχνοντας για το θέμα ανακάλυψα στο ίδιο Υπουργείο και ένα "συνάδελφο" (ούτε κατάλαβα σαν τι δούλεψε) που μας εμφανίζεται στις τηλεοράσεις σαν εκπρόσωπος των καταναλωτών.
Κάτι τέτοιοι τύποι, που περίμεναν να βγει η Ν.Δ. στην εξουσία για να τακτοποιηθούν, δεν μπορούν να σταματήσουν τα διατροφικά σκάνδαλα παρά μόνο να τα καλύπτουν. Το προσόν τους είναι το Κόμμα, και μόνο αυτό υπηρετούν.

Ο ρόλος του ΕΦΕΤ και των ελεγκτικών μηχανισμών θα αλλάξει όταν οι εργαζόμενοι με τον κοινό αγώνα τους επιβάλουν αυτές τις αλλαγές και όχι αν εξυπηρετηθούν συντεχνιακά αιτήματα που βολεύουν κάποιους μόνο εργαζομένους του ΕΦΕΤ.

4 σχόλια:

  1. ο Νίκος που και πότε δούλεψε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος είναι ο Νίκος;
    Είναι πουθενά Γενικός Γραμματέας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιλάμε για συντεχνίες στον ΕΦΕΤ του οποίου οι εργαζόμενοι προέρχονται από διάφορους κλάδους επιστημονικούς (Χημικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Επόπτες Υγείας, Τεχνολόγοι Τροφίμων, Γεωπόνοι, Κτηνίατροι, Βιολόγοι κ.λ.π.) και όχι από έναν ή δύο το πολύ! Ποια συντεχνία τελικά εξυπηρετείται; Ή μήπως συντεχνία εννοείτε το Σύλλογο των εργαζομένων στον ΕΦΕΤ που αποτελείται από τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των 180 εργαζομένων. Όσο για την διαπλοκή και το "βόλεμα" μάλλον σε λάθος ανθρώπους απευθύνεστε. Δεν αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο ΕΦΕΤ έγινε τόσο γρήγορα γνωστός και κέρδισε μέσα σε λίγα χρόνια την εμπιστοσύνη του καταναλωτή; Ποιά άλλη ελεγκτική υπηρεσία στο χώρο τον τροφίμων εμπιστεύεται και γνωρίζει ο έλληνας καταναλωτής; Και αν εννοείται βόλεμα τα 1200 ευρώ των εργαζομένων τότε ναι είμαστε βολεμένοι. Καλώ και άλλους συναδέλφους να μου πουν τι μισθό και επιδόματα πάίρνουν από την υπηρεσία τους! Και τέλος θέλω να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι ο έλεγχος των τροφίμων πρέπει να δωθεί εν λευκό στις Νομαρχίες! Όλοι στο χώρο γνωρίζουμε ότι η άσκηση τέτοιου είδους εξουσίας από τους τοπικούς άρχοντες δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικοί. Καλώ όλους τους ενδιαφερόμενους να ρίξουν μια ματιά στις κυρώσεις που επέβαλε ο ΕΦΕΤ σε επιχειρήσεις και σε εκείνες που έχουν επιβάλλει οι αντίστοιχες υπηρεσίες των Νομαρχιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συντεχνιακά είναι τα αιτήματα γιατί αφορούν στο ποιος θα κάνει κουμάντο, στο αντικείμενο του ελέγχου των Τροφίμων.

    Ποιος θα είναι διευθυντής και ποιος ο διευθυνόμενος.

    Όπως κατηγορείτε λοιπόν τις Νομαρχίες ότι δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους λόγω πιέσεων, για τις ίδιες πιέσεις στον ΕΦΕΤ απο άλλα πρόσωπα κάνει λόγο η αρχική δημοσίευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή