Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Νέο ράπισμα του ΣτΕ για το Βατοπέδι

Από ελευθεροτυπία
Νέο νομικό «ράπισμα» δέχεται η κυβερνητική μεθόδευση των ιερών ανταλλαγών στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπήκε η γνωμοδότηση του Ε'τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ) για την ανταλλαγή κοινόχρηστου δάσους 8.600 στρεμμμάτων στην Ουρανούπολη, την οποία αποδέχθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδης.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της γνωμοδότησης του ΝΣΚ προσέφυγαν το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων. Και οι δύο φορείς υποστήριξαν ότι η συγκεκριμένη γνωμοδότηση είναι παράνομη και αντισυνταγματική, καθώς δέχεται ότι η επίμαχη έκταση είναι δασική, παρά την άποψη των αρμοδίων Δασικών Υπηρεσιών, που επέμεναν στον αρχικό χαρακτηρισμό τους περί ... κοινόχρηστου δάσους.

Το Ε'τμήμα του ΝΣΚ κατέληξε στη γνώμη αυτήν, υιοθετώντας, κατά πελιοψηφία, την άποψη του συμβούλου Χ. Μπόστιου. Αποφάνθηκε έτσι ότι η έκταση είναι δασική, σε αντίθεση με τη μειοψηφία των μελών του, που είχε την άποψη ότι το ΝΣΚ δεν είναι αρμόδιο να γνωμοδοτεί για τον χαρακτηρισμό εκτάσεων ως δασικών η μή.

Η εισηγήτρια της υπόθεσης, Ε. Νίκα, προτείνει κατ' αρχάς να απορριφθούν ως απαράδεκτες οι προσφυγές, γιατί οι αποφάσεις του ΝΣΚ δεν μπορούν να προσβληθούν στο ΣτΕ. Διαπιστώνει, ωστόσο, ότι η επίμαχη γνωμοδότηση «δεν παρέμεινε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ΝΣΚ».

Παρ' όλα αυτά, επισημαίνεται στη εισήγηση, εάν κριθεί ότι η γνωμοδότηση μπορεί να ελεγχθεί από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, τότε οι αιτήσεις πρέπει να γίνουν δεκτές. Οπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, ούτε το ΝΣΚ ούτε ο υπουργός Ανάπτυξης έχουν «αρμοδιότητα κατά τον νόμο να προβούν στον χαρακτηρισμό εκτάσεως επί δάσους ή δασικής».

Η σύμβουλος της Επικρατείας αφήνει επί της ουσίας έκθετη τη κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Στην εισήγησή της, τονίζει με νόημα ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, για τον χαρακτηρισμό μια έκτασης ως δασικής, κριτήριο είναι η πυκνότητα της βλάστησης και όχι το κριτήριο της υψηλής ή θαμνώδους βλάστησης. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η έκταση καλύπτεται 100% από θαμνώδη βλάστηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου