Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009

Η ΠΟΣΕΓ για την Πανελλήνια Ενωση Νέων Αγροτών

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων

«Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) διεκδικεί την συμμετοχή στην χάραξη της Αγροτικής πολιτικής και αναζητεί τον ρόλο της γενικώς και ειδικώς.
Ο τρόπος όμως που επιλέγει για να πετύχει τον στόχο της είναι μερικές φορές για μας τους Γεωτεχνικούς αδιανόητος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδιανόητης συμπεριφοράς είναι η παρέμβασή της το Σάββατο, 7/3/2009, στο Βελλίδειο, όπου η ηγεσία της ΠΕΝΑ εκφράστηκε με απαράδεκτες και ανεπίτρεπτες απόψεις για τον ρόλο των Γεωτεχνικών στην Αγροτική πολιτική και την Αγροτική ανάπτυξη.
Είναι ολίσθημα νέοι άνθρωποι με τις παρεμβάσεις τους:
· Να καταφεύγουν και να επικαλούνται ... «συμφωνημένα» και μεθοδεύσεις με την απελθούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ προκειμένου να κάνουν «την δουλειά τους».
· Να βάζουν ως πρώτη προτεραιότητα και να θεωρούν ως όραμα την "διαχείριση των διαθέσιμων πόρων της Κοινοτικής & Εθνικής μας οικονομίας" αποκλειστικά από τους ίδιους χωρίς να αναφέρονται σε αρχές, σε προϋποθέσεις και σε απαιτήσεις.
· Να ζητάνε «να αλλάξει το στραβό σύστημα αξιών με αναγνώριση του ρόλου του καθ’ ενός τομέα στην Εθνική προσπάθεια» και συγχρόνως να απαξιώνουν και να μηδενίζουν τον ρόλο των Γεωτεχνικών.
· Να θεωρούν ως «απαράδεκτες μεθοδεύσεις σύγχρονων «σωτήρων» των αγροτών και της αγροτικής ανάπτυξης, που σχεδιάζουν για εμάς, χωρίς εμάς» την εμπλοκή των Γεωτεχνικών στην υποστήριξη της Αγροτικής ανάπτυξης.
· Να θεωρούν την Γεωτεχνική υποστήριξη των γεωργών στα επιχειρηματικά τους σχέδια παραπανίσια και περιττή υπόθεση.
· Να εμπλέκουν στην αντιπαράθεσή τους με τους Γεωτεχνικούς, τα επαγγελματικά δικαιώματα των Γεωτεχνικών με τα επαγγελματικά δικαιώματα των Τεχνολόγων Γεωπονίας.
· Να υποστηρίζουν ότι η ΚΥΑ των Νέων Γεωργών, στηρίχθηκε σε «συμφωνημένα» της ΠΕΝΑ με την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.
Η ΚΥΑ των νέων γεωργών αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία προχειρότητας και οφείλουν ως ΠΕΝΑ να γνωρίζουν ότι όσα μεθοδευμένα, όπως υποστηρίζουν μαζί με την απελθούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και «συμφωνημένα» εμπεριέχονται στην ΚΥΑ των νέων Γεωργών μόνο σε περιπέτειες μπορούν να βάλλουν τους υποψήφιους νέους γεωργούς.
Το πρόγραμμα των νέων γεωργών για να εφαρμοστεί δίκαια και ίσια για όλους και όχι «κατ΄ εκτίμηση και κατά περίπτωση» χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα.
Το σύστημα «διαβούλευσης και τα συμφωνημένα» που οραματίζεται και υποστηρίζει η ηγεσία της ΠΕΝΑ είναι απαράδεκτες διεργασίες που βολεύουν τους λίγους και αδικούν τους πολλούς. Σε αυτή τη λογική θα είμαστε πάντα απέναντι. Η δικιά μας στόχευση είναι:
· Ο σοβαρός και ανταγωνιστικός Αγροτικός τομέας, που σέβεται το περιβάλλον, προστατεύει τους πόρους και παράγει προϊόντα ασφαλή για τον καταναλωτή,
· Η ελεύθερη πρόσβαση στα επενδυτικά προγράμματα, οι ίσες ευκαιρίες και οι ίδιες προοπτικές ανάπτυξης για όλους τους αγρότες,
· Η προστασία των συμφερόντων της χώρας, των καταναλωτών και των γεωργών.
Είναι γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους με την Αγροτική Πολιτική, την Αγροτική Ανάπτυξη και την Αγροτική παραγωγή ότι ο συμβουλευτικός και υποστηρικτικός ρόλος των Γεωτεχνικών είναι, σημαντικός και απαραίτητος.
Εμείς οι Γεωτεχνικοί που εξ αντικειμένου γνωρίζουμε πολύ καλά πως πρέπει να εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα έχουμε καθήκον και υποχρέωση να επισημαίνουμε, τα λάθη, τις παραλήψεις και κάθε αστοχία των προγραμμάτων και με τεκμηριωμένες προτάσεις προσπαθούμε να τα διορθώσουμε προκειμένου οι Γεωργοί να αποφύγουν τις περιπέτειες.
Θέλουμε και επιδιώκουμε, με όλους τους εμπλεκόμενους στην Αγροτική Πολιτική, την Αγροτική Ανάπτυξη και την Αγροτική παραγωγή τον διάλογο και όχι την αντιπαράθεση.
Καλούμε την ΠΕΝΑ να ξαναδεί την θέση της για τον ρόλο των Γεωτεχνικών στην Αγροτική πολιτική την ανάπτυξη και την παραγωγή.
Θέλουμε την ΠΕΝΑ μαζί μας στην προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μας για να βγει ο αγροτικός τομέας από την κρίση και τα αδιέξοδα που τον οδήγησαν η έλλειψη στρατηγικής και σύγχρονης Αγροτικής Πολιτικής.
Το όραμα για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Αγροτικό τομέα πρέπει να γίνει κοινό μας όραμα.
Εμείς, πιστεύουμε ότι ο ρόλος του καθενός μας είναι ξεχωριστός και γίνεται αποτελεσματικός και σημαντικός όταν μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και την κατάθεση συγκεκριμένων και επιστημονικά ορθολογικών προτάσεων γίνεται συνθετικός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου