Ερώτηση Τσιτουρίδη για «Κανονισμό της Ε.Ε. για τα Γενετικά Τροποποιημένα Προϊόντα» - 17/3/2009 Για τον νέο Κανονισμό της Ε.Ε. που αφορά το ανώτατο όριο εμφάνισης Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στα βιολογικά, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σάββας Τσιτουρίδης. Ο πρώην υπουργός αναφέρει τα εξής:
Από την αρχή του έτους βρίσκεται σε ισχύ ο Κανονισμός 834/07 της Ε.Ε, ορίζοντας ως ανώτατο όριο εμφάνισης Γενετικών Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στα βιολογικά προϊόντα το 0,9%. Στον προηγούμενο Κανονισμό ΕΟΚ 2092/91, δεν υπήρχε αντίστοιχο όριο, καθώς απαγορευόταν η ύπαρξη ΓΤΟ στα βιολογικά προϊόντα.
Αυτή η εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί ως μια απομάκρυνση από την επιστημονική άποψη που αποφαίνεται ότι βιολογικά προϊόντα και μεταλλαγμένα προϊόντα δεν μπορούν να συνυπάρχουν, αφού είναι έννοιες ασυμβίβαστες.
Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
1. Η Ελλάδα ψήφισε τον Κανονισμό 834/07 που προβλέπει την ύπαρξη γενετικών τροποποιημένων οργανισμών σε βιολογικά προϊόντα; Εάν ναι, γιατί υπαναχώρησε από τη θέση σε σχέση με τον προηγούμενο Κανονισμό ΕΟΚ 2092/91;
2. Εφαρμόζεται ο παραπάνω κανονισμός από την 1η Ιανουαρίου 2009; Εάν ναι, υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου για την τήρηση του ανώτατου ορίου 0,9% εμφάνισης γενετικών τροποποιημένων οργανισμών
Απο αγρότυπο
Ευτυχώς που έχομε τον Τσιτουρίδη και ασκεί "αντιπολίτευση" στην κυβέρνηση. Μόνο με άξιους βαρβάτους και ανιδιοτελείς βουλευτές θα πάει μπροστά αυτός ο τόπος. Εγώ αισθάνομαι σαν να έχομε πάει τουλάχιστον πέντε μέτρα μπροστά (προς φούντο)
ΑπάντησηΔιαγραφήΉδη η βάρκα έχει φουντάρει, αφού χρόνια τώρα, γάστρες πάμε στις Βρυξέλες και φυτά γυρνάμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό δεν αφορά μόνο τη σχέση των βιολογικών προϊόντων, αλλά τη γενικότερη κατάσταση στον αγροτικό τομέα.
Έχω βαρεθεί να το διαπιστώνω...
Δυστυχώς έτσι παραβιάζεται, μία από τις βασικές αρχές της βιολογικής γεωργίας, που είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας, με τη καλλιέργεια ντόπιων ποικιλιών. Η οποία καλλιέργεια, με τη μαζικότητα παραγωγής που παρατηρήται τα τελευταία χρόνια, πάει να εξαφανιστεί. Όπως και οι τελευταίες πιά ντόπιες ποικιλίες....