Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Νομοθετική ρύθμιση για ΟΣΔΕ, «προβληματικοί» οι Νέοι Αγρότες

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, την Πέμπτη θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για την ανάθεση του ΟΣΔΕ για το 2009 στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Το κόστος ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ τα οποία θα πληρώσει το ΥπΑΑΤ-ΟΠΕΚΕΠΕ για τους 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θα κοστίζει η κάθε αίτηση περίπου 70 ευρώ. Η νομοθετική ρύθμιση είναι επιβεβλημένη τη στιγμή που δεν υφίσταται πλέον θέμα διαγωνισμού για την ανάθεση του ΟΣΔΕ για να μην σκοντάψει η πληρωμή στο ελεγκτικό συνέδριο.

H εκτίμηση είναι ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει ψηφιοποιηθεί το 70-80% των αγροτεμαχίων. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ...
αυτή η δουλειά θα έπρεπε να ήταν έτοιμη μέχρι τις 15 Μαϊου. Το τι θα γίνει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ποια θα είναι η αντίδρασή της Επιτρόπου κ. Μπόελ, είναι άγνωστο ακόμη και στην… ίδια. Εάν έχει παρακολουθήσει κάποιος την ειδησεογραφία γύρω από αυτό το θέμα, σίγουρα μεταξύ των άλλων θα έχει εκπλαγεί τόσο από τις δηλώσεις του πρώην υπουργού όσο και από τον τρόπο του χειρισμού της όλης υπόθεσης από το ΥπΑΑΤ.

Όσο για τους ετεροεπαγγελματίες, δεν έχει αποσαφηνισθεί τι ακριβώς θα ισχύσει για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.

Γενικά το πρόβλημα είναι μεγάλο τη στιγμή που δεν έχουν δοθεί οι ψηφιακοί χάρτες στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και με ποιο τρόπο θα κατοχυρωθούν δικαιώματα σύμφωνα με τον Κανονισμό ή σε ποιους θα μειωθούν οι επιδοτήσεις.

Για το πότε θα δοθούν -σε όσους δοθούν- δεν είναι γνωστό αλλά μάλλον θα πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι ότι θα αργήσουν να εισπράξουν τα δικαιώματά τους. Και μακάρι να είναι μόνο αυτό το πρόβλημα και όχι με την κ. Μπόελ. Ίσως οι ευρωεκλογές, μειώσουν την… ένταση του προστίμου.

Όσο για το Μέτρο 1.2 για τους Νέους Αγρότες, είχε εντοπίσει ο ΑγροΤύπος τις ασάφειες που περιείχε η ΚΥΑ. Όσο περνάει ο καιρός εντοπίζονται και άλλες σοβαρές ασάφειες σε σημείο που να μην ξέρει κανείς τι θα γίνει. Είχαμε γράψει ότι οι «Νέοι Αγρότες» έχουν περάσει όσον αφορά την αξιολόγηση- έγκριση των αιτήσεων στον Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ αλλά δεν είχε διευκρινιστεί το πώς θα γίνεται η διαδικασία ελέγχου. Εννοείται ότι η πολιτική ηγεσία δεν έχει απαντήσει. Αλλά και η σύνθεση των επιτροπών αξιολόγησης είναι ασαφής.

Στην ΚΥΑ αναφέρεται γενικά και αόριστα “ένας υπάλληλος της Περιφέρειας”, “ένας υπάλληλος της Ν/Α”, “ένας υπάλληλος του ΥΠΑΑΤ”. Δεν διασφαλίζεται η συμμετοχή υπαλλήλων Γεωπόνων στις επιτροπές οι οποίοι και γνώστες του προγράμματος είναι και έχουν τεράστια εμπειρία στην εφαρμογή του.

Η βιασύνη της… αργοπορίας και η προχειρότητα του ΥπΑΑΤ φαίνεται και από την τροποποίηση της προκήρυξης που δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους να υποβάλλουν φάκελο χωρίς ΟΣΔΕ το οποίο θα προσκομιστεί μετέπειτα!!!

Σκεφτείτε λοιπόν με ποιο τρόπο θα γίνονται οι αξιολογήσεις………

2 σχόλια:

  1. Ο Κώστας Θεσσαλός νέος γενικός γαμματέας του ΥΠΑΑΤ για το Δ΄ ΚΠΣ . Επιτέλους ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση και γεωπόνος......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Κώστας Θεσσαλός είνα ο νέος ειδικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ για το Δ΄ ΚΠΣ . Επιτέλους ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση και γεωπόνος......

    ΑπάντησηΔιαγραφή