ΒΑΤΟΠΕΔΙ: ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΖΗΤΕΙ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΤ' ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
«Ενώπιος - ενωπίω με Μπασιάκο»
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ
Να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση με τον τότε πολιτικό της προϊστάμενο, πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγ. Μπασιάκο, «του οποίου τις αποφάσεις εφήρμοσα με πίστη και συνέπεια», ζητεί με αίτησή της προς την εισαγγελέα Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου, η τέως προϊσταμένη Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη.Ε. Μπασιάκος |
Λέει επί λέξει:
«Αδυνατώ να αντιληφθώ γιατί καλούμαι να αναλάβω τις ευθύνες περιδεών πολιτικών προσώπων, των οποίων τις πολιτικές αποφάσεις εφήρμοσα και οι οποίοι εναγωνίως επιχειρούν να καλυφθούν πίσω από την προσχηματική νομική κατασκευή του παραπλανηθέντος υπουργού».
Αναφερόμενη ειδικά στον Ευάγγ. Μπασιάκο τονίζει, όπως και στο υπόμνημά της, «ότι μου εδόθη ρητή προφορική εντολή από τον υπουργό όπως αναλάβω προσωπικώς τη διεκπεραίωση όλων των αναγομένων στις αρμοδιότητες της Δ/νσης Πολιτικής Γης διαδικασιών, χωρίς την ενημέρωση ή σύμπραξη οποιουδήποτε άλλου υπηρεσιακού παράγοντα και μάλιστα κατ' απόλυτη προτεραιότητα». Επικαλείται σχετικό υπουργικό έγγραφο «σύμφωνο με την εντολή», ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και ...στους υφυπουργούς Α. Κοντό και Κ. Κιλτίδη «οι οποίοι εκινούντο στο ίδιο μήκος και εντέλοντο τα αυτά με τον υπουργό».
Παράλληλα η κ. Μαντέλη, διά του συνηγόρου της Ιωάννη Μαντζουράνη, υπέβαλε και αίτηση στο Συμβούλιο Εφετών «για επίλυση διαφωνίας» με την εισαγγελέα της υπόθεσης Ευσταθία Σπυροπούλου.
Η «διαφωνία» συνίσταται στο γεγονός ότι «εδέχθη εν μέρει αίτησή μου και κάλεσε και εξέτασε και προφορικά τον μοναχό Αρσένιο, πλην όμως προδήλως απέρριψε σιγή το αίτημα για κλήση και εξέταση του Εφραίμ και του κ. Μπασιάκου, μολονότι η εξέταση, ανωμοτί του μεν ενόρκως του δε, είναι αναμφιβόλως αναγκαία για την ανεύρεση και αποκάλυψη της αλήθειας».
Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα είχε γίνει με αφορμή την επιστολή Αρσένιου προς τον τότε υπουργό Μπασιάκο, τον Οκτώβριο του 2004, όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο για τη διαδικασία ανταλλαγής που «έχει γίνει αποδεκτή σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο» και «αυτό ταυτόχρονα μας εγγυάται και την πραγμάτωσή της».
Οπως υποστηρίζει η αιτούσα, η εξέταση Μπασιάκου είναι απαραίτητη για να ελεγχθεί «πότε και τίνι τρόπο ήλεγξε τη βασιμότητα των γραφομένων του μοναχού Αρσενίου» πριν δώσει τις εντολές του, «σε ποια πρόσωπα απευθύνθηκε και ποια ήταν η απάντησή τους».
Εντύπωση όμως προκαλεί έτερο αίτημα της κ. Μαντέλη, που αφού ζητεί να «μου γνωστοποιηθεί το πέρας της διενεργούμενης ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να καταστεί εφικτή η άσκηση δικαιωμάτων, όπως λάβω γνώση των εγγράφων του συνταχθέντος γραπτού πορίσματος», αιτείται να λάβει κυρίως γνώση και «κάθε νεότερης εισαγγελικής παραγγελίας που τροποποιεί τις μέχρι τώρα εκδοθείσες και γνωστοποιηθείσες σε εμένα».
Κι αυτό γιατί δεν έχει γνωστοποιηθεί η τυχόν ύπαρξη νεότερης παραγγελίας (σ.σ. του προϊσταμένου τους;) προς τους δύο εισαγγελείς, οι οποίοι διενεργούν την έρευνα. Κύκλοι μάλιστα του περιβάλλοντος της κ. Μαντέλη εξέφραζαν υπόνοιες για ύπαρξη προφορικής παραγγελίας προϊσταμένης αρχής προς τους δύο εισαγγελείς, που αφορά το πώς θα χειριστούν το θέμα με την ολοκλήρωση της έρευνάς τους. Αν δηλαδή θα προχωρήσουν οι ίδιοι σε αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού ή αν εντέλλονται να πράξουν διαφορετικά.
Απαντώντας στο μοναχό Αρσένιο, που στη προχθεσινή κατάθεσή του υποστήριξε ότι η ιδέα των ανταλλαγών ήταν του κράτους και συγκεκριμένα των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία δική του συμμετοχή στην απόφαση ή στη διαδικασία ανταλλαγών, υπογραμμίζοντας ότι «όταν ο μοναχός Αρσένιος με επισκέφθηκε για να μου ζητήσει να συναινέσω στην ανταλλαγή εκτάσεων της Βιστονίδας με ακίνητα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, η άρνηση μου ήταν ευθεία,άμεση και κατηγορηματική».*
Από Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου