Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009

Λάδι Σητείας

Το Σητιακό ελαιόλαδο ένα απο τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου . Αυτή του η ανωτερότητα όμως απειλείται. Η Ένωση Σητείας με το εμπορικό σήμα SITIA δέχεται επίθεση απο Κινέζικη εταιρεία που θέλει να κατοχυρώσει το εμπορικό όνομα SITIA για λάδι που πουλάει στην Κίνα.
Την ίδια ώρα η ΈΝΩΣΗ, έρχεται σε αντίθεση με την επιβολή του ΠΟΠ Κρητικού ελαιόλαδου.
Ας δούμε δύο δημοσιεύματα για το θέμα :

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κκ. Υπουργούς:
• Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
• Ανάπτυξης
• Εξωτερικών

Θέμα: Κατοχύρωση ελληνικού ελαιόλαδου στην κινεζική αγορά
Σύμφωνα με έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Πεκίνο η κινεζική εταιρεία Weihai Fangzheng International Personnel Technical & Cooperative Co., έχει καταθέσει αίτηση κατοχύρωσης εμπορικού σήματος «SΙΤΙΑ», με λατινικούς χαρακτήρες, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω κινεζική εταιρεία, έχει καταθέσει αίτηση στο Γραφείο Εμπορικών Σημάτων της ... Κρατικής Αρχής για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, από 11/4/06, ζητώντας να κατοχυρώσει ως δικαιούχος το εμπορικό σήμα SΙΤΙΑ για ελαιόλαδο και άλλα εδώδιμα έλαια (κατηγορία 29) .
Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι το Γραφείο Εμπορικών Σημάτων έχει εκδώσει ήδη, από 6/1/09, προσωρινή απόφασή του με την οποία κάνει δεκτή την αίτηση κατοχύρωσης και όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να προσβάλλει την προσωρινή απόφαση ενώπιον του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων μέσα σε τρεις μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης της, δηλ. έως τις 7/4/09. Επίσης ανησυχητικό είναι ότι η διαδικασία προσφυγής εναντίον της απόφασης του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων για την προσωρινή ή οριστική απονομή εμπορικού σήματος σε άλλο δικαιοδόχο, μπορεί να είναι μακροχρόνια και δαπανηρή.
Δεν είναι γνωστό αν η κινεζική εταιρεία διαπράττει πειρατεία-αντιγραφή ελαιολάδου το οποίο εμφανίζει ως SITIA και το διανέμει ήδη στην αγορά, είτε αν έχει ως πρόθεση να εκβιάσει την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας, ζητώντας χρηματικό αντάλλαγμα προκειμένου να μεταβιβάσει το εμπορικό σήμα της Ένωσης.
Ήδη έχει διαπιστωθεί ότι διατίθενται από μεγάλη Κινεζική αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ ελαιόλαδο με το εμπορικό σήμα SΙΤΙΑ αμφιβόλου ποιότητας και ύποπτης συσκευασίας.
Οι συνέπειες από την κυκλοφορία ελαιολάδου που φέρεται ως ελληνικό, με παραποιημένο εμπορικό σήμα ελληνικής εταιρείας, θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές και ενέχει πολλούς και σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για την ελληνική εταιρεία της οποίας το προϊόν αντιγράφεται αλλά και για το ελληνικό ελαιόλαδο, εν γένει, του οποίου η καλή φήμη ως ανώτατης ποιότητας ελαίου, διακυβεύεται και μπορεί να αμαυρωθεί, σε περίπτωση που το αγνώστου προέλευσης προϊόν δημιουργήσει προβλήματα στο καταναλωτικό κοινό.
Κατόπιν των παραπάνω,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση των φαινομένων παράνομης εμπορίας και σήμανσης ελληνικού ελαιολάδου.
- Τι στοιχεία διαθέτουν για την πορεία κατοχύρωσης του ελληνικού σήματος από την Κινεζική εταιρεία και τι άμεσα μέτρα θα πάρουν, ώστε να αποτραπεί η διακίνηση ελαιολάδου του Συνεταιρισμού Σητείας από την Κινεζική εταιρεία.


Οι ερωτώντες βουλευτές


Αλαβάνος Αλέκος


Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου


Αντιδρά η ΕΑΣ Σητείας στην προώθηση Φακέλου «Π.Ο.Π. Κρήτης» και απαντά στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

«Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να καθιερώσουμε το ελαιόλαδο «Π.Ο.Π. Σητεία» στην ελληνική και διεθνή αγορά, ένα ελαιόλαδο με υψηλές προδιαγραφές, που παράγεται αποκλειστικά από ελιές ποικιλίας Κορωνέικη, δεν μπορούμε να δεχτούμε να υπάρξει ελαιόλαδο «Π.Ο.Π. Κρήτης», ούτε θεωρούμε εφικτή την ταυτόχρονη ύπαρξη στην αγορά ελαιολάδου «Π.Ο.Π. Κρήτης» με τα υπόλοιπα 7 Π.Ο.Π. του νησιού μας», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Σητείας κ. Χλουβεράκης.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Σητείας κ. Βακόντιος, απαντώντας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για την καθυστέρηση προώθησης του Φακέλου «Π.Ο.Π. Κρήτης», υποστηρίζει τα εξής:
Πληροφορήθηκα από τον Τύπο για την ερώτηση σας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την καθυστέρηση προώθησης του Φακέλου «Π.Ο.Π. Κρήτης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατανοώ την προσπάθεια και τον αγώνα σας για τη λύση των διαφόρων αγροτικών προβλημάτων του νησιού μας. Αυτό όμως που μου προκαλεί εντύπωση και θλίψη είναι ότι με έμμεσο τρόπο ζητάτε την διαγραφή της ονομασίας «Π.Ο.Π. Σητεία» και άλλων 7 Π.Ο.Π. ονομασιών του νησιού μας.
Γιατί;
Αγωνιστήκαμε και τιμήσαμε το όνομα «Σητεία» και γενικότερα το ελαιόλαδο Κρήτης με σωρεία Διεθνών διακρίσεων, άνω των δεκατεσσάρων (14).
Μας έχουν τιμήσει – βραβεύσει για την ποιότητα του προϊόντος μας, πέραν του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου οι ανταγωνίστριες χώρες Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία. Η δε Ευρωπαϊκή Ένωση μας θεωρεί πρότυπο καλλιέργειας στο λάδι (Διαβάστε την Πράσινη Βίβλο σελίδα 5).
Φτάσαμε στο σημείο να εξάγουμε εμφιαλωμένο ελαιόλαδο περίπου 4.000 τόνους σε 30 χώρες και είμαστε αυτή τη στιγμή η πρώτη Ελληνική εξαγωγική επιχείρηση στο εμφιαλωμένο ελαιόλαδο.
Με την συμμετοχή μας στα διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα τα τελευταία χρόνια έχουμε ξοδέψει πάνω από 500.000 ευρώ για την προώθηση του προϊόντος μας.
Ερωτώ, οι θυσίες – οι κόποι, ο αγώνας των Σητειακών ελαιοκαλλιεργητών θα πρέπει να διαγραφούν;
Ας μου απαντήσουν:
1) Οι Βουλευτές ΠΑΣΟΚ
2) Οι Νομάρχες
3) Οι Ελαιοκομικοί Δήμοι
4) Η Παγκρήτια Ένωση
5) Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Σωματείων Κρήτης
6) Η ΣΠΑΚΕ
Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες που αφορούν την ένσταση μας, την πρόταση ΣΠΑΚΕ, μετά την χθεσινή Δήλωση του Γ.Γ. κ. Σκιαδά στο Ηράκλειο, ότι αναμένεται η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου