Η ρωσική φυτουγειονομική υπηρεσία με επιστολή της προς την Ε.Ε. γνωστοποίησε ότι δεν κρίνεται σκόπιμη η αναγνώριση νέων, επί πλέον των ήδη αναγνωρισμένων, εργαστηρίων που προτάθηκαν για έγκριση με το από 19/12/2008 αίτημα της ΕΕ και κατ επέκταση δεν εγκρίνει τα νέα έξη, ελληνικά ιδιωτικά εργαστήρια αναλύσεων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων των εξαγομένων οπωροκηπευτικών που προτάθηκαν.
Αυτή η εξέλιξη, που είχαμε προαναγγείλει στον ΑγροΤύπο, έγινε επειδή μεταξύ 15 Νοεμβρίου 2008 έως και την 1 Μαρτίου 2009, σε 134 φορτία (2.107 τόνοι) προϊόντων διαπιστώθηκε υπέρβαση των MRLs φυτοφαρμάκων που προβλέπονται από τη ρωσική νομοθεσία, παρά την συνοδεία ορισμένων απ αυτά με Πιστοποιητικά Ασφαλείας. Έτσι η Ρωσική Υπηρεσία αίρει από 10/4/2009 την αναγνώριση 13 εργαστηρίων από Λιθουανία, Ολλανδία, Ισπανία, Βέλγιο, Βουλγαρία,& Ιταλία.
Επίσης στην ίδια επιστολή της ρωσικής υπηρεσίας, αναφέρεται ότι ...από 1 Απριλίου ένα πιστοποιητικό ασφάλειας απαιτείται βάσει του άρθρου 6 του Memorandum για τα ακόλουθα προϊόντα και την προέλευση τους επί πλέον αυτών που υπήχθησαν από 15 Νοεμβρίου 2008, που είναι:
Πορτογαλία - αχλάδια
Γαλλία - αχλάδια και μήλα
Σλοβακία - σταφύλια
Βουλγαρία - σταφύλια, ροδάκινα, βερίκοκα, κολοκύθια
Λιθουανία - λάχανα, σέλινα, πιπεριές , ραδίκια, μανταρίνια, μήλα, αχλάδια, κλημεντίνες, σταφύλια.
Ολλανδία - μήλα και αχλάδια συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής μέσω τρίτων χωρών
«Δεδομένου ότι οι καλλιέργειες των θερινών φρούτων και λαχανικών εξελίσσονται χωρίς προβλήματα και αναμένεται μια ομαλή παραγωγή (βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, καρπούζια, σταφύλια νεκταρίνια) και αυτή της φράουλας που ήδη εξελίσσεται η συγκομιδής της, επιβάλλεται όπως οι εξαγωγές προς την Ρωσία πραγματοποιηθούν κανονικά, για να απορροφηθούν χωρίς προβλήματα διάθεσης της παραγωγής τους» αναφέρει ο ειδικός Σύμβουλος του INCOFRUIT – HELLAS κ. Πολυχρονάκης και τονίζει ότι «στα 134 φορτία υπάρχουν και ελληνικά». Για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα ο κ. Πολυχρονάκης υποστηρίζει τα εξής:
Απαιτήσεις για Εξαγωγές προς Ρωσία
Για να μη έχουμε εκ μέρους της αρμόδιας Ρωσικής Υπηρεσίας υπαγωγή και άλλων ελληνικών προϊόντων στην διαδικασία του άρθρου 6 απαιτείται αφ ενός ο αυστηρός έλεγχος των εξαγωγικών φορέων που απέστειλαν φορτία με αυξημένα, βάσει των Ρωσικών προτύπων, υπολείμματα φυτοφαρμάκων προϊόντα και αφ ετέρου η γνωστοποίηση στους εξαγωγείς οπωροκηπευτικών της χώρας μας για το τι απαιτείται προκειμένου να εξάγουν νωπά οπωροκηπευτικά προς την Ρωσία. Σημειώνεται ότι μια ανάλυση εργαστηρίων ενός φορτίου για την κάθε παρτίδα κοστίζει κατά μέσον όρο 130-150 ευρώ και συνολικά ανά φορτίο σε 700 – 750 ευρώ κατά μ.ο καθιστώντας εκτός των άλλων και μη ανταγωνιστική την τιμή του έναντι αυτών των τρίτων χωρών χαμηλού κόστους.
Προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εξαγωγών προς Ρωσία
Κατόπιν τούτου οι εκφρασθείσες ανησυχίες μας απώλειας της ρωσικής αγοράς για τα φρούτα και τα λαχανικά μας νωπά και μεταποιημένα , λόγω του γεγονότος ότι τα ήδη εγκεκριμένα εργαστήρια δεν επαρκούν για την κάλυψη των ελέγχων, καθίσταται επείγουσα η ανάγκη άμεσης παρέμβασης της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της επερχόμενης καταστροφής και όχι η λήψη σπασμωδικών μέτρων σαν αυτά που ακούσθηκαν.
Η απορρόφηση της παραγωγής απαιτείται να γίνει με αύξηση της δραστηριότητος τόσον των παραγωγών όσον και των εμπόρων, μεταποιητών και με την βοήθεια των αρμοδίων Κρατικών Υπηρεσιών να μεγιστοποιηθεί η προσπάθεια για αυξημένες εξαγωγές προς Ρωσία χωρίς την εφαρμογή προγραμμάτων στρεβλώσεως του εμπορίου. Σε περίπτωση δημιουργίας κρίσης κατά την διάρκεια της εμπορικής περιόδου η αντιμετώπιση της προβλέπεται από την ΚΟΑ οπωροκηπευτικών με ενεργοποίηση συμβατών σ αυτήν μέτρων .
Με αίτημα μας σε Σύσκεψη που συνεκλήθη και πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας την 15.3.2009 από την Διαρκή Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου Εξαγωγών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εξωτερικών, του Συνδέσμου μας Incofruit Hellas και της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας με αντικείμενο τη ρωσική αγορά και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά οπωροκηπευτικά,
Αποφασίστηκε η επιδίωξη
Επανεξέτασης εκ μέρους της Ε.Ε του memorandum με σκοπό την αποδοχή της Κοινοτικής Νομοθεσίας για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων MRLs όσον αφορά τα εξαγόμενα προς την Ρωσία κοινοτικά προϊόντα και μέχρι να επιτευχθεί αυτό η επαφή της ελληνικής κυβέρνησης με τις ρωσικές αρχές για
επιδίωξη αναγνώρισης κατ εξαίρεση των εξ (6) πρόσθετων Ιδιωτικών Αναλυτικών εργαστηρίων από την Ρωσική Κυβέρνηση και πρόσκληση των Ρώσων εμπειρογνωμόνων για επιθεώρησή και έγκρισή - διαπίστευση τους και
παράλληλα η δημιουργία υπό την στέγη και εποπτεία του ΟΠΕ ή ΟΠΕΓΕΠ «Προγράμματος-Βάσης Δεδομένων Ελέγχου Ελληνικών Εξαγωγικών Επιχειρήσεων προς την Ρωσία» που υπεβλήθη από τον Σύνδεσμό μας, στο Συμβούλιο Εξαγωγών, για αντιμετώπιση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα οπωροκηπευτικά μας στην ρωσική αγορά με κίνδυνο απώλειας της».
Από Agrotypo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου