Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Ποιά η αξιοπιστία των ιδιωτικών εργαστηρίων αναλύσεων φυτοφαρμάκων;

Ένα ολόκληρο μηχανισμό πιστοποιήσεων φτιάξανε στην χώρα, για να ...κάθεται επάνω στο πορτοφόλι του Έλληνα παραγωγού. Η αξιοπιστία περιορισμένη, η αεριτζίδικη δουλειά σύνηθες φαινόμενο, η αναγνώριση αυτών των οργανισμών στο εξωτερικό αμφίβολη και ανάλογη με την χώρα ή τον πελάτη του προϊόντος.
Στείλτε τον στρατό με τους πιστοποιητές να τα οικονομήσουν από τους αγρότες, αυτό είναι το σύνθημα και το νόημα της πολιτικής των κυβερνήσεων που πέρασαν.
Δεν μπορεί όμως αυτός να είναι ο ρόλος του κράτους.
Η μείωση του κόστους στον Έλληνα παραγωγό και το ποιοτικό προϊόν στον καταναλωτή δεν μπορούν να εξασφαλιστούν έτσι.

Απο agrotypo
Ο κίνδυνος απώλειας της ρώσικης αγοράς για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά είναι ορατός. Μας αγαπάνε βέβαια οι Ρώσοι -έχουμε και ελληνικής καταγωγής τον υπουργό Γεωργίας τους- αλλά… δεν βλέπουμε φως στο τούνελ με την έκδοση πιστοποιητικών. Ζητήσαμε από τους Ρώσους να μας πιστοποιήσουν τα νέα έξι (6), ελληνικά ιδιωτικά εργαστήρια αναλύσεων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, αλλά εκείνοι δεν φαίνεται να δέχονται την πρότασή μας. Όπως λένε δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη Ρωσία, κάποια ... προϊόντα που εισήχθηκαν από την Ε.Ε. δεν τηρούσαν τις ρώσικες προδιαγραφές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι Ρώσοι να υποστηρίζουν ότι τα εργαστήρια στην Ε.Ε. πού έχουν ήδη αποδεχτεί χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στις προδιαγραφές τους άρα δεν υπάρχει λόγος να πιστοποιήσουν και άλλα.

Τώρα ζητάμε να έρθουν οι ίδιοι οι Ρώσοι στην Ελλάδα (!) να πιστοποιούν τις δικές μας μονάδες (τυποποιητήρια και συσκευαστήρια ροδάκινων) «ώστε να διασφαλιστούν αφενός μεν η ποιότητα των εξαγόμενων προϊόντων αφετέρου δε ο αποκλεισμός των παραβατών από τις εξαγωγές», όπως λέει το ΥπΑΑΤ. «Αλήθεια οι Ρώσοι θα έκαναν δεκτό αίτημα να πάμε εμείς να πιστοποιήσουμε τις μονάδες παραγωγής τους;» ρωτάμε. Τόσους Οργανισμούς πιστοποίησης έχουμε στην Ελλάδα, τόσοι υπάλληλοι εργάζονται σε αυτούς, τόσα χρήματα πληρώνει ο Έλληνας αγρότης και φορολογούμενος και τώρα πάμε να φέρουμε και τους Ρώσους να μας ελέγχουν;
Η νοοτροπία «ραγιά» που ακολουθούμε το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει θα είναι στο μέλλον να ανοίξει η όρεξη των Ρώσων και να θέλουν να βάλουν και άλλα προϊόντα στο «πακέτο» ελέγχων.

Μετά όλα αυτά ανησυχία υπάρχει και στις τάξεις των Ελλήνων εξαγωγέων, που βλέπουν να χάνουν τον κύριο προορισμό των ελληνικών ροδάκινων. «Κατά πληροφορίες μας, η ρωσική φυτουγειονομική υπηρεσία ίσως δεν εγκρίνει τα νέα έξι (6), ελληνικά ιδιωτικά εργαστήρια αναλύσεων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που προτάθηκαν για τα εξαγόμενα οπωροκηπευτικά βάσει των ρωσικών προδιαγραφών», δηλώνει ο Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS.

Συνεχίζοντας ο κ. Πολυχρονάκη αναφέρει «τούτο εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο απώλειας της ρωσικής αγοράς για τα φρούτα και τα λαχανικά μας νωπά και μεταποιημένα, λόγω του γεγονότος ότι τα ήδη εγκεκριμένα εργαστήρια δεν επαρκούν για την κάλυψη των ελέγχων, πολύ περισσότερο αν διευρυνθεί ο κατάλογος των προϊόντων, για τα οποία θα εφαρμόζεται το άρθρο 6 του Memorandum E.E. - Ρωσίας και καθίσταται επείγουσα η ανάγκη άμεσης παρέμβασης της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της επερχόμενης καταστροφής.

Επιβάλλεται η ανάγκη άμεσης επαφής και συνεννόησης της ελληνικής κυβέρνησης με τις ρωσικές αρχές για την έγκριση δημιουργίας «Προγράμματος - Βάσης Δεδομένων ελέγχου υπολειμμάτων και προαναγγελίας φορτώσεων για τις ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν φρούτα και λαχανικά προς την Ρωσία» (κατά το Πρότυπο της Ολλανδίας) πιλοτικά για το 2009, όπως αυτό προτάθηκε από τον Σύνδεσμό μας στο Συμβούλιο Εξαγωγών.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον χειρισμό μέχρι σήμερα, εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών, τόσο για την αποδοχή των δυσμενών όρων του υπογραφέντος μνημονίου Ε.Ε / Ρωσίας, όσο και την καθυστέρηση τους στην μη έγκαιρη διαπίστευση ικανού αριθμού εργαστηρίων και παρακαλούμε τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας & Οικονομικών για την παρέμβασή τους, κατά λόγο αρμοδιότητος, για την επίτευξη συμφωνίας με την ρωσική κυβέρνηση.

Η οποιαδήποτε μεταβατική κατ εξαίρεση συμφωνία, της χώρας μας ή της Ε.Ε για την χώρα μας είτε της έγκρισης των εργαστηρίων Ανάλυσης είτε της εφαρμογής του προτεινόμενου Προγράμματος, πρέπει να επιτευχθεί προ της έναρξης της εμπορικής περιόδου των θερινών μας φρούτων και λαχανικών, δεδομένου ότι για ορισμένα από αυτά η ρωσική αγορά είναι μονόδρομος και το 60% διατίθεται σε αυτήν».

2 σχόλια:

  1. η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί οι εργαστηριακές εξετάσεις να πραγματοποιούνται από διαπιστυεμένα εργαστήρια και το εξετάζουν κάθε φορά οι ελεγκτές της SANCO και το γράφουν στις εκθέσεις τους.
    Τα διαπιστευμένα εργαστήρια και το είδος της διπίστευσης θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΣΥΔ
    http://www.esyd.gr/portal/p/esyd/el/index.jsp
    πολλά ιδιωτικά και ΚΡΑΤΙΚΑ εργαστήρια ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΑ, ή, έχουν διαπιστευτεί για συγκεκριμένες εξετάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η έλειψη εργαστηρίων και ελέγχων είναι φανερή.
    Η υποχρέωση του ελέγχου των ελεκτικών μηχανισμών καλύπτεται απο μια δειγματοληψία της συμφοράς.
    Η στελέχωση μηχανισμών ελέγχου με χρήση εργαστηρίων σε όλη την χώρα, έχει βγεί τελείως απο τα μυαλά των κυβερνώντων, αφήνοντας τους καταναλωτές αλλά και τους αγρότες απροστάτευτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή