Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Οι αγελαδοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κκ. Υπουργούς:
• Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
• Ανάπτυξης

Θέμα: Οι αγελαδοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής.

Η εταιρεία Vivartia (πρώην ΔΕΛΤΑ) είναι η μία από τις τρεις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και απορροφούν τις ποσότητες αγελαδινού γάλακτος της περιοχής.
Την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία απέστειλε έγγραφα στους αγελαδοτρόφους παραγωγούς γάλακτος ενημερώνοντάς τους για την παύση της συνεργασίας τους και τη διακοπή της απορρόφησης του παραγόμενου φρέσκου γάλακτος λόγω της κάμψης των πωλήσεών της.
Ένας από τους λόγους της μείωσης της κατανάλωσης φρέσκου γάλακτος στη χώρα μας είναι και οι αποκαλύψεις πως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εμπορία του φρέσκου γάλακτος απέκρυψαν την ανίχνευση της επικίνδυνης καρκινογόνου ουσίας ... αφλατοξίνη Μ1 σε παρτίδες των προϊόντων τους. Η αφλατοξίνη Μ1 περνά στο γάλα είτε από κακή ποιότητα των ζωοτροφών, ειδικά όταν αυτές είναι υγρές οπότε εμφανίζουν μύκητες, είτε από πρόσμειξη με εισαγόμενο επιμολυσμένο γάλα.
Οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος της περιοχής του Έβρου και Ροδόπης, βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής αφού από εδώ και πέρα θα μένει αδιάθετη η παραγωγή τους, τη στιγμή που ούτως ή άλλως αντιμετώπιζαν και όλα τα γνωστά προβλήματα του κλάδου, με πιο τρανταχτό παράδειγμα το αυξημένο κόστος παραγωγής
Μέχρι σήμερα η τιμή πώλησης γάλακτος από τον παραγωγό είναι 32 με 37 λεπτά, που με δυσκολία αφήνει ένα ελάχιστο κέρδος, ενώ από εδώ και πέρα ο άμεσος και ορατός κίνδυνος είναι η κατάρρευση των τιμών και η μη απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους της παραγωγής, με υπαρκτό τον κίνδυνο από τη δράση των καρτέλ γάλακτος.
Οι γαλακτοβιομηχανίες προσπαθούν να στρέψουν τους καταναλωτές προς την κατανάλωση του γάλακτος υψηλής παστερίωσης που τους εξασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη.
Οι έλεγχοι της ποιότητας των ζωοτροφών πρέπει να είναι διαρκείς και αποτελεσματικοί.
Επειδή υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την εμφάνιση αφλατοξίνης Μ1 στο ελληνικό γάλα της εν λόγω εταιρείας, τα οποία παραπέμπουν σε πιθανή παράνομη πρόσμειξη με εισαγόμενο γάλα των γειτονικών χωρών (Βουλγαρία, Σκόπια),

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

• Τι άμεσα μέτρα θα πάρουν ώστε να συνεχιστεί στη χώρα μας η κατανάλωση καλής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας φρέσκου γάλακτος;
• Τι άμεσα μέτρα στήριξης θα λάβουν ώστε οι παραγωγοί φρέσκου γάλακτος να το διαθέτουν σε τιμές ικανοποιητικές και οπωσδήποτε πάνω από το κόστος παραγωγής;
• Με ποια μέτρα θα προστατέψουν και θα ανακουφίσουν όλους εκείνους τους παραγωγούς που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες με κίνδυνο κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων;
• Θα προβούν σε περαιτέρω ελέγχους ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των ζωοτροφών που καταναλώνονται στις κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας μας, ούτως ώστε να παράγονται προϊόντα υψηλής ποιότητας;
• Θα συστηματοποιήσουν τους απαραίτητους ελέγχους για να σταματήσουν οι εισαγωγές γάλακτος αμφιβόλου ποιότητας και να διασφαλιστεί η καλή ποιότητα του ελληνικού γάλακτος;


Η ερωτώσα βουλευτής


Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία

1 σχόλιο:

  1. http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=260502

    Η δύναμη της αγελάδας
    ΤΟ ΒΗΜΑ - Της ΛΩΡΗΣ ΚΕΖΑ | Αθήνα - Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

    Αγοράζουμε ένα μπουκάλι γάλα. Γιατί το αγοράζουμε, για το μπουκάλι ή για το γάλα; Ρητορικό ερώτημα- θέλουμε το περιεχόμενο. Σε αυτή την απλή αλλά τόσο βασική αρχή μπορούν να στηρίξουν οι κτηνοτρόφοι τον αγώνα τους ενάντια στο καρτέλ, που υπάρχει- ακόμη και αν επισήμως δεν έχει καταδικαστεί. Οι κτηνοτρόφοι έχουν το αγαθό στα χέρια τους και αυτό τους καθιστά ισχυρούς στο νταλαβέρι με τους βιομηχάνους. Αυτό όμως που επικρατεί μεταξύ παραγωγών είναι η νοοτροπία του θύματος, διαμορφωμένη με απειλές και αποκλεισμούς. Κάπου εκεί παρεισφρέει και ολίγον μαρξισμός, η πεποίθηση ότι ο εργοστασιάρχης θέτει τους κανόνες. Λάθος. Χωρίς την αγελάδα ο συσκευαστής θα πάρει τα κεσεδάκια του και θα πάει σπίτι του. Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη, ανήκει στους γερμανούς κτηνοτρόφους που πριν από έναν χρόνο αποφάσισαν να σταματήσουν για 10 ημέρες την τροφοδοσία προς τις γαλακτοβιομηχανίες, για να μην πέσουν οι τιμές. Δεν θα ανακατέψουμε τα προβλήματα των Κεντροευρωπαίων με τα καθ΄ ημάς. Απλά επισημαίνουμε τη συνδικαλιστική μέθοδο.

    Η επικαιρότητα θα έπρεπε να δημιουργήσει μια γαλακτοκομική ανησυχία στον κ. Σ.Χατζηγάκη. Είχε λόγους. Από τη μια ο εισαγγελέας, που χειρίστηκε το ζήτημα εκβίασης της ΜΕΒΓΑΛ, αποδέχτηκε εμμέσως την ύπαρξη καρτέλ. Από την άλλη η Vivartia, που σταμάτησε απροειδοποίητα να αγοράζει γάλα από την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Ο υπουργός Γεωργίας παρακολουθεί τις εξελίξεις ως απλός θεατής. Μίλησε για τα πάντα τις τελευταίες ημέρες, για τα δάση, για τα οπωροκηπευτικά, απευθύνθηκε σε οννεδίτες για την αγροτική πολιτική, έδωσε υποσχέσεις για δώρα που έρχονται από την Ευρώπη. Για το γάλα τίποτε. Θα πείτε, τούτα εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Ανάπτυξης, που θέλει να δει την τιμή του γάλακτος να πέφτει, για να πέσει και ο πληθωρισμός. Αν καταλάβαμε καλά, η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα αν πίνουμε σκόνες αντί για φρέσκο γάλα. Τους αρκεί να διαφυλάξουν τα φέουδα και να μαγειρέψουν τους οικονομικούς δείκτες.

    Πρέπει να καταστεί σαφές ότι χωρίς δικά μας βουστάσια, θα ξεχάσουμε το φρέσκο γάλα. Αν πρέπει να διασφαλίσουμε τα «ζωντανά» δεν είναι για να κάνουμε χάρη σε 150.000 ντόπιους κτηνοτρόφους. Είναι για να έχουμε τη βεβαιότητα, εμείς οι καταναλωτές, ότι θα πίνουμε στο διηνεκές «παστεριωμένο» και όχι «υψηλής παστερίωσης». Αυτό το επίθετο, το «υψηλής», σημαίνει ότι το γάλα είναι «σκοτωμένο», ότι «δεν έχει θρεπτικά συστατικά» (αυτά λένε οι επιστήμονες τροφίμων). Εγινε μάλιστα μια ανεπίσημη έρευνα σε μεγάλο πανεπιστήμιο. Αφησαν γάλα υψηλής παστερίωσης έξω από το ψυγείο και δεν ξίνισε! Αν ήταν φρέσκο προϊόν, θα είχε μεταβληθεί το μικροβιολογικό φορτίο. Αυτό είναι το γάλα που θέλουν να μας πασάρουν οι μεγάλες βιομηχανίες για πολλούς λόγους (για τον εξής έναν δηλαδή: την αύξηση των κερδών τους). Θα αγοράζουν λίτρα από την άκρη του πουθενά, θα τα μεταφέρουν επί ημέρες και μετά, σε συνεννόηση με τα σουπερμάρκετ, θα μας τα πουλούν πανάκριβα. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Μόλις οι κτηνοτρόφοι γονατίσουν από τα χρέη και κάνουν μπριζόλες τα ζώα τους (όπως έγινε στη FΥRΟΜ), μόλις κλείσουν οι μικρές μονάδες συσκευασίας, το κουαρτέτο του καρτέλ θα ρίξει στην αγορά ό,τι θέλει, γάλα πανύψηλης παστερίωσης, σε τιμή κοσμηματοπωλείου.

    Υπάρχουν ορισμένα ζητηματάκια στην Ανατολική Μακεδονία. Κατ΄ αρχάς τι θα το κάνουν το γάλα τους; Μιλάμε για τεράστια οικολογική καταστροφή, αν το πετάξουν. Βέβαια, υπάρχουν πάντοτε λύσεις, όταν δεν κολλάμε στην πεπατημένη. Αντί να χύσουν το προϊόν, μπορούν να το χαρίσουν στους μικρούς ανταγωνιστές του καταστροφέα τους, εκείνου που αθέτησε μονομερώς τις συμφωνίες. Μετά θέλει σύμπνοια, πανελλαδικού επιπέδου, για να αντιστραφούν οι όροι. Δηλαδή από το «εγώ δεν αγοράζω από εσάς» να περάσουν στο «εμείς δεν πουλάμε σ΄ εσένα». Οι εκβιαστές να απομονωθούν. Το ελληνικό γάλα καλύπτει τις ανάγκες της γαλακτοβιομηχανίας κατά 50%, έτσι οι πανίσχυρες εταιρείες είναι στην ανάγκη του βοσκού και του κτηνοτρόφου. Ακόμη και αν ληφθούν αποφάσεις για εισαγωγή όλης της αναγκαίας ποσότητας, φρέσκο γάλα δεν θα έχουν. Είναι ένα ωραίο πείραμα, για να δούμε πόσο καιρό θα αντέξουν οι καρτελοβιομηχανίες χωρίς την πρώτη ύλη. Το βέβαιον είναι ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να κινηθούν μόνοι τους- αν περιμένουν προκοπή από την κυβέρνηση... σώθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή